Predsednik Židan predstavil prioritete SD in se je zavzel za ponovno vzpostavitev zaupanja v koaliciji

Predsednik Socialnih demokratov mag. Dejan Židan je na današnji novinarski konferenci v prostorih Poslanske skupine SD predstavil prioritete stranke v vladi in izrazil željo po ponovni vzpostavitvi zaupanja v koaliciji, ki je očitno nekoliko omajano. “Socialni demokrati ponujamo roko in si odprta vprašanja želi reševati preko pogovora,” je poudaril Židan. Če se izkaže, da v takšni sestavi ne morejo delati naprej, pa s SD ne bo težave, je zatrdil Židan. Že dogajanje ob interpelaciji zoper ministrico za delo dr. Anjo Kopač Mrak je po besedah predsednika SD dajalo občutek, da se je del koalicije odločil, da je SD koaliciji nepotrebna. “Zato smo bili v SD tudi pripravljeni podati odstopne odstopne izjave vseh treh ministrov,” je dejal Židan. Tako bo tudi v prihodnje, če bo tako ocenil vrh koalicije, je poudaril Židan. Ni pa po njegovih besedah potrebe, da si koalicijski partnerji ostre besede izmenjujejo preko medijev. “Mi tega ne bomo počeli,” je zatrdil predsednik SD.

Če je ocena, da Socialni demokrati nismo zaželeni v koaliciji, po besedah predsednika SD prav tako ni treba za vzvod uporabljati DZ. “Samo jasno, nedvoumno, naj se nam to sporoči,” je dejal Židan. Je pa opozoril, da prepiri škodijo javni podpori levici in sredini kot celoti. Ponovil je prepričanje, da imajo stranke pravico in dolžnost mladim v podmladkih strank dopustiti lastno mnenje, tudi revolucionarno obnašanje. To je po njegovih besedah pridobitev demokracije in želi si, da bi tako razmišljale vse stranke. “Če ne razmišljajo tako, pa je to njihova in ne naša težava,” je dejal Židan.

Mladi Forum SD je sicer podprl četrtkove proteste delavcev pred vlado, ki so jih zanetili dogodki v zvezi z Luko Koper, na kar se je premier dr. Miro Cerar odzval z oceno, da SD igra dvojno igro. Premier je s tem po mnenju Židana sicer naredil predvsem dobro reklamo za Mladi forum, za kar so se mu v podmladku zahvalili. Ob tem je predsednik SD pojasnil, da Mladi forum deluje samostojno, da ne želijo vplivati na njihovo mnenje, jih utesnjevati ali uniformirati. “Pustimo mladini neke ideale,” je dodal vodja Poslanske skupine SD Matjaž Han.

V jeseni Socialni demokrati tako ne pričakujemo pogovorov, ki bi imeli za namen razbijati koalicijo, pač pa pogovore, kako v Sloveniji pospešiti nekatere nujne projekte. Med prioritetami z zunanjepolitičnega področja je Židan izpostavil spremembe v delovanju EU, ki naj v prihodnje več pozornosti namenja ljudem. Prva prioriteta na notranjepolitičnem področju pa je po besedah Židana skrb za ljudi. Na tem področju je koalicija glede na podatke o zmanjševanju brezposelnosti in povečevanju števila zaposlenih po oceni prvaka SD uspešna. “Manj uspehov je na področju zdravstva, vendar pa koalicija vidi potrebo po hitrem izboljšanju položaja,” je povedal Židan in dodal, da Socialni demokrati tudi sami pripravljamo nabor ukrepov s tega področja. Ponovno je predsednik SD izrazil tudi zavezanost prizadevanju za ohranjanje javnega šolstva, ki ga želimo ohraniti z dopolnitvijo 57. člena Ustave.

Od ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča pa v SD pred razpravo o interpelaciji pričakujemo argumentiran odgovor, potem pa pogovor v poslanski skupini. “Trenutno odločitve o podpori poslancev SD še ni,” je pojasnil Židan. Vodja Poslanske skupine SD Matjaž Han pa je med drugim na novinarski konferenci odgovoril tudi na namige, da naj bi se o prestopu iz poslanske skupine nepovezanih poslancev v njihovo poslansko skupino pogovarjala Alenka Bratušek. Kot je dejal Han, za zdaj še ni nobenih pogovorov in zaključkov v zvezi s tem. So pa vrata poslanske skupine po njegovih besedah vedno odprta za tiste, ki to želijo in so pripravljeni spoštovati program in vrednote SD.