Predsednik SD Židan na srečanju voditeljev PES o izzivih za EU po britanskem referendumu

Stranka Evropskih Socialistov in Demokratov (PES) je danes v Bruslju pred zasedanjem Evropskega Sveta organizirala redno srečanje predsednikov držav in predsednikov ter podpredsednikov vlad iz svoje politične skupine. Srečanja voditeljev PES se je udeležil tudi predsednik Socialnih demokratov in podpredsednik Vlade Republike Slovenije mag. Dejan Židan. Glavna tema pogovora voditeljev PES je bil izid britanskega referenduma in njegove posledice za prihodnost Evropske unije.

Prisotni so se strinjali, da se morajo pogovori z Veliko Britanijo začeti čimprej, saj je rezultat referenduma jasno pokazal, da si Britanci želijo iz EU. Pogajanja morajo potekati transparentno in hitro, da bi se tako izognili zavlačevanju in odpiranju novih tem. Voditelji PES so se strinjali, da je bil petkov rezultat za veliko ljudi presenečenje, vendar se moramo sprijazniti z dejstvi in se pogovarjati s sedemindvajseterico držav o prihodnjih izzivih EU – spodbujanju trajnostne rasti, ustvarjanja novih delovnih mest in reševanju izzivov migracij. Evropska politika se mora soočiti s temami, ki so pomembne za dostojno prihodnost mladih Evropejk in Evropejcev.

Kot je poudaril predsednik SD Dejan Židan, glavno sporočilo današnjega sestanka ni več vprašanje več ali manj Evrope, ampak v kakšni Evropi želimo živeti. “Socialni demokrati si želimo takšne Evropske unije, ki brani pravice in blaginjo vseh svojih državljank in državljanov, socialno Evropo, ki skrbi za vse nas in gospodarsko močno Unijo, ki bo zagotovila kvalitetna delovna mesta ter blaginjo za svoje ljudi,” je povedal Židan. Dodal je, da morajo prebivalci združene Evrope dojeti, da članstvo v Uniji ni brez obveznosti, jasno pa je tudi, katere so prednosti držav članic, “saj EU ni trgovina, kjer si vsak izbere stvari po svojih željah, ostalo pa odkloni.”

“Evropska unija nam zagotavlja varnost in mir, možnost za gospodarsko sodelovanje in rast ter skrb za ljudi,” je še poudaril Židan. Stališče voditeljev PES je bilo tudi, da Evropske unije ne more ogroziti rezultat referenduma v Združenem kraljestvu, lahko pa jo na dolgi rok ogrozi napačen odgovor na novo politično stanje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja