Nekdanji poslanec SD Aurelio Juri v odprtem pismu podpredsednici hrvaškega Sabora Vesni Pusić o arbitraži

Spoštovana podpredsednica hrvaškega Sabora, draga Vesna Pusić!

Pišem ti kot prijatelj in kot bivši kolega parlamentarec s katerim si pred nekaj let sodelovala na enem mednarodnem forumu profesorjev, strokovnjakov, diplomatov, cerkvenih dostojanstvenikov, novinarjev in drugih intelektualcev na Siciliji na temo medkulturni in medverski dialog u Sredozemlju. Pomniš kaj sva takrat govorila o odnosih na Balkanu in posebno o mejnem sporu med našima državama? Da bi bilo dobro, da bi bil rešen že s sporazumom Drnovšek – Račan iz 2001, da ga je hrvaška desnica, točneje HDZ, onemogočila, da je povzročalo veliko škodo za obe strani in širšo regijo to, da se je ta problem vlekel in da je bilo v takih okoliščinah najboljša pot, da se ga končno arhivira, mednarodna ad hoq arbitraža. Vedela si, da sam bil njen prvi formalni predlagatelj u slovenskem parlamentu.

In vedela si tudi, da sem bil izpadel iz profesionalne politike, oziroma, da sem bil izvršil politični samomor, ko sem kot edini evropski poslanec iz Slovenije obsodil odločitev svojega predsednika stranke (SD), takrat tudi vlade, Boruta Pahorja, da blokira pristopna pogajanja Hrvaške z Evropsko Unijo, da bi izboril večjo pripravljenost Zagreba sprejeti slovenske zahteve do poteka meje, posebno na morju. Nadaljevanje te zgodbe poznaš v detajlih. Po dolgotrajnih i težkih pogajanjih smo končno dobili dogovor o modalitetah in predmetu arbitraže ter istočasno pristanek Slovenije na deblokado pristopnih korakov Hrvaške k EU. Dovoli mi, da ponovim – končno!

Vse je bilo u redu do diplomatskega kiksa naših dveh predstavnikov v arbitražnem procesu, sodnika Jerneja Sekolca in vladne agentke Simone Drenik. Neumnost par exellence. Zavestni tega sta se oba umaknila in omogočila arbitražnemu tribunalu, da je dopolnil svoje vrste z novim »slovenskim« sodnikom in ustvaril pogoje za nadaljevanje arbitraže. Ali temu se je tvoja vlada – takrat si bila zunanja ministrica – uprla in razglasila izstop Hrvaške iz tega procesa, ker naj bi bil preveč okužen. Tako ste presodili. Isto odločitev je sprejel še hrvaški Sabor. Od takrat dalje Zagreb več ne sodeluje z arbitražnim tribunalom.

Toda včeraj smo dobili presojo tega tribunala o tistem incidentu. Res je, Slovenija je oškodovala Sporazum o arbitraži, a ne v takšni meri, da bi to onemogočilo realizacijo predmeta in cilja tega dogovora ter nadaljevanje postopka. Si pričakovala kaj drugega? Evo, zdaj je samo vprašanje časa kdaj bomo dobili še razsodbo o razmejevanju za katero pravite v hrvaški politiki, vsi z enim glasom, da je ne boste sprejeli, oziroma spoštovali.

Ne pozabi, da to odločitev arbitražnega tribunala pozdravlja Evropska komisija in bodi sigurna, da ko bo razglašena sodba, jo bo pozdravil tudi Evropski parlament. To pomeni, da bo za Evropsko unijo mejni spor med Slovenijo in Hrvaško zaključen, oziroma, da meja, ki bo določena s strani arbitraže, bo edina, ki jo bosta EU i mednarodna skupnost spoštovali. Če nočete izolacije okoli tega, če nočete, da razglašanje Zagreba, da to ni meja, ki jo priznate spodbudi ribiče k njenem kršenju in novim incidentom, razmislite še enkrat.

Ne ve se kakšna bo ta razmejitev, na kopnem in na morju, če bo Slovenija sploh zadovoljna z njo?! Po vsej verjetnosti ne bo nihče povsem srečen. A pomembno je, da se spor zaključi in spravi v arhiv. To je tudi tvoja dolžnost, posebno iz naslova doslednosti s tistim kar si zagovarjala, ko sva arabskim, francoskim, španskim, grškim in italijanskim prijateljem v Mazzari del Vallo dopovedovala kako se napredne politične sile na Hrvaškem in v Sloveniji znajo dogovarjati in dogovoriti. Srečno!

Aurelio Juri
bivši slovenski in evropski poslanec SD

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja