Komentar Rok Dacar: Stranpoti členov 10a in 10b zakona o tujcih

Le malokateri zakon vzbudi toliko zanimanja strokovne in širše javnosti ter vnaša v politično delovanje toliko turbulenc, kot jih je Zakon o spremembi in dopolnitvah Zakona o tujcih (Ztuj-2D), oziroma njegovo sprejemanje. V zvezi z njegovo vsebino so se pojavljali številni, po mojem mnenju upravičeni, pomisleki glede skladnosti zakona z Ustavo in mednarodnimi konvencijami, ki vežejo Slovenijo. Kot pravnik (v nastajanju) se ne čutim poklicanega in usposobljenega razpravljati o političnih pretresih znotraj največje koalicijske stranke in formiranju dokaj nenavadno sestavljene večine, ki je zakon sprejela. Zato pa bom na kratko naslovil nekaj pravnih težav tega zakona.

Najprej pa nekaj besed o ozadju. Namen novih dveh členov zakona je zaščititi državo pred potencialnim novim množičnim prihodom migrantov po t.i. balkanski begunski poti, ki je po dogovoru EU s Turčijo iz lanskega marca sicer bolj ali manj zaprta. Drži pa, da je Turčija dokaj nezanesljiv partner in je že večkrat uporabila grožnjo odstopa od dogovora, nazadnje po januarski odločitvi grškega vrhovnega sodišča, da ne bo prišlo do izročitve osmih oficirjev, ki so po neuspelem puču lanskega julija zbežali v Grčijo. S sprejetjem zakona je Slovenija v Barlaymont in v Banske dvore poslala jasen signal, da se, ob morebitnem (čeprav razmeroma neverjetnem) ponovnem odprtju balkanske begunske poti migrantska kriza ne bo reševala v Sloveniji.

Ko govorimo o migrantih je potrebno razlikovati med tistimi, ki so po mednarodnem pravu deležni zaščite (begunci) ter tistimi, ki je niso (povečini ekonomski migranti). Beguncem mednarodno pravo, najpomembnejši dokumenti na tem področju so tretja Ženevska konvencija ter Dodatna protokola I in II, daje zaščito. Zagotovo ne vsi, vsekakor pa lep delež, migrantov, ki bi do Slovenije prišli ob morebitnem ponovnem odprtju balkanske begunske poti, bi bil beguncev, ki bi jim kot takim po mednarodnem pravu bili dolžni nuditi zaščito. Relevantne mednarodne pogodbe je ratificirala tudi Slovenija, kar pomeni, da so v našem pravnem sistemu nadrejene zakonom ter podrejene ustavi.

S sprejetjem zakona se v stari Zakon o tujcih vnašata dva nova člena, 10a (spremenjene razmere na področju migracij in 10b (ukrepanje ob spremenjenih razmerah na področju migracij). Prvi od njiju uvaja neko posebno stanje, stanje »spremenjenih razmer« v katerem je »oteženo delovanje osrednjih institucij države in zagotavljanje njenih vitalnih funkcij«. To stanje uvede na predlog Vlade DZ za obdobje 6 mesecev, ki se lahko v nedogled podaljšuje, vsakič za 6 mesecev. Torej je le navidezno časovno omejeno, saj se ga da po mili volji podaljševati za nadaljnjih 6 mesecev, kar je v nasprotju z 16 členom Ustave, ki pravi, da je določene (ne vse) človekove pravice mogoče suspendirati šele in le za čas trajanje vojnega in izrednega stanja nikakor pa ne na zalogo, ali kot pravi drugi odstavek člena 10a Zakona o tujcih ko bi »lahko« nastale razmere, ki ogrožajo javni red in notranjo varnost.

Tudi Evropska konvencija o človekovih pravicah ima enako dikcijo, določene konvencijske pravice se lahko suspendirajo »med vojno ali ob kaki drugi splošni nevarnosti« (člen 14). Nadaljnja težava se pojavi v tem, da tako Ustava kot tudi Konvencija za omejitev človekovih pravic zahtevata ali vojno ali izredno stanje. »Stanje spremenjenih razmer« po Zakonu o tujcih pa ni ne eno ne drugo in bi v primeru aktivacije ukrepov šlo za kršitve človekovih pravic v stanju miru, ki so seveda nedopustne. Zadnja težava v tem sklopu pa je, da 16. člen Ustave prepoveduje da omejitev človekovih pravic povzroči neenakopravnost, ki temelji na osebnih lastnostih. Iz zakona pa jasno izhaja, da se bo med migranti delala razlika glede na zdravstveno in družinsko stanje.

V členu 10b pa je opisano okostje postopka, po katerem se v stanju »spremenjenih razmer« ravna s tujci. Na kratko rečeno, pove, da se prošnja za mednarodno zaščito zavrže, če v drugi državi EU iz katere je tujec prišel (torej na Hrvaškem) ni sistemskih pomanjkljivosti glede azilnih postopkov in če tam ne bo podvržen mučenju ali nečloveškemu ali ponižujočemu ravnanju. Če pa je tujec v tako slabem zdravstvenem stanju, da se ukrep ne more izvesti, ali je njegov družinski član ali pa mladoletnik brez spremstva, se tak ukrep ne more izvesti. Tudi v tem členu se skriva nekaj zank.

Tujec sicer ima pravico do pritožbe glede sklepa s katerim se zavrže prošnja za mednarodno zaščito, je pa velika verjetnost, da bi takšna pritožba v resnici ne bila učinkovita. Evropsko sodišče za človekove pravice je skozi svojo sodno prakso izoblikovalo standard, da mora biti pravica do pravnega sredstva (v tem primeru pritožbe) učinkovita v resničnem življenju in ne le na papirju, o njej pa mora biti odločeno v nekem razumnem roku, da se smatra za učinkovito.

Osebno si izjemno težko predstavljam, kako bi tujec, ki je »nastanjen« v zbirnem centru nekje na Hrvaškem in zelo verjetno ne govori hrvaščine v ustreznem roku prišel do osebe z ustreznim znanjem, ki bi v sosednji državi vložila pritožbo zoper sklep. To pravno sredstvo zagotovo ni učinkovito. Naslednja težava pa je v tem, da bi o zdravstvenem stanju in starosti migrantov zelo verjetno odločali policisti, ki ne za eno ne za drugo niso ustrezno strokovno usposobljeni in bi izjeme vrnitvi na Hrvaško zelo verjetno ostale zgolj na papirju.

Na postopek sprejemanja omenjenega zakona se je nenavadno ostro odzval tudi Svet Evrope, mednarodna organizacija namenjena varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, s sedežem v Strasbourgu. Deležni smo bili neposrednih, nadvse nediplomatskih kritik, »ponujena« nam je bila celo pomoč pravnih strokovnjakov, ki bi uredili zakon tako, da bi ne kršil Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Slednjo gesto bi lahko kdo razumel tudi kot sporočilo Sveta v smislu »poslali vam bomo naše pravnike, ker so vaši očigledno nesposobni pripraviti zakon, ki ne krši človekovih pravic«.

Do veliko hujših ter ne zgolj potencialnih (kot v našem primeru) kršitev evropskega prava človekovih pravic je prišlo že v kar nekaj članicah Sveta, v Turčiji, na Poljskem ter v Veliki Britaniji. Ruska federacija pa je skoraj pet let blokirala sprejetje protokola 14, katerega namen je bil razbremeniti Evropsko sodišče za človekove pravice. Nobena od teh držav ni bila deležna takšne kritike, pač pa le meglenih in diplomatsko kultiviranih opominov. Razlog za to občutno razliko v obravnavanju je več kot očitno majhnost Slovenije (in temu primerna količina finančnih sredstev, ki jih nameni za delovanje Sveta).

Zakon pa je tudi v očeh evropskega prava človekovih pravic sila problematičen. Sodišče se je v večih sodbah postavilo na stran beguncev. V sodbi M.S.S. proti Belgiji in Grčiji je prvo obsodilo, ker je prosilca za azil vrnila v Grčijo, čeprav je bilo dobro znano, da so tam razmere, ki jim bo izpostavljen nečloveške, drugo pa zaradi teh razmer. V zadevi Hirsi Jamaa proti Italiji je bila Italija obsojena, ker je njihova obalna straža blizu Lampeduse prestregla ladjo z migranti in jih, ne da bi predhodno ugotovili ali imajo pravico do mednarodne zaščite ali ne, vrnila v Libijo. Do obsodbe je prišlo, čeprav niso niti stopili na italijansko zemljo.

