Ministra Židan in Katičeva na predstavitvi ocenjevanja razširjenosti podlubnika v gozdovih z brezpilotnim letalom

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan in ministrica za obrambo Andreja Katič sta se na Vrhniki udeležila predstavitve sistema ocenjevanja razširjenosti podlubnika v slovenskih gozdovih s pomočjo brezpilotnih letal. Gre za CRP (ciljni raziskovalni projekt), s katerim se v obdobju treh let išče nove možnosti za predčasno ugotavljanje prizadetosti dreves zaradi podlubnika. Ob robu predstavitve na terenu je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v dopoldanskih urah organiziralo posvet z mednarodno udeležbo, na temo daljinskega pridobivanja podatkov pri obvladovanju podlubnikov.

Minister Dejan Židan je po ogledu predstavitve sistema z brezpilotnim letalom predstavnikom medijev dejal, da je bilo v Sloveniji do sedaj s strani podlubnikov napadene 1,95 milijona m3 lesne mase. “V Sloveniji imamo lesne mase približno 106 milijona m3, letni prirast pa je okoli 2 milijona m3, zaenkrat  še vedno več kot je poškodovanih dreves,” je povedal minister Židan in ob tem poudaril, da gre pri tem projektu za poskusno snemanje, kjer se s termo kamerami poskuša ugotoviti ali je mogoče natančno določiti predhodno fazo napada, torej fazo, ki s prostim očesom še ni vidna.

Predstavitev brezpilotnih letal

Gozdarji za identifikacijo napadenih dreves s tal izgubijo veliko časa, medtem ko bi brezpilotno letalo iz zraka pomagalo identificirati prizadeta območja. “Strokovnjaki trenutno preizkušajo možnost ugotavljanja temperaturnih sprememb dreves še pred ugotavljanjem prašnosti, a učinkovitost takšnega načina še ni dokazana,” je še dodal Židan. V kolikor se bo projekt v preizkusni fazi izkazal za uspešen, bo po besedah ministra Židana pristojni Zavod RS za gozdove predstavil učinke in tudi potrebne vire za vzpostavitev in delovanje sistema.
 
Ministrica za obrambo Andreja Katič je v izjavi za medije poudarila, da so na obrambnem ministrstvu ponosni, da je tudi kmetijsko ministrstvo prepoznalo možnost uporabe brezpilotnih letal v civilne namene. Prepričana je, da se bo takšen sistem ocenjevanja razširjenosti podlubnika izkazal za uspešnega. Ob tem je ministrica vnovič izrazila zadovoljstvo, da je ministrstvo na javnem razpisu za nakup brezpilotnih letal kot najugodnejšega ponudnika izbralo slovensko podjetje C-Astral. Poudarila je, da so takšna plovila uporabna za več namenov, med drugim tudi v primeru naravnih in  drugih nesreč.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.