Minister Židan: Države članice organizacije FAO soglasno podprle slovenski projekt za razglasitev Svetovnega dneva čebel

V Turčiji je potekala dvodnevna regionalna konferenca Organizacije ZN za hrano in kmetijstvo (FAO). Ministri in ostali udeleženci so izpostavili pomen zagotavljanja lastne prehranske varnosti, ki je neločljivo povezana z zagotavljanjem globalne varnosti v prehrani. Slovenski minister mag. Dejan Židan je ob tem opozoril zlasti na učinke podnebnih sprememb. Konference se je udeležilo 53 držav članic FAO in EU, ki so se strinjale, da je zagotavljanje globalne prehranske varnosti prednostna naloga kmetijstva.

Države članice 30. Regionalne konference Organizacije ZN za hrano in kmetijstvo (FAO) za Evropo in Centralno Azijo so soglasno podprle slovensko pobudo, da se 20. maj razglasi za svetovni dan čebel. “Danes je velik dan za Slovenijo, posamezne države so v nagovorih izražale pohvale in spoštovanje do slovenske pobude, ki v teh nemirnih časih združuje svetovno javnost – projekt, ki pomaga tudi k zmanjševanju lakote, ki po svetu povzroča nemire,” je dejal minister Dejan Židan po zaključku. Obenem se je zahvalil vsem, ki so sodelovali pri tem za dosedanji trud in da so verjeli v ta projekt.

Židan na konferenci FAO

FAO v regiji izpostavlja predvsem prehransko varnost in uravnoteženo prehrano, politike za male pridelovalce, pomen upravljanja z naravnimi viri, zanimajo pa jo tudi tveganja, povezana z živalsko in rastlinsko proizvodnjo ter varnost hrane. Velik pomen pripisuje tudi globalni in regionalni trgovini ter regionalnim ekonomskim integracijam. “Naloga vsake države je, da zagotavlja lastno, regionalno prehransko varnost, posledično s tem pa tudi prehransko varnost širše skupnosti. Osnova in prihodnost za to pa so, poleg zadostnih kmetijskih zemljišč, tudi mladi,” je na konferenci poudaril Židan. Ob tem je izpostavil, da so mladi kmetje tisti, ki imajo nova znanja, energijo, pogum in so inovativni. Opozoril pa je tudi na globalni problem zavržkov hrane, katerega se morajo vse države lotiti zelo resno in odločno.

Minister Židan je predstavil tudi slovensko pobudo o razglasitvi 20. maja za Svetovni dan čebel. Ob robu konference pa je opravil tudi več dvostranskih srečanj z državami iz širše evropske regije, namenjenih informiranju, promociji in pridobivanju podpore pobudi ter krepitvi sodelovanja na področju kmetijstva in gozdarstva. Kot je ocenil minister Židan, je bil pomemben dan za slovensko delegacijo na konferenci FAO. Med drugim se je srečal z gostiteljem konference, turškim ministrom za kmetijstvo Farukom Celikom. Židan je Celiku predstavil slovensko pobudo za razglasitev svetovnega dneva čebel, saj si slovenski minister za kmetijstvo želi, da bi generalna skupščina ZN pobudo obravnavala jeseni prihodnje leto. “Po pogovoru je turški minister podprl našo idejo in nam obljubil tehnično pomoč, če jo bomo potrebovali,” je dejal Židan.

Židan s turškim ministrom

Ministra sta med drugim govorila tudi o krepitvi sodelovanja med državama. “Poleg zelo dobrega političnega imamo tudi vedno boljše gospodarsko sodelovanje,” je ocenil. Lani je gospodarska menjava med državama narasla za 16,5 odstotka in se je približala 600 milijonom evrov. Ministra sta zagotovila, da bosta storila vse, kar je treba, da se bo ta trend v prihodnje še nadaljeval. Židan je ob tem spomnil, da se veča tudi obisk turških turistov v Sloveniji, ki je lani narasel za 11 odstotkov, Turki pa so v letu 2015 pri nas ustvarili 31.500 nočitev.

Josea Graziana da Silva in Dejan Židan

Židan se je na dvostranskem srečanju sestal tudi z generalnim direktorjem FAO Josejem Grazianom da Silvo. Predstavil mu je slovensko pobudo za razglasitev svetovnega dneva čebel, pogovarjala pa sta se tudi o skorajšnjem obisku v Sloveniji, ki bo 20. in 21. maja. Generalni direktor organizacije FAO v Slovenijo po Židanovih besedah prihaja neposredno podpreti slovensko pobudo za razglasitev svetovnega dneva čebel. Prvi dan si bo ogledal tržnico na MKGP, nato bo sodeloval na okrogli mizi z naslovom Čebele in trajnostni razvoj, takrat bo tudi svečana otvoritev razstave Ohranimo čebele. Drugi dan pa bo obiskal Čebelarski praznik v Račah.