Minister Židan na delovnem srečanju z zamejci v Furlaniji-Julijski krajini

Predsednik SD in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan se je na povabilo Deželne kmečke zveze skupaj s sodelavci udeležil celodnevnega obiska v Furlaniji-Julijski krajini (FJK). V občini Doberdob je ministra Židana in delegacijo sprejel župan dr. Fabio Vizintin. Popoldan se je minister Židan srečal še z odbornikom za kmetijstvo FJK Cristianom Shaurliem.

Na 11. zasedanju koordinacije AGRASLOMAK je bil predstavljen program dela za leto 2016 in poročilo dela za 2015. Minister Židan je v uvodnih besedah povedal, da je vesel povabila na zasedanje AGROSLOMAK in predstavil aktualne razmere na kmetijskih trgih in s tem povezanimi ukrepi. Poudaril je, da ministrstvo dela z zamejci načrtno. Izzivi tukaj niso enaki kot v Porabju ali na Koroškem, zato morajo biti pogovori specifičeni in usmerjeni.

“Iz tega razloga smo v Furlanijo Julijsko krajino pripeljali direktorice in direktorje iz ministrstva, da še bolje spoznajo to področje,” je dodal Židan. Izpostavil je pomembnost povezovanja med zamejskimi organizacijami združenimi v AGRASLOMAK in matično državo ter povezanost, na podlagi katere lahko gradimo skupni kmetijski prostor v dobro kmetov in organizacij tako v zamejstvu kot v Sloveniji. Minister je člane odbora povabil tudi na tržnico kmetijskih proizvodov, ki bo potekala 20. maja na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Tržniva sovpada tudi z obiskom generalnega direktorja FAO Da Sillve.

Cristiano Shaurlie in Dejan Židan

Minister Dejan Židan se je v popoldanskem delu obiska srečal s deželnim odbornikom za kmetijstvo Cristianom Shaurliem, s katerim sta skupno podprla čezmejne programe Slovenija-Italija, ki zadevajo kmetijstvo v obmejnem področju. V nadaljevanju sta med drugim govorila o čezmejni zaščiti rebule, na temo katere se bo 22. aprila sestala delovna skupina ekspertov z obeh strani meje ter bo obravnavala strokovne podlage za čezmejno zaščito te sorte vina. V pogovoru sta se minister Židan in odbornik Shaurli dotaknila tudi čezmejne zaščite terana in se strinjala, da nas meje ne smejo ločevati.

Po Židanovih besedah je razširitev zaščite terana tudi na italijanski del Krasa cilj, na katerm aktivno delata obe strani. Dobro sodelovanje poteka tudi na področju preostalih zaščit, a nas po njegovih besedah čaka še veliko dela. Odbornik Shaurli se je ministru Židanu zahvalil za dobro sodelovanje. Minister Židan je je povabil odbornika Dežele FJK na zasedanje 16 + 1 s področja gozdarstva, ki bo potekalo 25. maja na Brdu pri Kranju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja