Obrambna ministrica Katič: “MORS je danes objavil predlog novega Zakona o obrambi, javno predstavitev mnenj pa bomo imeli 22. aprila.”

Ena od najpomembnejši nalog, ki si jih je za ta mandat zadala ministrica za obrambo Andreja Katič, je priprava in sprejem novega Zakona o obrambi. To je velik izziv, ki traja že vrsto let, saj bo od sprejetja veljavnega zakona konec leta minilo že dvaindvajset let. Štirikrat je bil sicer dopolnjen, kljub večkratnim poskusom v prejšnjih mandatih pa do njegove celovite prenove ni prišlo. “Zdaj smo končno tako daleč, da lahko predlog novega zakona, ki smo ga pripravili s sodelavci na Ministrstvu za obrambo, predstavimo javnosti. Potrudili smo se, da bi novi zakon čim bolj omogočal in podpiral nadaljnji razvoj sodobnega obrambnega sistema,” je ob objavi zakona na spletni strani Ministrstva za obrambo in spletnem podportalu E-demokracija poudarila ministrica za obrambo Andreja Katič.

Predstavitev Zakona o obrambi sindikatom na MORS

Za njegov sprejem v Državnem zboru je potrebna dvotretjinska večina, pa tudi sicer si glede predlaganega besedila na MORS želijo čim širše družbeno soglasje. Že v juniju lani je ministrica s sodelavci izhodišča novega zakona predstavila poslanskim skupinam, s čimer nadaljuje tudi zdaj ob objavi besedila celotnega zakona. V začetku tedna je besedilo obrambna ministrica s sodelavci že predstavila sindikatom, naslednji teden na izmenjavo pogledov na besedilo zakona na ministrstvo vabi vse nekdanje ministre in ministrico, v petek, 22. aprila, pa vabi strokovno in zainteresirano javnost v Izobraževalni center na Igu. Svoje morebitne predloge in pripombe na predlagano besedilo lahko zainteresirani pošljejo tudi sami do 13. maja, vendar morajo biti v amandmajski obliki, saj so lahko le tako eventuelno vnešeni v besedilo.

Predlog novega Zakona o obrambi najdete na povezavi MORS: http://skrci.me/gQlqt

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja