Ministrica Katič poudarila zastopanost in vlogo žensk v gasilstvu ter sistemu zaščite in reševanja

Ministrica za obrambo Andreja Katič je v soboto, 10. oktobra, v Srednji Bistrici nagovorila gasilske članice Pomurja na njihovem 8. posvetu. “S svojim delom in zavzetostjo dokazujete, da smo lahko ženske tudi v dejavnostih, ki so nekoč veljale za tradicionalno moške, zelo učinkovite, in da lahko zelo veliko pripomoremo k dobrobiti skupnosti. To velja tudi za gasilstvo, ki je zelo humano poslanstvo, a žal tesno povezano tudi s tveganjem in nevarnostjo,” je poudarila obrambna ministrica iz vrst SD in nadaljevala, da “so družbe, ki se trudijo v ljudeh prepoznavati znanje, usposobljenost, voljo do dela, nadarjenost, socialne kompetence in podobne prednosti ter jih na podlagi tega tudi vključujejo v aktivno življenje, uspešnejše kot tiste, ki gradijo na predsodkih in stereotipnih, navadno zastarelih prepričanjih.”

Katičeva z gasilci v Črenšovcih

Ministrica Katič je tudi povedala, da podatki s konca lanskega leta kažejo, da je med aktivnim članstvom v slovenski gasilski organizaciji kar 30 odstotkov gasilk, med operativnim članstvom pa je kar 11 odstotkov žensk. Ob tem iz pomurska gasilska regija prihaja več kot 3000 članic. Podatki kažejo, da so ženske zelo pomemben del slovenskega gasilstva ter da je vloga prostovoljnih reševalk neprecenljiva tudi v drugih sestavah za zaščito, reševanje in pomoč ter v Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Ministrica se je pomurskim gasilkam zahvalila za njihovo delo v dobrobit skupnosti in jim čestitala za uveljavitev v gasilski dejavnosti.

Katičeva nagovorila gasilce

Še pred tem pa je ministrica Katič v Črenšovcih na srečanju z vodstvom prostovoljnega gasilstva v Pomurju poudarila, da je pomursko gasilstvo po množičnosti, strokovnosti in operativni pripravljenosti v vrhu slovenskega gasilstva. V okviru pomurske gasilske regije deluje 238 prostovoljnih gasilskih društev ter 21 gasilskih zvez. Dejala je še, da so naravne in druge nesreče danes v Republiki Sloveniji ena glavnih groženj nacionalni varnosti, zato je skrb za ohranjanje sedanje ravni varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter njegov razvoj ena prednostnih usmeritev na Ministrstvu za obrambo in v Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje. V nadaljevanju je ministrica Katič predstavila tudi prizadevanja za izboljšanje statusa prostovoljnih reševalcev.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.