Židan: “Pričakujem, da bomo po tem, ko je ena od koalicijskih strank obrnila hrbet drugima dvema, znotraj koalicije opravili temeljit pogovor.”

Predsednik Socialnih demokratov mag. Dejan Židan je v izjavi za medije pojasnil, da je po interpelaciji, ki jo je sicer ministrica dr. Anja Kopač Mrak prestala, zmagovalec Janša in opozicijska stranka SDS. “Ponovno so uspeli nekaj volivcev prepričati, da bodo verjetno še dodatno pasivni. Še dve ali tri takšne seje in ne bo potrebno, da Janša ustanovi še eno stranko, saj ima dobre možnosti za zmago,” je ocenil Židan. Dogajanje okoli interpelacije je bilo po njegovem mnenju v škodo politične levice, poraženec pa je med drugim koalicija, ki je še z dvema glasovoma opozicijskega Zavezništva zbrala le 38 glasov v podporo ministrici iz vrst SD.

“Socialni demokrati bomo storili vse, da v Sloveniji ne bo politične nestabilnosti,” je po sredinem glasovanju v DZ zagotovil predsednik stranke Dejan Židan. Kljub temu po njegovih besedah o dogajanju v zadnjih dneh v SD pričakujemo temeljit pogovor znotraj koalicije. Židan je po glasovanju o interpelaciji zoper ministrico ponovil oceno, da je bila zgodba družinske tragedije zlorabljena za politični obračun s socialno politiko, ki jo vodi Kopač Mrakova. Kot je poudaril, pa ni pričakoval, da se bodo dvema desnima strankama pri tem pridružile tudi nekatere stranke, ki se deklarirajo za leve.

Na ta način je po njegovih besedah nastala “nenačelna koalicija proti vodenju socialne politike, ki beleži nadpovprečne rezultate”. Na drugi strani pa je za Židana zelo pomembno, da smo v SD tudi v času interpelacije ohranili načelno držo, saj nismo pristali na kadrovske in politične “kravje kupčije”. Ob tem je Židan poudaril, da si v SD ne želimo nestabilnosti v državi. Pričakuje pa, da bomo o tem, da “je ena od koalicijskih strank obrnila hrbet drugima dvema”, znotraj koalicije opravili temeljit pogovor. Protokol o medsebojnem sodelovanju v koaliciji mora namreč po njegovih besedah veljati za vse.

Predsednik SD je ob tem dodal, da je bil presenečen nad kritikami socialne politike, tudi zato, ker nikoli v razpravah o sredstvih za socialno politiko “ni bilo nobene pomoči DeSUS”. Količina denarja za socialo je namreč po njegovih besedah neposredno povezana z možnostjo vodenja socialne politike. Ob dani količini denarja pa Slovenija dela bolje od primerljivih držav EU, je zatrdil predsednik SD.

Anja Kopač Mrak ob interpelaciji v DZ

V pogovorih torej ni bilo vprašanje kakovost vodenja socialne politike, ampak zgolj eno konkretno kadrovsko vprašanje. In zaradi tega nepomembnega kadrovskega vprašanja je DeSUS sodeloval s SDS pri rušenju skupne koalicije, je opozoril predsednik SD Dejan Židan. O aktualnem političnem položaju, povezanem z dogajanjem v minulih dneh, bo po napovedi Židana prihodnji četrtek razpravljalo tudi Predsedstvo SD. Takrat bodo kot stranka zavzeli tudi neko širšo politično oceno.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je dodal, da smo tokrat “poraženci vsi, predvsem pa koalicija”. Stranka SD je dobila zaušnico od ene koalicijske stranke, ob tem pa tudi v drugi niso glasovali vsi poslanci. Kot je dodal, je zato potrebno, “da se koalicijske stranke usedemo za mizo in se po moško pogovorimo, ali lahko sploh še skupaj delujemo”. Svoje vtise je Han ponazoril tudi s športnim primerom. Kot je dejal, se mu je zazdelo, kot bi si na nogometni tekmi med Slovenijo in Hrvaško eden od igralcev sredi tekme premislil in oblekel kockasti dres.

Matjaž Han ob interpelaciji v DZ

Ministrica dr. Anja Kopač Mrakova je ocenila, da je bila interpelacija usmerjena “v željo po arbitrarnem odločanju ministrice za delo o zadevah, ki so v pristojnosti drugih organov”. Tokrat so bili rezultati tega resorja po njeni oceni “izrabljeni za obračunavanje v političnem prostoru”, kot bi bile jutri volitve. Potrdila je, da je v tem trenutku “na mestu” njen razmislek o nadaljnjem delu, o tem pa se bo pogovorila tudi s premierjem Cerarjem. Kot je zatrdila, je odgovorna političarka, ki se zaveda dela, ki ga opravlja.

