Ministrica Kopač Mrak: “V SD verjamemo, da je treba ljudem vrniti osrednje mesto, predvsem tako, da dostojno zaslužijo s poštenim delom na podlagi svojega znanja in talentov.”

“Predlogi ukrepov za ureditev prekarnega dela, ki jih je minulo soboto v Kopru sprejela Konferenca SD, gredo v smeri večje uravnoteženosti med fleksibilnostjo in varnostjo dela. Pri tem pa je ključno preprečevanje zlorab prekarnih oblik dela, ne pa pregon atipičnih oblik dela,” je na današnji novinarski konferenci SD dejala ministrica za delo dr. Anja Kopač Mrak. “Socialni demokrati verjamemo, da je treba ljudem vrniti osrednje mesto, predvsem tako, da dostojno zaslužijo s poštenim delom na podlagi svojega znanja in talentov,” je poudarila ministrica Kopač Mrak. Še vedno namreč prihaja do zlorab prekarnega dela, pri njihovem preprečevanju pa ne gre le za vprašanje inšpekcije dela, temveč tudi sodnega sistema in pregona kaznivih dejanj.

Dokument ukrepov – Dostojno delo za vse

Nove oblike dela, pri katerih ni mogoče reči, da gre za pogodbo o zaposlitvi, po ocenah ministrice Kopač Mrak predstavljajo vedno večje izzive. Poudarila je, da v SD ne želimo preganjati samostojnih podjetnikov in drugih atipičnih oblik dela, vendar pa je to področje treba urediti, da bodo ljudje lahko dostojno živeli od svojega dela. Korak naprej je bil po njenem mnenju storjen že s plačevanjem prispevkov študentov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. “Lani se je iz tega naslova v pokojninsko blagajno steklo 58 milijonov evrov,” je pojasnila ministrica Kopač Mrak. Sedaj pa je v družbi potreben predvsem socialni dialog, večje informiranje delavcev, učinkovitejši nadzor, bolj določeni ukrepi aktivne politike zaposlovanja in odprava razlogov za zlorabo fleksibilnosti delovnih razmerij.

SD - Židan, Kopač Mrak - Dostojno delo (5.4.2016)

Pri tem je, kot je dejala, pomembno tudi vprašanje stroškov dela. “Plače bo treba razbremeniti in se preseliti na druge vire, ker sistemov socialne varnosti na ta način ne bomo mogli financirati,” je dodala ministrica iz vrst SD. Ne želi si, da bi to počeli na škodo delavcev, vendar pa se bo treba vprašati, kaj je v interesu vseh zaposlenih, da bodo vsi imeli ekonomsko, socialno in pravno varnost. Pri reševanju problematike bo pomembno sodelovanje s socialnimi partnerji, saj ministrica Kopač Mrak poudarja, da bodo vse spremembe, tako kot doslej, dogovorjene z njimi. Pereče bo predvsem vprašanje fleksibilnosti, vendar verjame, da bodo rešitve na koncu koristile vsem zaposlenim. Toga delovna zakonodaja z velikim številom pogodbenih tipov sicer omogoča izjemno fleksibilnost dela, vendar pa vodi tudi v izogibanje zaposlovanju in pritiske na delavce. Socialni demokrati smo zato prepričani, da gredo rešitve lahko samo v smeri širjenje pojma delovnega razmerja ali pa v uvedbo dodatnih odpovednih razlogov, vendar z varovalkami, ki bodo preprečile nove zlorabe.

SD---Kopač-Mrak---Dostojno-delo-NK-(5.4.2016)

“Tudi v Sloveniji nove oblike dela zaposlene ločujejo v dve skupini. Na prvo, ki jih ščiti delavska zakonodaja, in druge, ki imajo manj zaščite, zato težje načrtujejo svoje življenje,” pa je ocenil predsednik SD in kmetijski minister mag. Dejan Židan. S predlogom so se lotili tudi te težave, Židan pa verjame, da bodo v prihodnjih mesecih dobili dovolj soglasja, da se ti sprejmejo. Kot je dejal Židan, stranka SD nadaljuje z napori, da državo naredi bolj prijazno državljanom. Socialni demokrati smo sprejeli Ekonomski program za davčno razbremenitev srednjega razreda, po Židanovih besedah pa imamo pri “neke vrste širšo podporo predlogom, tako pri sindikatih kot pri gospodarstvenikih”. Razprava znotraj koalicije o njihovih predlogih še poteka, iz izjav finančnega ministra dr. Mramorja je, kot je ocenil Židan, razvidno, da razmišlja podobno, rezervo pa vidijo predvsem na področju davka na dobiček.

Celotno novinarsko konferenco predsednika SD Židana in ministrice za delo Kopač Mrak si lahko ogledate v videoposnetku:

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja