Ministrica Kopač Mrak na ogledu prvega opremljenega stanovanja namenjenega deložiranim družinam

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak je v Celju prevzela stanovanje Stanovanjskega sklada RS, namenjenega deložiranim družinam oziroma posameznikom. S tem ministrstvo nadaljujejo aktivnosti, ki so predvidene v celotnem paketu pomoči socialno najšibkejšim državljanom Republike Slovenije. Paket pomoči je letošnjega julija pripravilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Podprla pa ga je vlada, družbeno odgovorna podjetja in tri največje humanitarne organizacije v Sloveniji: Rdeči križ, Karitas in Zveza prijateljev mladine.
 
Stanovanje v Celju je eno izmed 11 v okviru projekta Paketa pomoči. Stanovanja, tako prvo v Celju, kot ostalih 10, je zagotovil Stanovanjski sklad RS, opremila pa jih bo družba Lesnina oziroma njihovo podjetje Momax. Preostalih deset stanovanj bo na voljo že v kratkem. Stanovanje, ki je že pripravljeno na vselitev si je ministrica Kopač Mark ogledala v spremstvu direktorja Stanovanjskega sklada RS Črtomirja Remca, predstavnikov Ministrstva za okolje in prostor, humanitarnih organizacij ter družbe Lesnina in njihovega podjetja Momax.
 
Začasna nastanitev in celovita strokovna pomoč družinam, ki so bile prisilno izseljene iz (ne)profitnih najemnih stanovanj ali lastnih stanovanj je tudi pilotni projekt, na podlagi katerega se bo pripravil nabor sistemskih rešitev za pomoč prisilno izseljenim posameznikom in družinam. Pilotni projekt pripravljamo na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ), skupaj z Ministrstvom za okolje in prostor Stanovanjskim skladom RS, humanitarnimi organizacijami in lokalnimi skupnostmi.
 
MDDSZ in humanitarne organizacije so 20. julija letos podpisale pismo o nameri za zagotavljanje materialne podpore in pomoči deložiranim družinam v Republiki Sloveniji. Rdeči križ Slovenije – Zveza združenje je v ta namen že odprla transakcijski račun, na katerem se zbirajo donatorska sredstva, iz katerih se bo družinam, vključenim v projekt, krili izdatki ali del izdatkov, povezanih s selitvijo, namestitvijo ter dela stroškov najemnine in tekočih stroškov bivanja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.