SD in ZDUS za ohranitev javnega zdravstva

Vodstvo SD na čelu s predsednikom se je v torek, 1. junija, na pobudo Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) sestalo z vodstvom zveze, ki jih je vodil njen podpredsednik Janez Sušnik. Sogovorniki so se zavzeli za ohranitev javnega zdravstva, ki omogoča dostopnost zdravstvenih storitev vsem državljanom, ne le elitam, je po srečanju v izjavi za medije povedal predsednik SD mag. Dejan Židan.

“Prednostna naloga na področju zdravstva je v tem trenutku skrajšanje čakalnih dob, saj se je v zadnjem letu število čakajočih bolnic in bolnikov povečalo za 50.000, tako da je zdaj čakajočih že 250.000 ljudi,” je dejal Židan in dodal, “da podaljšanje čakalnih vrst v zdravstvu pomeni, da je zaradi tega oškodovanih zelo veliko ljudi, med njimi številni upokojenci”.

Kot je dejal Židan, so v ZDUS na sestanku, ki se ga je udeležila tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak iz vrst SD, belo knjigo o pokojninah ocenili kot dobro osnovo za pogovore o razvoju pokojninskega sistema.

Predstavniki ZDUS so po Židanovih besedah tudi izrazili željo, da bi bili navzoči na pogovorih o ustanovitvi rezervnega demografskega sklada. Socialni demokrati smo se zavezali, da bomo njihovo pobudo posredovali tako predsedniku vlade kot koaliciji in finančnemu ministru.

Obe strani sta se na pogovoru tudi strinjali, da je ZDUS civilna organizacija, ki združuje upokojenska društva po vsej Sloveniji, je opozoril Židan. Člani teh društev so po njegovih besedah člani različnih političnih strank in različnih veroizpovedi. “Kakršno koli vpletanje političnih strank v delovanje ZDUS-a lahko pomeni tudi razpad posameznih društev upokojencev,” je še povedal predsednik SD.

“Oboji v celoti podpiramo uskladitev pokojnin za 0,4% in hkrati zavračamo ideje, da se naj dodaten denar za pokojnine zagotovi od socialnih prejemkov,” je še poudaril Židan in dodal, da “razmišljanja, da se prerazporeja denar od ljudi, ki jim je težko, do upokojenske blagajne, so nevredna moderne družbe”.