Predsednik SD Židan v Berlinu z liderjem nemških Socialdemokratov Gabrielom

Predsednik Socialnih demokratov in podpredsednik Vlade Republike Slovenije ter kmetijski minister mag. Dejan Židan se je v torek, 10. maja v Berlinu sestal s podkanclerjem Vlade Zvezne Republike Nemčije in gospodarskim ministrom ter predsednikom nemških Socialdemokratov (SPD) Sigmarjem Gabrielom. Židan se je skupaj z delegacijo slovenskih Socialnih demokratov, v kateri sta bila tudi vodja Poslanske skupine SD Matjaž Han in glavni tajnik Dejan Levanič, med delovnim obiskom v Berlinu najprej srečal z vodstvom nemške SPD in nekaterimi poslanci v zveznem parlamentu ter s podpredsednikom nemško-slovenske parlamentarne skupine in poslancem SPD Wolfgangom Hellmichem in vodjo Poslanske skupine SPD Thomasom Oppermannom, s katerim so člani slovenske delegacije SD govorili predvsem o možnostih močnejšega sodelovanja med obema poslanskima skupinama.

Delegacija SD na obisku pri SPD

Srečanje vodstev slovenskih SD in nemških SPD je bilo namenjeno tudi krepitvi sodelovanja med partnerskima strankama v okviru Stranke evropskih Socialistov in Demokratov (PES) ter izmenjave dobrih praks in pogovorov o izzivih in prihodnosti EU. Predsednik SD Židan je nemške Socialdemokrate povabil v Slovenijo, kjer bomo 28. maja s slavnostno akademijo ob Dnevu stranke SD obeležili 120. obletnico strankarske organiziranosti Socialne demokracije na Slovenskem.

Delegacija SD z vodjo poslancev SPD

Kot je po srečanjih za slovenske medije povedal Židan, so bile glavne teme pogovorov z vodstvom nemških socialdemokratov operativno sodelovanje med nemško in slovensko socialdemokracijo z namenom povečanja vpliva obeh strank, ki imata skupne ideje – kako izboljšati življenje državljanov. Židan je dejal, da je povabil Gabriela, ki je tudi gospodarski minister v nemški vladi, na obisk v Slovenijo. “To je pomembno zato, ker je lani blagovna menjava med državama presegla deset milijard evrov in še vedno raste. Nemčija je najpomembnejši gospodarski partner Slovenije, hkrati pa v Sloveniji od leta 2007 ni bilo na obisku nemškega gospodarskega ministra,” je poudaril Židan in dodal, da je Gabriel vabilo sprejel, pričakuje pa, da bo do obiska prišlo še letos ali v začetku prihodnjega leta. Nemčija, ki je najmočnejše gospodarstvo Evrope in tretja največja izvoznica na svetu, je ena najpomembnejših gospodarskih partneric Slovenije ter prvi trg za slovenske izvoznike. Slovenija z njo ustvari okoli petino svoje zunanje trgovine. Nemčija je tudi ena največjih vlagateljic pri nas.

Delegacija SD in Sigmar Gabriel

Židan je nadalje pojasnil, da sta z Gabrielom izmenjala stališča glede pogajanj o prostotrgovinskem sporazumu med EU in ZDA (TTIP). Izrazil je zadovoljstvo, ker imata obe stranki podobna stališča. Kot je dejal, je SPD sprejela 14 t. i. rdečih črt, čez katere ne bodo prestopili, zahtevajo večjo transparentnost in glasovanje o sporazumu v nacionalnih parlamentih. “V nobenem primeru podobno kot slovenska socialdemokracija ne pristajajo na kakršnokoli zniževanje standardov na področju varovanja delavskih pravic, socialnih pravic, okoljskega stanja in varnosti hrane,” je zatrdil predsednik slovenskih Socialnih demokratov. Obe stranki zagovarjata tudi stališče, da je bolj kot hitrost pomembna vsebina sporazuma. “Nič ni narobe, če se poskušata Evropa in Amerika pogajati še kar nekaj časa, če je potrebno tudi dve ali tri leta, da se vidi, ali se lahko sporazum sploh doseže ali ne,” je dejal Židan in dodal, da to, kar je trenutno izpogajano, ni sprejemljivo ne za slovensko ne za nemško socialdemokracijo.

Židan in Gabriel sta govorila tudi o stanju socialdemokracije v Evropi, pri čemer sta se po Židanovih besedah strinjala, da morajo socialdemokratske stranke še bolj sodelovati in ne samo lastnim državljanom, temveč tudi evropskim državljanom pokazati, za kaj se borijo, kaj uspešnega so naredili in kaj bodo naredili, če dobijo zaupanje ljudi. Židan je ob tem pokomentiral tudi nedavni odstop socialdemokratskega avstrijskega kanclerja Wernerja Faymanna, ki je po njegovem mnenju povezan s spremembo stališč do begunske krize. “Avstrija je šla iz ene skrajnosti v drugo in politične stranke morajo o svojih stališčih premisliti, ko premislijo, jih morajo zagovarjati in izpeljati,” je še opozoril predsednik SD.