Do podobne situacije bi zelo verjetno prišlo tudi ob uvedbi stanja »spremenjenih razmer«. Kot ponazoritev razmeroma široke zaščite, ki jo Sodišče namenja prosilcem za azil lahko navedemo tudi primer HLB proti Franciji, kjer je Francija bila obsojena, saj je želela izgnala pritožnika v Kolumbijo, kjer mu je pretilo maščevanje kartelov, ker je pretrgal kolumbijsko verzijo omerte. Pa tudi zadevo Jabari proti Turčiji v kateri je do obsodbe prišlo zaradi nameravanega izgona Iranke, ki ji je v domovini zaradi prešuštva grozilo kamenjanje. Gotovo pa bi se dalo najti še številne druge primere.

To pravo Slovenija mora upoštevati, saj na področju človekovih pravic velja uporabiti tisti akt, ki nudi najvišjo raven zaščite. Poleg tega pa ustava v 15. členu določa, da se pravic iz mednarodnih aktov, ki zavezujejo Slovenijo ne sme omejevati z argumentom, da jih ustava ne priznava ali pa jih priznava v manjši meri.

Kako torej dalje?

Varuhinja človekovih pravic je vložila zahtevo za ustavno presojo dveh členov, o kateri mora zdaj odločiti Ustavno sodišče. Kakšna bo njegova odločitev si ne upam ugibati. Če člena na Ustavnem sodišču ne bosta padla in bi bilo kdaj v prihodnosti nove določbe zakona potrebno uporabiti, bi lahko oškodovanec vložil pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice. Kolikor sam poznam logiko njegovega delovanja, bi verjetno ne zahtevalo izpolnitve strogih formalnosti za dopustnost pritožbe ter našlo nek manever, s katerim bi dopustilo vsebinsko odločanje. Po mojem skromnem mnenju bi bil rezultat najverjetneje obsodba Slovenije ter vse iz nje izhajajoče finančne in moralne posledice.

Menim, da ni bilo razloga za sprejem zakona, ter da je po nepotrebnem napravil razpoke v vladajoči koaliciji in hkrati dal vetra v jadra opozicijskih strank, ki se zavzemajo za bolj trdo obravnavanje migrantov. Iste rezultate bi lahko dobili tudi na dosti manj konflikten način. In sicer z razglasitvijo izrednih razmer ob morebitnem novem migrantskem valu ali pa tako, da bi se Zakon o spremembi in dopolnitvah Zakona tujcih pripravil in uskladil do te stopnje, da bi se ga lahko v primeru potrebe na hitro sprejelo.

Volilna baza desno-nacionalističnih strank bo na tej strani tudi ostala in se ne bo pomaknila bolj proti sredini. Za zmerne stranke zato ni koristno, da prevzemajo njihovo retorika. Še posebno to velja v času, ko se krivdo za vsa zla in žalosti s poenostavljanjem in populističnim zrcaljenjem resničnosti želi prevaliti na tiste druge, tiste, ki niso naši.

Kdo pa so sploh naši?

Rok Dacar, študent Pravne fakultete Univerze v Ljubljani

200 replies
 1. odzyskiwanie danych Warszawa
  odzyskiwanie danych Warszawa says:

  I think this is among the most important info for me. And i’m glad reading your article. But want to remark on some general things, The site style is ideal, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

 2. odzyskiwanie danych z telefonu Łódź
  odzyskiwanie danych z telefonu Łódź says:

  Hiya, I am really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish only about gossips and net and this is actually annoying. A good blog with interesting content, this is what I need. Thank you for keeping this site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

 3. Situs S128
  Situs S128 says:

  Nice blog right here! Additionally your web site a lot up very fast! What web host are you the use of? Can I get your affiliate link on your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol

 4. Soccer King Tips
  Soccer King Tips says:

  Hi, Neat post. There is a problem with your website in internet explorer, would check this… IE still is the market leader and a big portion of people will miss your great writing due to this problem.

 5. how to get a patent on an idea
  how to get a patent on an idea says:

  Hi there are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you require any coding knowledge to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 6. Maids Dubai
  Maids Dubai says:

  Thank you, I have recently been searching for info about this subject for ages and yours is the greatest I have discovered till now. But, what about the bottom line? Are you sure about the source?

 7. Agen Poker
  Agen Poker says:

  I’m very happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

 8. great site checking backlinks
  great site checking backlinks says:

  Hello! This post could not be written any better! Reading this post reminds me of my good old room mate! He always kept chatting about this. I will forward this page to him. Fairly certain he will have a good read. Many thanks for sharing!

 9. Web design Trinidad
  Web design Trinidad says:

  I¦ll right away seize your rss as I can’t to find your e-mail subscription link or newsletter service. Do you have any? Please let me recognise in order that I may subscribe. Thanks.

 10. wholesale hemp tea
  wholesale hemp tea says:

  We are a bunch of volunteers and opening a new scheme in our community. Your web site provided us with helpful information to paintings on. You’ve performed a formidable job and our whole community can be thankful to you.

 11. car insurance companies in trinidad
  car insurance companies in trinidad says:

  You actually make it appear really easy with your presentation however I to find this matter to be really something which I feel I’d by no means understand. It seems too complex and extremely wide for me. I’m looking ahead on your subsequent publish, I will attempt to get the dangle of it!

 12. website
  website says:

  hello there and thank you for your information – I’ve certainly picked up something new from right here. I did however expertise a few technical issues using this site, as I experienced to reload the website lots of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and can damage your high-quality score if advertising and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my e-mail and can look out for much more of your respective intriguing content. Make sure you update this again soon..

 13. projektwww.com
  projektwww.com says:

  At this time it looks like BlogEngine is the top blogging platform out there right now. (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

 14. evropski
  evropski says:

  What i don’t understood is if truth be told how you are now not actually a lot more neatly-favored than you might be now. You are so intelligent. You recognize therefore significantly when it comes to this matter, produced me personally believe it from numerous various angles. Its like men and women are not involved until it’s something to do with Lady gaga! Your individual stuffs nice. At all times care for it up!

 15. check over here cannabidiol definition
  check over here cannabidiol definition says:

  Thanks so much for giving everyone an extremely brilliant opportunity to read critical reviews from this web site. It’s usually very brilliant and as well , packed with fun for me personally and my office friends to visit your blog particularly thrice per week to read the new things you will have. And definitely, I am also usually motivated concerning the effective tricks served by you. Certain 4 ideas in this article are certainly the most effective we have had.

 16. see this where can i buy phen375 in stores
  see this where can i buy phen375 in stores says:

  Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is great blog. A fantastic read. I’ll definitely be back.

 17. lingerie online
  lingerie online says:

  Just desire to say your article is as amazing. The clarity in your post is simply excellent and i could assume you are an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.

 18. Ausflüge
  Ausflüge says:

  I really appreciate this post. I’ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thank you again!

 19. continue
  continue says:

  Normally I don’t read post on blogs, however I would like to say that this write-up very compelled me to take a look at and do so! Your writing taste has been amazed me. Thanks, very great post.

 20. 먹튀사이트
  먹튀사이트 says:

  Together with every thing which appears to be developing throughout this area, all your perspectives are generally relatively refreshing. However, I beg your pardon, but I do not give credence to your entire idea, all be it radical none the less. It looks to everybody that your opinions are generally not entirely justified and in actuality you are generally your self not really fully certain of the argument. In any event I did take pleasure in looking at it.

 21. 먹튀검증사이트
  먹튀검증사이트 says:

  Excellent blog you have here but I was curious about if you knew of any user discussion forums that cover the same topics discussed here? I’d really like to be a part of community where I can get feed-back from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Thanks a lot!

 22. für mehr Infos hier klicken ...
  für mehr Infos hier klicken ... says:

  Hmm it looks like your blog ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog writer but I’m still new to the whole thing. Do you have any helpful hints for beginner blog writers? I’d really appreciate it.

 23. meet swingers online
  meet swingers online says:

  Heya i am for the first time here. I found this board and I in finding It really useful & it helped me out much. I am hoping to present something back and aid others such as you aided me.

