Zakaj v SD nismo podprli predloga ZL za sklic izredne seje DZ o subvencioniranju prehrane učencem v osnovnih šolah?

Socialni demokrati želimo pojasniti, zakaj nismo podprli predloga ZL za sklic izredne seje DZ na temo subvencioniranja prehrane učencem v osnovnih šolah, saj so se pojavili nekateri zapisi na FB in v nekaterih medijih, iz katerih lahko ljudje pridejo do napačnega sklepa, da za Socialne demokrate tematika subvencioniranja šolske prehrane revnim otrokom ni pomembna, kar pa seveda absolutno ne drži!

Da je bilo v zadnjih letih na tem področju precej narejenega, je bilo sicer včeraj razvidno tudi iz prispevka novinarke v Dnevniku TV Slovenija (http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-dnevnik/174424998), ko je ravnateljica Osnovne šole Savsko naselje Verica Šenica Pavletič jasno povedala, da imajo v zadnjem času bistveno manj dolžnikov iz naslova šolske prehrane, prav zaradi višjih subvencij. Prav tako tudi odjav kosila ni, ker starši ne bi mogli plačevati. Če ne gre drugače, pomaga šola, ki pa je spet financirana iz državnega proračuna. Pri tem je dodala še, citiramo: “Lahko pa z gotovostjo trdim, da otroci na naših šolah niso lačni.”

Ključne pri tem so subvencije, ki so se v obdobju od leta 2008 do leta 2016 povečale za več kot 400%. Tudi v letih, ko smo Socialni demokrati vodili vlado in smo se srečevali z ogromnim padcem gospodarske aktivnosti, nižjimi davčnimi prilivi, varčevanjem na vseh straneh, so subvencije za prehrano otrok v šolah vsako leto rasle. Od 2009 do 2011 z nekaj manj kot 7 na 17,5 milijona evrov. Že v letu 2012, ko Socialni demokrati nismo več vodili vlade, se je za to področje namenilo samo še 14 milijonov evrov oziroma 20% manj finančnih sredstev. Problem, ki ga sami vidimo, je tudi v tem, da imamo slabo realiziranost pravice do subvencije za kosila v osnovnih šolah. Kar pomeni, da starši svojih otrok ne prijavljajo na kosila, ne glede na to, da jim subvencija do kosila pripada. To pa je lahko tudi posledica prehitrega spreminjanja zakonodaje.

V Poslanski skupini SD nismo prispevali podpisov za sklic izredne seje DZ na to temo, saj je ukrepe subvencioniranja prehrane možno sprejeti samo na podlagi točnih številk, ki pa jih v tem trenutku še ni, saj se učenci na začetku septembra šele prijavljajo na kosila, njihovi starši pa vlagajo prošnje za subvencije. Ko bo jasna številka prijavljenih in koliko denarja je iz tega naslova ostalo, seveda podpiramo, da se ves denar, ki v proračunu ostane, razdeli za višje subvencije otrokom, ki prihajajo iz manj premožnih družin. Vendar je pri tem ključno, da je ukrep dober, prvi pogoj pa je, da temelji na realnih številkah. V SD poudarjamo, da podpiramo ukrepe za zaščito najšibkejših, ne glede na to, kdo je njihov predlagatelj, kar smo že večkrat dokazali v praksi. Vendar morajo biti ukrepi dodelani, saj se sicer v praksi zgodi, da je nato nastane težava pri njihovi izvedbi. Samo dober namen na žalost pogostokrat ni dovolj.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.