Židan: Ravnal sem se po navodilih vladne zakonodajno-pravne službe

Predsednik SD in minister mag. Dejan Židan je zadovoljen, ker je magnetogram seje, na kateri se je vlada Alenke Bratušek seznanila s slovenskimi kandidati za komisarja, postal javen. Po njegovem so se odločali med dvema slabima možnostma, slabih namenov pa niso imeli. Tudi sicer so sledili mnenju vladne zakonodajno-pravne službe. Vlada je namreč po naročilu upravnega sodišča v ponedeljek objavila magnetogram seje vlade, na kateri so se seznanili s predlogom treh kandidatov za evropskega komisarja. Poleg Alenke Bratušek, ki ji očitajo samokandidaturo, sta bila med kandidati še Karl Erjavec in evropska poslanka iz vrst SD Tanja Fajon.

Iz magnetograma naj bi bilo razvidno, da so člani vlade v burni razpravi iskali pravno vzdržno pot, po kateri bi se izognili nadzoru protikorupcijske komisije. Tudi Židan se je na koncu razprave zavzel, da predlog pošlje v Bruselj generalni sekretariat vlade. Kot je Židan pojasnil v izjavi novinarjem, je tako verjetno ravnal zaradi kakšnega opozorila vladne zakonodajno-pravne službe. Zagotavlja namreč, da vedno posluša mnenje pravne službe in si želi, da je sklepanje v skladu z zakonodajo. Mnenju zakonodajno-pravne službe vlade so tudi na komisarski seji, kot pojasnjuje, sledili prav zato, ker so bile pravne dileme. Je pa po njegovih besedah tudi namen pravne službe, da zagotovi zakonitost političnih odločitev.

“Sicer pa vedno na seji vlade iščemo načine za to, da je vse, kar vlada sprejema, zakonito,” je pojasnil iskanje poti, kako se s predlogom za komisarja izogniti nadzoru protikorupcijske komisije. Bratuškova, ki ji kot nekdanji premierki očitajo samokandidaturo, je sicer v razpravi ponudila, da bi o predlogu glasovali. A so jim, kot danes pravi Židan, v vladni zakonodajno-pravni službi pojasnili, da glasovanje ni potrebno, pač pa se s predlogom lahko le seznanijo.

Na vprašanje, ali je torej tisti dan izvedel, da se je Bratuškova samopredlagala, je odgovoril s pojasnilom, da je pač na vlado prišlo gradivo s tremi kandidati. Po njegovih besedah so tehtali med dvema slabima možnostma, to je, da Slovenija ne pošlje nobenega kandidata v Bruselj ali pa pošlje listo treh. “Takrat smo prejeli informacije, da je bistveno boljše za Slovenijo, če pošlje listo kandidatov,” je dodal predsednik SD. S temi besedami je med drugim odgovoril na vprašanje, ali se mu način kandidature in tedanje ravnanje vlade ne zdi sporno. “Če imamo tam pravno službo, sem sklepal, da je to legitimno in legalno,” je še dodal Židan.

Dopušča pa možnost, da bi ob tehtanju med dvema slabima možnostma in vedenju, da nekatere države kandidata tedaj še niso posredovale, danes ravnal drugače. Sicer je Židan danes izrazil zadovoljstvo nad tem, da je magnetogram postal javen, saj da je iz njega razvidno zavzemanje SD za enotnega kandidata za komisarja. A za to ni bilo posluha, dodaja. Na vprašanje, ali je Bratuškova takrat že vedela, da se Sloveniji obeta podpredsedniško mesto v Evropski komisiji, je pojasnil, da v pogovorih s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem ni sodeloval. Je pa vedel za mnenje Bratuškove, da ima Slovenija lahko visoko mesto v komisiji.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja