Židan: “Socialni demokrati v predlogih davčnih sprememb želimo še kakšno dodatno rešitev tudi za srednji razred.”

Koalicijski partnerji pred današnjo sejo vlade še nismo uskladil odprtih vprašanj v povezavi z ukrepi za davčno prestrukturiranje. Predsednik Socialnih demokratov mag. Dejan Židan je v izjavi za medije po sestanku predsednikov ter vodij poslanskih skupin koalicijskih strank izrazil upanje in prepričanje, da se bo koalicija glede “razbremenitve delovnih ljudi” dogovorila. Še enkrat je ponovil, da so se koalicijski partnerji že prej uskladili glede razbremenitve izplačil za delovno uspešnost, kot so nagrade ter božičnice in 13. plače. Ta plačila se tako po Židanovih besedah ne bodo štela v dohodnino, bodo pa od njih obračunani socialni prispevki.

Židan je ob tem povedal, da pri izplačevanju delovne uspešnosti ne bo šlo za prostovoljno odločitev poslovodstva. Za Socialne demokrate, ki smo pripravili tudi svoje predloge dohodninske razbremenitve, sta po Židanovih besedah sprejemljivi obe opciji, ki sta na mizi. “Bodisi se bo z zakonom predpisalo, da delovno uspešnost, če jo podjetje izplača, dobijo vsi, ali pa se bo te pogoje predpisalo s kolektivno pogodbo,” je pojasnil Židan. Glede dohodninske lestvice, kjer so od zadnjih usklajevanj ostala odprta vprašanja, pa je predsednik SD povedal, da jo še usklajujejo. “Socialni demokrati želimo, da bi bilo čim več ljudi deležno razbremenitve, in menimo, da koalicija lahko doseže dogovor,” je poudaril Židan.

“V stranki SD se nam zdi zelo pomembno, da tisti, ki dobijo minimalno plačo in delajo nadure ali opravljajo kakšno dodatno delo, ne padejo v višji dohodninski razred,” je povedal Židan, ki meni, da so se že kar približali tistemu, kar glede te problematike predlagajo sindikati, zato vidi možnost za kompromis. “Socialni demokrati bi si želeli še kakšno dodatno rešitev tudi za srednji razred,” je dodal Židan. V razpravi o tem, ali se v okviru sprememb stopnjo najvišjega dohodninskega razreda zniža s 50 na 47 odstotkov, pa Židan ne vidi kakšnega finančnega učinka. Po njegovih besedah ne bi smeli iti v razbremenjevanje tistih, ki njim gre najbolje, saj tisti, ki jim gre slabše in jih je še vedno veliko, tega ne bi razumeli.

1 reply
  1. see this
    see this says:

    I simply want to mention I am newbie to blogging and site-building and actually loved you’re page. Most likely I’m likely to bookmark your blog post . You absolutely have fantastic articles and reviews. Appreciate it for sharing with us your website.

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.