Socialni demokrati verjamemo, da smo vsi, ki smo spremljali celodnevno razpravo v Državnem zboru o interpelaciji zoper našo ministrico dr. Anjo Kopač Mrak prišli do istega zaključka. Interpelacija, ki jo je vložila SDS je skropucalo. Napisana je bila površno, na hitro, silom prilike, njena vezanost na konkretni primer in s tem izraba dveh nedolžnih otrok v politične namene, pa je nadvse nizkotna. Pa nas takšno nemoralno delovanje pri SDS niti (več) ne preseneča.

Preseneča pa nas to, da še zdaj niso ugotovili, kakšno škodo so s tem povzročili otrokoma. Ju za vselej stigmatizirali. Da je interpelacija absurd so ugotovili celo njihovi kolegi iz opozicije. Iva Dimic iz Nove Slovenije je npr. povedala, da “predlagatelji današnje interpelacije so izpostavili konkreten problem za razrešitev ministrice, ga utemeljili zgolj na konkretni temi, ki jo vsi že dobro poznamo iz medijev, kar morda ni najbolj primerno.”

Han Židan in Kopač Mrak

So pa nas po drugi strani presenetila stališča in obrazložitve nekaterih poslanskih skupin, ki so interpelacijo podprle. Pričakovali bi namreč, da bodo te poslanske skupine svojo odločitev utemeljile in argumentirale z dokazovanjem in navajanjem odgovornosti ministrice v konkretnem primeru. Namreč zaradi tega je bila vložena interpelacija. Zaradi konkretnega primera.

Namesto tega pa so nekatere poslanske skupine interpelacijo izkoristile za rušenje dobrega, sicer ne idealnega sistema socialnega varstva in socialne politike v Sloveniji. In spet smo pri hitrem nabiranju političnih točk. V Novi Sloveniji so izpostavili odgovornost ministrice zaradi povišanja revščine v Sloveniji. DeSUS je med argumenti navedel premalo angažiranost in neposluh ministrice pri projektu Starejši za starejše, kar je presenetilo celo vodstvo ZDUS-a, ki je ta argument označil za neresničen.

V Združeni levici so podporo interpelaciji utemeljili z odgovornostjo ministrice zaradi povečevanja brezposelnosti in socialne neenakosti. Očitno nimajo natančnih podatkov, saj število brezposelnih v Sloveniji pada. V strukturi brezposelnih na letni ravni se je namreč znižal delež vseh kategorij brezposelnih, najbolj pa delež brezposelnih, starih med 15 in 29 let. V teku je reorganizacija centrov za socialno delo, s katero se bo socialno delo še bolj približalo ljudem.

Kopač Mrak ob interpelaciji v DZ

Konkretne številke in vrsta ukrepov, ki jih je tekom mandata sprejelo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti kažejo, da se socialna politika v tej državi izboljšuje. Še zdaleč pa ni idealna. Ampak zato smo tukaj, sprejeli smo odgovornost, da pomagamo izboljšati položaj ljudi, še posebej tistih najranljivejših in najšibkejših. Kdaj bodo nekatere politične stranke in tudi posamezniki ugotovili, da je boljše, da stopimo skupaj? Da najdemo rešitve in ukrepe, ki bodo še izboljšali položaj državljank in državljanov? Ukrepi, ki bodo neposredno vplivali na kakovost življenja ljudi, ukrepi, ki jih kot država moramo sprejemati skupaj, po dogovoru, takšni ukrepi bodo povrnili zaupanje ljudi v politiko.

Na koncu velja opozoriti, da ne smemo dopustiti, da se za dosego političnih ciljev javno izpostavljajo otroci. Vsa Slovenija zdaj pozna zgodbo dveh koroških dečkov, pozna njuna imena, pozna njuno zgodbo. Kako ju bo to zaznamovalo v prihodnosti si ne upamo niti zamisliti. Tudi ta seja v DZ ni koristila nikomur. Še najmanj pa otrokoma.

Naša zahvala pa gre vsem tistim poslancem, ki jih SDS s to interpelacijo, s svojimi populističnimi izjavami na račun tako občutljive materije kot je družina in izpostavljanje konkretnega primera v javnosti, ni uspel prepričati.