Židan: Socialni demokrati smo zadovoljni, da je vlada razrešila vodstvo DUTB

Vlada je na svoji seji predčasno razrešila predsednika upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Larsa Nyberga in odpoklicala glavnega izvršnega direktorja DUTB Torbjörna Manssona kot člana upravnega odbora. Predsednik SD mag. Dejan Židan je sicer še pred sejo vlade sicer vztrajal pri zamenjavi celotnega vodstva slabe banke, saj po njegovih besedah to ne uživa več zaupanja. Kot je poudaril Židan še pred razpravo na vladi, “se ves čas govori le o predsedniku upravnega odbora, pozablja pa se, da sta sklepe, ki niso bili v skladu s sklepi vlade, podpisovala dva,” in izpostavil, “da zakonodaja določa, da morajo člani upravnega odbora delati po visokih etičnih standardih upravljanja državnega premoženja, a se tega aktualno vodstvo ni držalo.”

Na vprašanje o ogroženosti delovnih mest v podjetjih v fazi prestrukturiranja je Židan odvrnil, da v nobenem primeru Socialni demokrati ne želimo, da institucija kot takšna ne bi delovala. Predsednik SD tudi ne verjame, da bi odhod aktualnega vodstva DUTB povzročil takšno škodo. “Ne nazadnje je v državi in izven nje mnogo drugih sposobnih ljudi, ki bi lahko bolje upravljali s premoženjem,” je poudaril Židan in dodal, “da so dobrodošli tako slovenski kot tuji strokovnjaki, saj ne pristajam na tezo, da bi bili tuji strokovnjaki boljši kot slovenski.”

Vlada je nato v razpravi ugotovila, da so kljub pozivom ministrstva za finance ostale neskladnosti izplačil in nove plačne politike. Tako so ministri ugotovili, da pri Nybergu obstajajo razlogi za predčasno razrešitev zaradi kršitev dolžnosti člana upravnega odbora DUTB. Razrešitev velja z dnem 6. oktober 2015. Do imenovanja novega člana upravnega odbora bodo preostali trije člani – Marko Simoneti, Imre Balogh in Janez Širovnik – med sabo izbrali tistega, ki bo opravljal funkcijo predsednika do imenovanja novega neizvršnega direktorja. To naj bi se zgodilo v najkrajšem možnem času. Vlada je odpoklicala tudi Manssona, ker je ugotovila, da je tudi pri njem prišlo do resnih nepravilnosti.

Državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja je pojasnil, da ga je vlada odpoklicala kot člana upravnega odbora, z mesta glavnega izvršnega direktorja pa ga bo razrešil upravni odbor DUTB. Morebitnemu uveljavljanju odpravnine bo vlada nasprotovala. Ker so pogodbe neizvršnih direktorjev v celoti usklajene, Nybergu sicer odpravnina ne pripada, je pred dnevi zagotovil finančni minister. Preostala dva izvršna direktorja DUTB Janež Škrubej in Aleš Koršič medtem še uživata zaupanje vlade, je povedal Dragonja, ki računa, da bodo njune pogodbe, ki so bile doslej usklajene le z aneksi, v najkrajšem možnem času usklajene z novo politiko prejemkov. Vlada bo medtem upravnemu odboru naložila pripravo akcijskega načrta za odpravo dosedanjih pomanjkljivosti in za zagotovitev normalnega upravljanja DUTB. Kot je zagotovil Dragonja, bo upravni odbor s petimi namesto sedmimi člani povsem operativen in bo lahko kot doslej sprejemal vse ključne odločitve.

To, da ostali sedanji neizvršni direktorji niso bili vpleten v to zgodbo, je prepričalo tudi predsednika SD Dejana Židana, ki je pred sejo pozival k razrešitvi celotnega vodstva DUTB. “Dobili smo informacije, kje so se dogajale nepravilnosti. Novim neizvršnim direktorjem moramo zato dati priložnost,” je dejal Židan. Vsi predsedniki koalicijskih strank so na skupni novinarski konferenci po seji vlade zagotovili, da za to dejanje ni bilo nobenih pritiskov lobijev. “Ni bil namen, da se s tem moti delovanje DUTB,” je izpostavil Židan in dodal, da bo po zagotovilih, ki jih je dobila vlada, delo DUTB potekalo nemoteno in da postopki prestrukturiranja posameznih podjetij ne bodo padli, s čemer se ne bo ogrozilo delovnih mest.

“Kljub temu, da smo bili pri naši zahtevi po razrešitvi ključnih mož DUTB precej osamljeni, smo vztrajali,” je povedal Židan. Zaradi kršitev, ki jih je potrdilo tudi Računsko sodišče, je bilo za Socialne demokrate nesprejemljivo, da vlada ne bi ukrepala. “Koalicijski partnerji smo tudi sklenili, da bomo podprli in pospešili obravnavo novele zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, saj je interes nas vseh, da podjetja, ki so dolžniki slabe banke, delujejo, in da DUTB normalno servisira obveznice, ki so bile izdane v procesu prevzema slabih kreditov na to institucijo,” je še povedal predsednik SD.

Židan je odgovarjal tudi na vprašanje o obstoju četrtega dohodninskega razreda, o čemer so koalicijske partnerice razpravljale v petek. Predsednik SD je zatrdil, da nikoli ni bilo dogovorjeno, da bi ta dohodninski razred ukinili.