Prvi Festival Levstikova uspešen, zato bo postal tradicija stranke SD tudi v prihodnje

Socialni demokrati smo v mesecu maju, ob letošnji 120. obletnici strankarske organiziranosti Socialne demokracije na Slovenskem, na vrtu sedeža stranke v Ljubljani prvič organizirali Festival Levstikova, v okviru katerega smo izvedli sedem tematskih pogovornih omizij s številnimi gosti. V prvem majskem tednu ste tako lahko spremljali omizje na temo članstva v stranki, v drugem tednu sta sledili omizji z naslovom “Država in Ustava” z dr. Andražom Terškom in dr. Mirkom Pečaričem ter “Izzivi evropske Socialne demokracije” s Sonjo Lokar in dr. Jernejem Pikalom ter Nevo Grašič. V tretjem tednu je potekalo omizje z naslovom “Razvoj stranke v samostojni državi” na katerem so sodelovali dr. Janez Kocijančič, Breda Pečan, Angela Murko Pleš in dr. Igor Lukšič, ki so skupaj z moderatorjem omizja Denisom Sarkićem spregovorili tudi o trenutnem položaju stranke.

Omizje 1

Na dogodku je bilo veliko govora o povezovanju slovenske politične levice. Po mnenju nekdanje poslanke in nekdanje županje Izole Brede Pečanove je prava socialdemokratska drža to, “da je treba povezovati celotno levico, pa naj bo ta levica še tako težavna”. Tudi prvi predsednik takratne Združene liste Socialnih demokratov Janez Kocijančič je prepričan, da ni dobro, da se levica cepi. Pečanova je tudi dejala, da bi morala SD bolj poudariti, da se nekaterih iger, med drugim postavljanja žične ograje, ne misli iti. Dolgoletni ideolog, tudi nekdanji predsednik SD, Igor Lukšič je med drugim povedal, da se levica od nekdaj deli na tiste, ki bi radi kaj naredili, in tiste, ki bi radi samo kritizirali. Druga skupina po njegovem mnenju nikoli ne bi prevzela vladnega krmila oz. odgovornosti za karkoli.

Omizje 2

Angela Pleš Murko, ki je precejšen del delovanja v stranki posvetila ženskim vprašanjem, je o sedanjem položaju SD povedala, da ta deli usodo večine socialnih demokracij in postaja stranka na robu. Kritizirala je to, da se je stranka v določenem obdobju začela nagibati proti sredini in tako sodelovala pri razvoju strankarskega prostora, ki ni “ne tič ne miš”. Pleš Murko je izrazila zaskrbljenost nad procesi, značilnimi za mlade države, med katere spadajo retradicionalizacija, rekatolizacija in pojav sovražnega govora. Slednjemu nismo priča le na ulici, temveč tudi v javnem prostoru. Glede prihodnosti je Lukšič dejal, da je dela za levo stranko še vedno dovolj, vendar pa bodo prihajajoči časi za levico še hujši, kot so bili doslej. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je bil ob koncu bolj optimističen. Po njegovem mnenju ima Socialna demokracija na Slovenskem lepo in boljšo prihodnost.

Omizje 3

Na omizju sta bila navzoča tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač ter starosta stranke Miran Potrč. Ministrica Kopač Mrak je ocenila, da je treba najti nov način sodelovanja s kapitalom. Ker proti njemu ni mogoče zmagati, ga je treba postaviti v funkcijo ljudi. Potrč je glede prihodnosti stranke dejal, da ne smemo dovoliti, da bi nam nekateri drugi ‘okrnili’ vrednote Socialne demokracije, ki jih negujemo, zato moramo včasih bolj odločno zagovarjati pravice delavcev, upokojencev ter tudi mladih, ki šele vstopajo na trg dela.

Omizje 4

Naslednje omizje tretjega tedna je bilo namenjeno problematiki davčnih oaz po aferi “Panama papers”, na kateri sta Mojca Kleva Kekuš skupaj z Gorazdom Prahom spregovorila o tem, kako omejiti davčne utaje v EU. V zadnjem tednu je sledilo še omizje z naslovom “Ozadja zunanje, EU politike in diplomacije” s Tanjo Fajon, Markom Makovcem, katerega je povezoval Matjaž Nemec. Gostje so se med pogovorom dotaknili številnih vprašanj s področja zunanje in evropske politike.

Omizje 5

“Referendum o članstvu Velike Britanije v EU bo nedvomno pomembna prelomnica, ki bo v veliki meri krojila prihodnost evropskega povezovanja. Govorimo o različnih možnih scenarijih, a dejansko bomo šele po 23. juniju, ko poteka britanski referendum, videli, kaj bo odločitev Britancev pomenila v praksi. Seveda si želim, da bi Britanija še naprej bila v EU družini, saj bomo številne izzive trenutne geopolitične realnosti uspešno reševali le s skupnimi močmi. V globaliziranem svetu je povezovanje in iskanje kompromisov edina možna pot, zato je tudi dogovor s Turčijo – v luči begunske in migrantske krize v Evropi –  ključnega pomena. Sila zaskrbljujoče je, da se klima na evropskem političnem parketu premika v skrajno desno smer, k populizmu in obujanju nacionalizmov. To je ne samo nevarno, temveč dolgoročno tudi nevzdržno. V tem kontekstu nedavna, sicer tesna zmaga kandidata avstrijskih Zelenih Van Der Bellna, vliva upanje, da konstruktivna politika sodelovanja vendarle premaga populistično in zavajajočo retoriko,” je med drugim povedala Fajonova. Sogovornika omizja sta se dotaknila tudi vprašanja Trgovinskega sporazuma med EU in ZDA, prihodnosti EU zunanje in varnostne politike, (ne)stabilnosti političnih režimov v državah Bližnjega vzhoda, kot tudi prihodnosti Slovenije v sodobnem mednarodnem okolju.

Omizje 6

Festival se je zaključil z zadnjim omizjem o najbolj odmevnih akcijah in kampanjah Mladega foruma, na njem pa so sodelovali aktualni in nekdanji predsedniki ter predsednica podmladka stranke. Ker je bil letošnji prvi Festival Levstikova uspešen, bo ta postal majska tradicija stranke Socialnih demokratov. Iskrena zahvala vsem, ki ste se ga udeležili!

Omizje 7