 24. Kahaan Hum Kahaan Tum
  Kahaan Hum Kahaan Tum says:

  Hiya, I am really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossips and net and this is actually irritating. A good blog with interesting content, that is what I need. Thanks for keeping this web-site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

 25. Iranian saffron
  Iranian saffron says:

  Hey are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you require any html coding expertise to make your own blog? Any help would be really appreciated!

 26. Banco popular
  Banco popular says:

  Thank you so much for providing individuals with an exceptionally remarkable possiblity to discover important secrets from this web site. It is always very beneficial plus stuffed with fun for me personally and my office mates to search your website really thrice every week to study the fresh tips you have got. And lastly, I am actually pleased concerning the unique solutions you serve. Some 1 points on this page are absolutely the very best I have ever had.

 27. abogados
  abogados says:

  I’ve recently started a web site, the information you offer on this web site has helped me tremendously. Thanks for all of your time & work. “Money is power, freedom, a cushion, the root of al evil, the sum of all blessings.” by Carl Sandburg.

 28. seo services
  seo services says:

  Hello there, just become aware of your blog thru Google, and found that it is really informative. I’m going to be careful for brussels. I’ll be grateful if you proceed this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

 29. home tuition penang
  home tuition penang says:

  I am not sure where you’re getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for excellent information I was looking for this info for my mission.

 30. malaysia seo company
  malaysia seo company says:

  Admiring the commitment you put into your website and detailed information you present. It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same old rehashed information. Fantastic read! I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 31. site
  site says:

  Some times its a pain in the ass to read what blog owners wrote but this website is rattling user friendly! .

 32. evropski univerzitet
  evropski univerzitet says:

  There are some attention-grabbing closing dates in this article however I don’t know if I see all of them center to heart. There may be some validity but I’ll take hold opinion until I look into it further. Good article , thanks and we would like extra! Added to FeedBurner as effectively

 33. افلام عربي
  افلام عربي says:

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. It extremely helps make reading your blog significantly easier.

 34. Daftar Situs Joker123
  Daftar Situs Joker123 says:

  Nice post. I was checking continuously this weblog and I am inspired! Extremely helpful information particularly the remaining section 🙂 I maintain such info a lot. I used to be looking for this certain info for a very long time. Thank you and best of luck.

 35. Joker123
  Joker123 says:

  Today, I went to the beach with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!

 36. Daftar Situs Joker123
  Daftar Situs Joker123 says:

  I’d must examine with you here. Which is not one thing I often do! I take pleasure in studying a put up that will make individuals think. Additionally, thanks for permitting me to remark!

 37. Agen Joker123
  Agen Joker123 says:

  We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your site offered us with valuable info to work on. You’ve done an impressive job and our whole community will be grateful to you.

 38. Situs Joker123
  Situs Joker123 says:

  I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this web site. Thanks, I will try and check back more often. How frequently you update your site?

 39. Daftar Joker123
  Daftar Joker123 says:

  I haven¦t checked in here for some time because I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I will add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 40. Housemaid Dubai
  Housemaid Dubai says:

  Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish just about gossips and web and this is really annoying. A good blog with interesting content, that is what I need. Thank you for keeping this web-site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

 41. House Cleaning Dubai
  House Cleaning Dubai says:

  Hey! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I really enjoy reading your posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that deal with the same topics? Thanks a lot!

 42. Cleaning Company Dubai
  Cleaning Company Dubai says:

  Thanks , I have recently been looking for info about this topic for ages and yours is the greatest I have discovered so far. But, what about the bottom line? Are you sure about the source?

 43. Judi Joker123
  Judi Joker123 says:

  Thanx for the effort, keep up the good work Great work, I am going to start a small Blog Engine course work using your site I hope you enjoy blogging with the popular BlogEngine.net.Thethoughts you express are really awesome. Hope you will right some more posts.

 44. roupas para loja de dez
  roupas para loja de dez says:

  hello there and thank you on your info – I’ve certainly picked up something new from right here. I did then again experience several technical issues using this website, since I experienced to reload the website a lot of instances prior to I may get it to load correctly. I had been thinking about in case your web hosting is OK? Not that I’m complaining, however sluggish loading cases times will often have an effect on your placement in google and could injury your quality ranking if advertising and ***********|advertising|advertising|advertising and *********** with Adwords. Well I am adding this RSS to my email and could glance out for much extra of your respective interesting content. Make sure you update this once more soon..

 45. Situs Joker123
  Situs Joker123 says:

  Greetings from Los angeles! I’m bored to tears at work so I decided to check out your blog on my iphone during lunch break. I love the info you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m shocked at how quick your blog loaded on my phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, great blog!

 46. electrical internship africa
  electrical internship africa says:

  Whats Going down i am new to this, I stumbled upon this I have discovered It positively helpful and it has helped me out loads. I hope to give a contribution & help different users like its aided me. Good job.

 47. Joker123 Slot
  Joker123 Slot says:

  I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

 48. tvc mall coupon
  tvc mall coupon says:

  hi!,I really like your writing very a lot! percentage we communicate more about your article on AOL? I need a specialist on this area to unravel my problem. May be that’s you! Taking a look forward to look you.

 49. Situs Joker123
  Situs Joker123 says:

  Today, I went to the beach front with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!

 50. han solo jacket
  han solo jacket says:

  Hi there! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to look it over. I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers! Excellent blog and terrific design and style.

 51. Joker123 Slot
  Joker123 Slot says:

  I’m still learning from you, as I’m trying to achieve my goals. I certainly liked reading everything that is written on your website.Keep the posts coming. I liked it!

 52. Daftar Joker123
  Daftar Joker123 says:

  Hey There. I found your blog the use of msn. This is an extremely smartly written article. I’ll be sure to bookmark it and return to read extra of your helpful information. Thanks for the post. I’ll definitely return.

 53. click
  click says:

  I just want to mention I am new to weblog and certainly loved your web page. Likely I’m likely to bookmark your blog . You definitely have perfect article content. Kudos for sharing with us your website page.

 54. Daftar Situs Joker123
  Daftar Situs Joker123 says:

  Thanks for another wonderful article. Where else could anybody get that type of info in such a perfect way of writing? I’ve a presentation next week, and I am on the look for such info.

 55. Daftar Joker123
  Daftar Joker123 says:

  Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I’ll make sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I will certainly return.

 56. Judi Joker123
  Judi Joker123 says:

  Great ?V I should definitely pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all the tabs and related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, site theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task..

 57. Joker123 Slot
  Joker123 Slot says:

  I have read some good stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you put to create such a great informative website.

 58. Situs Joker123
  Situs Joker123 says:

  whoah this blog is wonderful i like reading your posts. Stay up the good paintings! You realize, lots of individuals are looking round for this info, you can help them greatly.

 59. Joker123
  Joker123 says:

  I am often to blogging and i really recognize your content. The article has really peaks my interest. I am going to bookmark your website and hold checking for new information.

 60. Daftar Situs Joker123
  Daftar Situs Joker123 says:

  Having read this I thought it was very informative. I appreciate you taking the time and effort to put this article together. I once again find myself spending way to much time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

 61. iphone 6c lite
  iphone 6c lite says:

  Hi! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa? My blog covers a lot of the same subjects as yours and I believe we could greatly benefit from each other. If you might be interested feel free to send me an email. I look forward to hearing from you! Great blog by the way!

 62. Daftar judi Joker123
  Daftar judi Joker123 says:

  What i don’t realize is in fact how you’re no longer actually a lot more neatly-preferred than you might be now. You are very intelligent. You recognize therefore considerably with regards to this matter, made me personally consider it from a lot of varied angles. Its like women and men aren’t interested until it’s one thing to accomplish with Woman gaga! Your individual stuffs nice. At all times care for it up!

 63. where to get shrooms online
  where to get shrooms online says:

  Thank you for sharing excellent informations. Your web-site is very cool. I’m impressed by the details that you’ve on this site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found simply the info I already searched everywhere and simply couldn’t come across. What a great web site.

 64. content
  content says:

  I just want to say I am beginner to weblog and absolutely loved you’re blog. More than likely I’m likely to bookmark your blog post . You certainly have fabulous well written articles. Thanks a bunch for revealing your web site.

 65. look at this site
  look at this site says:

  I simply want to tell you that I am all new to weblog and actually savored this web site. Very likely I’m want to bookmark your site . You really have awesome stories. Cheers for revealing your blog.

 66. 출장안마
  출장안마 says:

  Hello just wanted to give you a quick heads up. The words in your article seem to be running off the screen in Firefox. I’m not sure if this is a format issue or something to do with browser compatibility but I figured I’d post to let you know. The style and design look great though! Hope you get the issue fixed soon. Cheers

 67. mental
  mental says:

  I¦ll right away snatch your rss as I can’t to find your e-mail subscription link or newsletter service. Do you’ve any? Please allow me recognize so that I may just subscribe. Thanks.

 68. Situs VivoSlot
  Situs VivoSlot says:

  I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this site. Thanks, I will try and check back more frequently. How frequently you update your website?

 69. cryptocurrency exchange sites
  cryptocurrency exchange sites says:

  Howdy! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I genuinely enjoy reading your articles. Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same topics? Thanks a ton!

 70. Daftar judi VivoSlot
  Daftar judi VivoSlot says:

  Whats up very cool website!! Man .. Beautiful .. Superb .. I’ll bookmark your web site and take the feeds additionallyKI’m glad to search out so many useful info here within the publish, we want develop extra techniques on this regard, thank you for sharing. . . . . .

 71. Daftar judi VivoSlot
  Daftar judi VivoSlot says:

  Hi! Do you know if they make any plugins to help with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains. If you know of any please share. Thanks!

 72. Judi VivoSlot
  Judi VivoSlot says:

  It is truly a nice and useful piece of information. I am glad that you simply shared this helpful info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 73. Daily football betting tips
  Daily football betting tips says:

  hello!,I love your writing so a lot! proportion we communicate extra approximately your post on AOL? I need a specialist in this area to unravel my problem. May be that’s you! Taking a look forward to look you.

 74. IPFS矿机
  IPFS矿机 says:

  I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself? Plz reply back as I’m looking to create my own blog and would like to know wheere u got this from. thanks

 75. hospedagem sites
  hospedagem sites says:

  Wow, awesome weblog structure! How long have you been running a blog for? you make running a blog glance easy. The entire look of your web site is fantastic, let alone the content!

 76. Situs VivoSlot
  Situs VivoSlot says:

  Heya! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to no data backup. Do you have any solutions to protect against hackers?

 77. Amazon furniture assembly
  Amazon furniture assembly says:

  Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it is truly informative. I’m going to watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

 78. Daftar VivoSlot
  Daftar VivoSlot says:

  It’s really a nice and helpful piece of info. I’m glad that you shared this helpful information with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 79. canadian passport
  canadian passport says:

  Cool blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple tweeks would really make my blog stand out. Please let me know where you got your theme. Bless you

 80. Who was I in my past life
  Who was I in my past life says:

  Greets! I was admiring your articles for a bit on my phone and wanted to tell you I had fun reading it. I’d like to share a website too. You can learn about past life regression there. Check it out if you’re interested. Thanks!!

 81. Mesas
  Mesas says:

  I was recommended this web site through my cousin. I’m no longer certain whether or not this put up is written via him as no one else recognise such certain about my trouble. You are incredible! Thanks!

 82. VivoSlot Slot
  VivoSlot Slot says:

  Awsome article and straight to the point. I don’t know if this is actually the best place to ask but do you guys have any ideea where to get some professional writers? Thx 🙂

 83. ssn sin
  ssn sin says:

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. It extremely helps make reading your blog significantly easier.

 84. VivoSlot Slot
  VivoSlot Slot says:

  Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I’ll make sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I will certainly return.

 85. binary
  binary says:

  Heya i am for the primary time here. I found this board and I in finding It truly useful & it helped me out a lot. I’m hoping to give something again and aid others such as you helped me.

 86. VivoSlot Slot
  VivoSlot Slot says:

  Attractive element of content. I simply stumbled upon your weblog and in accession capital to claim that I get actually loved account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing in your feeds or even I success you access consistently quickly.

 87. Washington DC movers
  Washington DC movers says:

  I have to express my appreciation to the writer just for bailing me out of this particular setting. As a result of researching through the the net and meeting views which were not helpful, I was thinking my entire life was done. Existing without the solutions to the issues you have resolved by way of your entire guideline is a critical case, as well as the ones which may have in a negative way damaged my entire career if I hadn’t noticed your web site. That ability and kindness in handling every item was excellent. I’m not sure what I would have done if I hadn’t come across such a solution like this. I am able to now look forward to my future. Thank you very much for this skilled and amazing help. I will not be reluctant to recommend the sites to any individual who requires assistance about this subject.

 88. Judi VivoSlot
  Judi VivoSlot says:

  Hey There. I found your blog the use of msn. That is a very well written article. I’ll make sure to bookmark it and return to learn extra of your useful information. Thanks for the post. I will certainly comeback.

 89. W88th.com
  W88th.com says:

  Unquestionably believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people think about worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 90. Daftar judi VivoSlot
  Daftar judi VivoSlot says:

  My spouse and I absolutely love your blog and find the majority of your post’s to be exactly what I’m looking for. Would you offer guest writers to write content to suit your needs? I wouldn’t mind producing a post or elaborating on some of the subjects you write about here. Again, awesome web log!

 91. California Dispensary
  California Dispensary says:

  The following time I read a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as a lot as this one. I imply, I know it was my choice to read, but I really thought youd have something fascinating to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you could possibly fix in the event you werent too busy in search of attention.

 92. Movers
  Movers says:

  Please let me know if you’re looking for a author for your blog. You have some really good articles and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an email if interested. Thanks!

 93. Gaithersburg movers
  Gaithersburg movers says:

  I do accept as true with all of the concepts you’ve presented in your post. They’re very convincing and can certainly work. Still, the posts are too quick for novices. Could you please prolong them a bit from next time? Thanks for the post.

 94. Tamoxifen Bestellen
  Tamoxifen Bestellen says:

  I have not checked in here for some time because I thought it was getting boring, but the last several posts are great quality so I guess I¦ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 95. elliptical installation
  elliptical installation says:

  Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll certainly comeback.

 96. khoa van tay
  khoa van tay says:

  I like this web site very much, Its a real nice position to read and find information. “Being powerful is like being a lady. If you have to tell people you are, you aren’t.” by Margaret Hilda Thatcher.

 97. binary explained
  binary explained says:

  Thanks for another fantastic article. The place else could anybody get that type of info in such a perfect method of writing? I’ve a presentation next week, and I am at the search for such info.

 98. Other Camps
  Other Camps says:

  Hi there would you mind stating which blog platform you’re using? I’m going to start my own blog soon but I’m having a difficult time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S My apologies for being off-topic but I had to ask!

 99. W88kub
  W88kub says:

  Hey! This is kind of off topic but I need some help from an established blog. Is it very hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to begin. Do you have any tips or suggestions? Thank you

 100. งานแต่งงาน
  งานแต่งงาน says:

  I love your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz respond as I’m looking to design my own blog and would like to know where u got this from. thank you

 101. Toldos
  Toldos says:

  I was suggested this website through my cousin. I am now not sure whether or not this publish is written by means of him as no one else understand such exact approximately my trouble. You’re incredible! Thanks!

 102. Any assembly
  Any assembly says:

  I have not checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I’ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 103. architecture render
  architecture render says:

  You really make it seem really easy with your presentation however I to find this topic to be actually something which I feel I’d never understand. It seems too complex and extremely vast for me. I’m having a look forward on your next publish, I will try to get the grasp of it!

 104. Ciminos office system
  Ciminos office system says:

  you’re really a good webmaster. The website loading speed is incredible. It seems that you’re doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterpiece. you have done a excellent job on this topic!

 105. DC furniture removal
  DC furniture removal says:

  Aw, this was a very nice post. In idea I wish to put in writing like this moreover – taking time and actual effort to make a very good article… but what can I say… I procrastinate alot and by no means appear to get one thing done.

 106. Adipex kaufen
  Adipex kaufen says:

  My spouse and I stumbled over here different web page and thought I might as well check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to looking at your web page again.

 107. Buy Reductil online
  Buy Reductil online says:

  Today, I went to the beachfront with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

 108. W88
  W88 says:

  Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s really informative. I’m going to watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

 109. เช่ารถ Alphard
  เช่ารถ Alphard says:

  Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such wonderful info being shared freely out there.

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.