Ministrica Kopač Mrak v odzivu na že drugo interpelacijo opozicijske SDS zoper njo: “Gre še za eno zlorabo otrok, pa tudi babice in dedka, v ozke politične namene.”

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak interpelacijo, ki so jo zoper njo že drugič vložili poslanci opozicijske SDS, ocenjuje kot zlorabo družinske tragedije v ozke politične namene. “Gre še za eno zlorabo otrok, pa tudi babice in dedka, v ozke politične namene; napovedana interpelacija je iskanje in preusmerjanje medijske pozornosti in je, tako kot v interpelacijah zoper kolege v vladi in tudi vlado v celoti, poskus našega izčrpavanja,” je povedala ministrica Kopač Mrak.

Njen odstop ne bi v ničemer vplival na položaj velenjskih dečkov, je prepričana ministrica Kopač Mrak, ki pa bi odstopila, če bi to od nje zahteval predsednik vlade. “Kot ministrica ocenjujem, da je podpora mojega nadrejenega pomembna,” je v današnji izjavi za javnost poudarila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Kopač Mrak ter pritrdilno odgovorila na vprašanje, ali bi v primeru Cerarjevega poziva k odstopu to storila. S predsednikom vlade se bo sicer sestala v tem tednu, ministrica Kopač Mrak pa pričakuje, da mu bo uspela pojasniti svoj primer.

Ministrica Kopač Mrak je v odzivu na interpelacijo danes poudarila, da ji poslanci SDS očitajo opustitev dolžnega ravnanja, po drugi strani pa je odvetnik starih staršev velenjskih dečkov zahteval njeno izločitev iz vseh postopkov. “To sem kot ministrica tudi storila, in sicer zaradi zaščite interesa otrok in predvsem, da se zagotovi zakonitost postopkov, kar je v pritožbi ves čas izpostavljal odvetnik starih staršev,” je poudarila ministrica Kopač Mrak in dodala, “da je to mojo izločitev potrdila tudi vlada, kar pomeni, da nisem seznanjena z vsebino zadeve in da v skladu s svojimi pristojnostmi in pooblastili o njej ne morem in ne smem odločati.” Tudi sicer minister ne more na podlagi telefonskih klicev in pritiskov odločali o tem, kje bo kakšen otrok nastanjen, in presojati, kaj je korist otroka. “Sama si ne želim živeti v državi, kjer bodo ministri odločali o tako pomembnih temah,” je dodala ministrica Kopač Mrak.

Ponovila je, da je odločitev Vrhovnega sodišča absolutno treba spoštovati, imela pa bo tudi vpliv na zakonodajno ureditev v prihodnje. Napovedala je, da bo predlog novega družinskega zakonika na vladi in v Državnem zboru do konca leta. V njem bodo ponovno poskusili celovito urediti družinsko zakonodajo na enem mestu, med drugim predvidevajo prenos odločanja o najpomembnejših družinskih zadevah s centrov za socialno delo na sodišča. To bi se po njenih besedah že zgodilo, če družinski zakonik ne bi padel na referendumu. “In danes o tem primeru verjetno niti ne bi govorili,” je dodala ministrica. Opozorila je še, da je Vrhovno sodišče razsojalo o vprašanju priznavanja družinskega življenja starim staršem, medtem ko sodišča še niso presojala o koristi otrok. Pravice odraslih po njenih besedah nikakor niso nepomembne, a jih je treba postaviti tudi ob bok koristi otrok.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja