Minister Židan: Potrebno je začeti razmišljati o spremembi EU kmetijske politike

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije je v Novi Gorici organizirala 16. Vrh kmetijskih in živilskih podjetij. Dogodka se je udeležil tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan, ki je udeležencem predstavil ocena razmer v kmetijstvu in živilstvu ter pogled v prihodnjo ureditev v prehranskega sektorja in nujnimi spremembami kmetijske politike.

Židan z mladimi kmeti v Novi Gorici

Minister Dejan Židan je v nagovoru prisotnim dejal, da se stanje na področju proizvodnje hrane v Sloveniji izboljšuje. “Raste proizvodnja, raste število zaposlenih in raste tudi dobiček, s tem pa bodo podjetja lahko vlagala v razvoj, v nove proizvode in ustvarjala pogoje za rast,” je dejal minister. Vendar je po njegovih besedah na področju kmetijstva vedno več pritiskov, podobno kot na evropski ravni. “Če je bilo pred 50 leti, ko se je začela razvijati skupna evropska kmetijska politika, v Evropi premalo hrane, ta pa je bila slabe kakovosti in zelo draga, smo po 50 letih prišli v ravno nasprotni del – hrane je preveč in se zato tudi težko prodaja, je kakovostna in izrazito nizkocenovna, kar v praksi pomeni, da je marsikatera kmetija na robu preživetja, nekatere pa tudi ne morejo več živeti,” je poudaril Židan.

Židan v Novi Gorici

Zato je po ministrovem mnenju potrebno začeti razmišljati o spremembi evropske kmetijske politike, o čemer so včeraj potekale razprave že na neformalnem zasedanju v Amsterdamu. Kot je še dejal minister Židan, bo zagovarjal vse ukrepe, ki so v korist družinskim kmetijam. “To v praksi pomeni, da je potrebno ohranjati prvine programa razvoja podeželja, torej plačila za področja, kjer je težko kmetovati, za bolj sonaravno kmetovanje, investicijska podpora mladim kmetom in za to, da se del neposrednih plačil aktivira za obvezno zavarovanje v primeru tveganj,” je pojasnil Židan. Ob robu dogodka so razglasili rezultate in podelili priznanja Ecotrophelija Slovenija 2016, v tekmovanju študentov na področju razvoja inovativnih živilskih proizvodov.