Minister Židan: Akcijski načrt temelj za uspešno delo in prihodnost mladih kmetov

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan je skupaj s predsednikom Zveze slovenske podeželske mladine (ZSPM) Rokom Damijanom in predsednikom Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Cvetkom Zupančičem podpisal dogovor o izvedbi akcijskega načrta dela z mladimi kmeti v obdobju 2016 – 2020. Namen akcijskega načrta je po besedah ministra Židana “omogočiti boljši položaj mlademu kmetu, ki ga bo ministrstvo tudi po prejemu sredstev iz razpisov, spremljalo naprej in mu pomagalo pri razvoju”. Slavnostni podpis dogovora se je odvijal na kmetiji Ostanek Heric v vasi Velike Pece pri Šentvidu pri Stični, kjer kmetijo pogumno in inovativno vodi mlada prevzemnica kmetije Damijana Ostanek Heric.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je ob robu današnjega podpisa spomnil, da je do ideje priprave akcijskega načrta prišlo na prvem srečanju mladih prevzemnikov letos spomladi na Fakulteti za biosistemske vede v Mariboru. “Po srečanju na ministrstvu in ustanovitvi delovne skupine je nastal sistematično narejen načrt, kjer je zelo jasno napisano, kdo je nosilec posameznega ukrepa, kakšni so cilji in kriteriji ter časovno obdobje za doseganje ciljev, vsaka institucija pa tudi določi skrbnika tega dogovora,” je razložil Židan.

Minister Židan je povedal, da so njegova pričakovanja načrta dela z mladimi kmeti velika. “V Sloveniji si na področju kmetijstva želimo preboj, ta preboj pa mora temeljiti na ljudeh, ki imajo več energije, več znanja in predvsem več poguma,” je povedal minister in dodal, da bo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano osebno delalo z mladimi prevzemniki in jim pomagalo na njihovi poti. Minister Židan je posebej izpostavil pomembnost inovativnosti in prav kmetija na kateri se odvija podpis akcijskega načrta ima po njegovih besedah tisto, kar predstavlja možnost hitrejšega razvoja Slovenskega kmetijstva. “Obvladovanje proizvodnje, predelava osnovnih kmetijskih surovin, ki se pridelajo na kmetiji in prodaja končnih proizvodov,” je poudaril Židan.

Na vprašanje, zakaj je današnji podpis akcijskega načrta pomemben, pa je minister dejal, da je namen tega predvsem to, da bo mlademu kmetu bolje. “Na ta način bomo v tem obdobju ustvarili skupino do 2000 mladih kmetov, ki bodo na področju prehrane in kmetijstva naredili preboj,” je dodal Židan.