Židan: “V SD pričakujemo, da bo koalicija na posvetu o proračunu in ostalih izzivih našla ustrezne rešitve.”

V četrtek, 15. septembra, se bo na Brdu pri Kranju na delovnem posvetu sestal vrh koalicije, kjer bo osrednja tema priprava proračuna za prihodnji dve leti. Glede proračuna je še nekaj odprtih vprašanj, a je ob tem jeseni pred vladno koalicijo tudi precej drugih preizkušenj. Ministrska ekipa bo na srečanju koalicijskim poslancem predstavila aktivnosti priprave državnega proračuna za prihodnji dve leti. Dokument namerava vlada potrditi konec septembra, DZ pa bi ga lahko potrdil že v začetku oktobra.
Odprtih ostaja še nekaj vprašanj, a partnerji v koaliciji verjamemo, da jih bomo uskladili. Gre za vprašanja financiranja občin, politike plač v javnem sektorju in zadev v sklopu pokojninske blagajne.

Razrez proračunskih izdatkov v prihodnjih dveh letih po posameznih proračunskih porabnikih je vlada potrdila konec junija. Pri tem je za prednostna področja, ki so ostala zdravje, varnost in infrastruktura, zagotovila dovolj sredstev, da bodo lahko nadoknadila izgube iz največjih let krize. Pred DZ bodo morali v prihodnjih mesecih svoje delo zagovarjati minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič.

Prihodnji teden se bomo glede podpore ministru za infrastrukturo, ki se bo prvi v DZ zagovarjal na očitke iz interpelacije, odločili tudi v Poslanski skupini SD. Predsednik stranke mag. Dejan Židan je zagotovil, da bomo v SD spoštovali koalicijski sporazum in pri interpelacijah partnericama ne bomo “vračali”, kljub dejstvu, da je naša ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak sicer prestala interpelacijo, a so zanjo glasovali tudi poslanci DeSUS. “Zdaj, ko na tapeti niso več le ministri SD, predvidevam, da tudi SMC in DeSUS razumeta, kaj so pomenili pozivi SD, da v celoti upoštevamo koalicijsko pogodbo,” je opozoril Židan.

V zadnjem času je poleg zahtev pri infrastrukturnih projektih največ pozornosti sicer usmerjene v pričakovane ukrepe v zdravstvu. Ministrico Kolar Celarc je koalicija podprla pri delu, a od nje pričakuje ukrepe do konca leta. Tako je Židan kot najbolj kritično točko vnovič izpostavil predolge čakalne dobe v zdravstvu, kar da so dolžni rešiti izjemno hitro. Predsednik SD pričakuje, da bo koalicija na posvetu potrdila enotnost tudi pri novih ciljih, kar se mora poznati skozi proračun. Židan je spomnil, da je vlada izboljšala status policije, a da ob tem ne smejo pozabiti na vojake in gasilce, še naprej pa morajo skrbeti za zmanjševanje brezposelnosti.

“Aktivna politika zaposlovanja in jamstvo za mlade ter drugi ukrepi, za katerimi stoji naša ministrica za delo Anja Kopač Mrak, dajejo dobre rezultate, saj je brezposelnost že padla pod 98.000 oseb, zaposlenost pa se je povečala nad 820.000 ljudi,” je naštel Židan in dodal, da “se v SD jasno zavedamo, da še vedno ostajajo ljudje, ki jim je težko, zato ne pristajamo na razmisleke o zmanjšanju pravic ljudi”. “V SD pričakujemo tudi pogovore za pripravo zakona o demografskem skladu, saj gre za zakon s pomembnimi dolgoročnimi javnofinančnimi posledicami, ter tudi ureditev problematike pri varstvenem dodatku za upokojence, prav tako pa bo potrebno narediti vse, da se ohrani gospodarska rast in pozitivni trend večanja zaposlenosti,” je še poudaril predsednik SD.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja