Bizjak v Kobaridu: “Tudi danes so na preizkušnji naša sočutje in odnos do sočloveka, težave pa je treba reševati, kjer nastajajo, to je na vojnih žariščih.”

V imenu Republike Slovenije je v soboto, 24. oktobra, ob 98. obletnici kobariške bitke in v spomin na padle med prvo svetovno vojno venec k Italijanski kostnici nad Kobaridom, kjer so pokopani posmrtni ostanki italijanskih vojakov, padlih v Zgornjem Posočju med 1. svetovno vojno, položil državni sekretar na Ministrstvu za obrambo mag. Miloš Bizjak in nagovoril zbrane.

Bizjak je na tradicionalni komemorativni slovesnosti, ki jo je organiziralo Veleposlaništvo Italijanske republike v Republiki Sloveniji, poudaril, da je mesto, kjer so posmrtni ostanki vojakov, kraj, na katerem se zavedamo krutosti vojne in da življenj, izgubljenih v njej, ni mogoče povrniti. Bizjak je opozoril, da se tudi danes soočamo z različnimi izzivi in da je prav zdaj pred nami naloga, ob kateri so na preizkušnji naša sočutje in odnos do sočloveka. Ob tem je spomnil, da so bili tudi številni naši predniki zaradi vojnih razmer prisiljeni zapustiti domovino.

Bizjak je glede migrantske in begunske krize ob tem poudaril, da je treba težave reševati, kjer nastajajo, to je na vojnih žariščih. Spomnil je na sodelovanje Slovenije in Italiji pri reševanju problematike beguncev in na siceršnje tesno sodelovanje obeh držav v mednarodnih operacijah in misijah. Bizjak je ob tem povedal, da je bilo sodelovanje v vojaški humanitarni operaciji Naše morje Lampedusa za Slovenijo samoumevno in pri tem izrazil zaupanje, da bodo države v okviru Evropske unije za begunce poiskale ustrezno pomoč in podporo za reševanje razmer. Opozoril je, da Slovenija veliko energije vlaga v to, da migrante, ki prehajajo skozi državo, oskrbi po najboljših močeh, vendar je migracijski pritisk v zadnjem času tako velik, da presega zmogljivosti države z dvema milijonoma prebivalcev.

Bizjak je ob tej priložnosti izrazil zadovoljstvo, da Ministrstvo za obrambo v okviru Nacionalnega odbora za obeleževanje 100-letnic 1. svetovne vojne aktivno sodeluje pri zaznamovanju 100. obletnic dogodkov iz 1. svetovne vojne ter da je Pot miru, muzejsko urejena spominska pot po pomnikih 1. svetovne vojne, razširjena vse do Jadranskega morja. 

V nadaljevanju sta državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Miloš Bizjak in veleposlanica Italijanske republike v Republiki Sloveniji Rossella Franchini Sherifis venca položila pred spomenik padlim borcem NOB na pokopališču v Kobaridu. Državni sekretar Miloš Bizjak se je nato v Kobaridu udeležil slovesnosti ob 25. obletnici delovanja Muzeja 1. svetovne vojne, v okviru katere so odprli razstavo z naslovom Italijanska vojska v Zgornjem Posočju 25.5.1915 – 23.10.1917.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja