Ob robu zasedanja FAO minister Židan papežu Frančišku predstavil pobudi Slovenije za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan se je z delegacijo iz Slovenije na Agenciji Združenih narodov za prehrano v Rimu (FAO) udeležil zasedanja Odbora za kmetijstvo pri FAO (COAG), kjer so med drugim obravnavali tudi pobudo Slovenije, da se 20. maj razglasi za svetovni dan čebel.

Židan in Da Silva

Ob robu zasedanja FAO se je minister Dejan Židan udeležil splošne avdience pri papežu Frančišku v Vatikanu, kjer ga je seznanil s pobudo Slovenije za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel in mu ob tem poklonil slovenski med in potico. Slovenski minister Židan je v Rimu opravil tudi več dvostranskih srečanj z različnimi predstavniki držav in institucij.

Židan na srečanju FAO v Rimu

V prostorih FAO je prvič na ogled tudi interaktivni paviljon »Čebelji svet« (del paviljona v nastajanju je bil slovenski javnosti predstavljen na sejmu AGRA), s katerim Slovenija obiskovalce paviljona informira o pobudi razglasitve svetovnega dne čebel ter jim približala vsebine o pomenu čebel, čebelarstva in opraševanja za človeštvo kot prispevku v boju zoper lakoto oz. zagotavljanja prehranske varnosti in varovanja okolja. Kot je dejal minister Dejan Židan, si od projekta obetamo “večjo prepoznavnost Kranjske čebele in pomena opraševanja, turistično obiskanost Slovenije, splošne gospodarske koristi ter prepoznavnost slovenskega čebelarstva v svetu, ob tem pa pričakujemo tudi interes za čebelarsko opremo, narejeno v Sloveniji”.

Židan in papež Frančišek v Vatikanu

Paviljon »Čebelji svet« je kupola, sestavljena iz lesenih šesterokotnih elementov, ki predstavljajo čebelje satnice, ki so zapolnjene z različno vsebino. Obiskovalcu predstavijo življenje čebel skozi fotografije znanih slovenskih fotografov, video posnetkov o čebelah in Sloveniji, posebej zanimiva pa bo za obiskovalce interaktivna predstavitev čebeljega sveta preko VR tehnologije, holograma in za mlade računalniške igrice. Obiskovalci se bodo seznanili tudi s pravimi slovenskimi medovitimi rastlinami, celotni projekt pa je zasnovan iz slovenskega lesa, znanja, fotografij, video posnetkov ter drugih tehnoloških in računalniških aplikacijah.

Panj Čebelji svet

Slovensko pobudo, da se 20. maj razglasi kot svetovni dan čebel, je v nadaljevanju zasedanja podprlo vseh 194 članic Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO). Minister za kmetijstvo Dejan Židan je podporo pospremil z besedami, da svetovni dan čebel povezuje svet, kar je še posebej pomembno v časih politične nestabilnosti in gospodarske nestanovitnosti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.