Židan: Kandidat Baričič za vodenje UKC nima podpore SD

“Socialni demokrati ne podpiramo gospoda Andreja Baričiča za vodenje Univerzitetnega kliničnega centra, ki ga je svet UKC Ljubljana sicer izbral za generalnega direktorja zavoda, a mora pridobiti še soglasje vlade,” je bil jasen predsednik SD mag. Dejan Židan in ob tem ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc pri kadrovanju v največji slovenski zdravstveni ustanovi svetuje veliko občutljivost.

Židan je v izjavi medijem povedal, da se bo zdravstvena ministrica “odločila, kakor se bo”. Kot je poudaril, je bilo mnenje SD znano že vnaprej. “Na čelu ene najbolj pomembnih javnih ustanov v državi namreč pričakujemo človeka, ki je kompetenten, učinkovit, spoštljiv do zdravstva in ni opremljen s prtljago, ki mu vnaprej onemogoči kakovostno delo,” je poudaril predsednik SD in dodal, “da po mnenju Socialnih demokratov vseh teh prvin kandidat Baričič nima.”.

Židan je medije spomnil na Baričičevo sodelovanje na seji enega od parlamentarnih odborov. “Tako žaljivega odnosa do poslank in poslancev še nisem videl v svoji karieri. Nekdo, ki je na čelu javnega zavoda, mora razumeti pomen in vlogo parlamenta, parlamentarne demokracije, če tega ne razume, je že to tisti razlog, ki mu povsem onemogoči, da opravlja funkcijo javnega značaja,” je prepričan Židan. Ob tem je dejal, da ne ve, “kdo je prepričal člane sveta, da je ta kandidat najbolj primeren kandidat oziroma kandidat, ki lahko razreši velike težave v kliničnem centru”.

Na novinarsko vprašanje, ali se ministrici zaradi podpore Baričiču trese stolček, je Židan odgovoril, da ima ministrica Kolar Celarc pravico, da na vlado pride s svojim kandidatom. Kolar Celarčeva sicer po Židanovih ocenah v svoje delo vlaga velike napore, je precej dosegla za to, da se omogoči normalno financiranje v zdravstvu, in pripravlja strategije, ki jih Socialni demokrati podpiramo. “Kar se pa kadrovskih problemov tiče, pa je moj nasvet, da je treba biti tukaj zelo občutljiv,” je dodal predsednik SD.