Minister Židan med delovnim obiskom v Parizu s francoskim ministrom Le Follom in senatorko Melot o krizi v mlečnem sektorju

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan se je mudil na delovnem obisku v Franciji. S sogovorniki je minister Židan med drugim govoril o sodelovanju med državami ter drugih aktualnih vprašanjih glede kmetijstva, gozdarstva ter drugih tem. Minister Židan se je robu njegovega obiska na 53. mednarodnem kmetijskem sejmu SIA v Parizu sestal na dvostranskem srečanju s francoskim ministrom za kmetijstvo Stephanom Le Follom. Na srečanju sta izpostavila predloge za reševanje krize v kmetijstvu oz. posebej v mlečnem sektorju, ki so jih države članice EU do danes morale posredovati v Bruselj (slovenski predlog ukrepov je v prilogi itega sporočila). V mesecu marcu bo namreč potekalo izredno zasedanje Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo, na katerem bo Evropska komisija skupaj z državami članicami EU predstavila predloge za rešitev dlje časa trajajoče krize v kmetijstvu, ki je tudi v Franciji dosegla kritično mejo. Francoski minister bo predloge za reševanje iz krize poskusil uskladiti z Nemčijo in Italijo še pred izrednim vrhom v Bruslju, še prej pa bo obiskal Slovenijo, kjer bo tudi dogovoril zadnje predloge kriznih ukrepov.

Poleg obiska v Sloveniji v mesecu marcu, sta ministra dogovorila tudi sodelovanje na področju čebelarstva. Francija daje podobno kot Slovenija velik pomen čebelarstvu, v povezavi z zagotavljanjem prehranske varnosti za svetovno prebivalstvo ter ohranjanjem okolja in biotske raznovrstnosti in je tudi ena prvih držav, ki je podprla pobudo Slovenije, da se na ravni OZN razglasi Svetovni dan čebel. Zato je minister izrazil namero, da bo Francija v mesecu juniju izvedla Evropski medeni zajtrk, kamor bodo povabili tudi Slovenijo, ki je bila pobudnica tega projekta. Ministra sta govorila tudi o zadnjih dogajanjih povezanih z vprašanjem zaščite terana. Minister Le Foll je ponovno zagotovil popolno podporo Francije pri vztrajanju pri ohranitvi celovite zaščite terana samo na planoti Kras, saj je tudi za Francijo vprašanje geografskih zaščit zelo pomembno. Ministra sta se uskladila tudi glede priprave in vsebine na vrhu ministrov OECD, ki bo aprila potekal v Parizu, francoski minister pa je tudi sopredsedujoči tej ministrski konferenci.

Srečanje kmetijskih ministrov Slovenije in Francije

Minister Dejan Židan se je sestal tudi s senatorko v francoskem senatu Colette Melot, ki je tudi predsednica skupine francosko-slovenskega prijateljstva senata. V pogovoru sta izpostavila najbolj aktualne in odprte teme, ki zadevajo Slovenijo in Francijo. Minister je senatorki posebej predstavil stanje v kmetijskem sektorju in ukrepe za reševanje krize v mlečnem sektorju. Sogovornika sta izrazila zaskrbljenost glede pogajanj pri mednarodnih trgovinskih sporazumih EU s tretjimi državami, kjer je za Slovenijo izrednega pomena, da se zagotovi upoštevanje specifičnosti kmetijstva EU in recipročnost v mednarodnih dogovorih ter še posebej, da se ohranijo v EU visoki standardi varnosti in kakovosti hrane ter zaščite zdravja ljudi, živali, rastlin in okolja. Senatorka se je strinjala z ministrom, da je v EU trenutno občutek, da aktivnosti v zvezi s pogajanji potekajo stran od držav z bojaznijo, da bi na koncu bil sprejet kompromis, ki ne bi bil usklajen in po volji držav, še posebej takih kot sta Slovenija in Francija, ki bi raje videli, da kmetijsko – prehranski sektor sploh ne bi bil predmet pogajanj teh sporazumov.

Minister Dejan Židan se je srečal tudi z direktorjem Zveznega urada za kmetijstvo (FOAG), Bernardom Lehmannom, ki je v Švici pristojen in vodi resor kmetijstva. V pogovoru sta izmenjala stanje na področju kmetijstva v obeh državah, posebej pa sta izpostavila zadnje kritično dogajanju v sektorju mleka in mlečnih izdelkov. Švica je namreč zelo občutljiva na dogajanje v EU, zato zelo občutijo tudi krizo, ki se je pojavila v državah EU. Minister Židan mu je predstavil predlagane ukrepe Slovenije na področju reševanje mlečne krize. Sogovornika sta se v pogovoru dotaknila tudi trenutnega stanja na področju pogajanj pri mednarodnih trgovinskih sporazumih EU s tretjimi državami in izrazila zaskrbljenost nad trenutnim stanjem, kjer so tveganja za kmetijski sektor zelo velika.

Minister Židan je sogovornika seznanil tudi s pobudo Slovenije, da se na pri OZN 20. maj razglasi Svetovni dan čebel, ob tem pa dobil zagotovilo, da Švica Slovenijo zelo podpira pri prizadevanjih za čebelarstvo. Švicarski sogovornik pa je slovenskega ministra seznanil tudi s projektom Partnerstvo za gore, ki je v okviru Združenih  narodov namenjeno skupnim prizadevanjem članic za boljše življenje gorskih skupnosti in zaščito gorskega okolja. V Sloveniji, ki je tudi članica, je sicer pristojno drugo ministrstvo, kmetijski resor pa je zaradi gorsko hribovskih kmetij zainteresirano za aktivno sodelovanje pri tem.

Minister Židan se je srečal tudi s predstavniki Slovenije pri OECD, kjer slovensko misijo vodi veleposlanik pri OECD Iztok Jarc, nekdanji slovenski kmetijski minister. Na sestanku so pregledali priprave in vsebine, ki bodo izpostavljene na ministrski konferenci OECD, ki bo potekala 7. in 8. aprila letos v Parizu. Minister Židan je predlagal nekaj vsebinskih tem, ki bi jih bilo po mnenju Slovenije potrebno izpostaviti na tako velikem dogodku, kjer bodo prisotni številni ministri in drugi visoki predstavniki držav iz vsega sveta. Med drugim bi Slovenija predlagala, da se na konferenci izpostavi neravnovesja v verigi preskrbe s hrano, kjer v kriznih razmerah, kot je trenutna v EU, največ škode utrpi kmet, medtem ko trgovski sistemi in predelovalna industrija ne čutita nesorazmerij oz. je zaznati tudi zaslužke. Glede na izrazito znižanje odkupnih cen mleka pri kmetu se namreč pri končni ceni mleka na prodajnih policah te razlike ne zazna.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.