Škoberne ob izidu referenduma o 2. tiru: Državljani so se odločili za razvoj Slovenije

Slovenske volivke in volivci so se po besedah poslanca SD Jana Škoberneta odločili za razvoj, za delovna mesta, predvsem pa prepoznali igro, ki jo igrata opozicijska SDS in njen predsednik Janez Janša. Škoberne verjame, da je neuspešen referendum o zakonu o drugem tiru eden zadnjih referendumov, ki jih v resnici ni bilo treba.

Volivci so se odločili, da ne Janši ne “njegovim satelitom” ne dajo prav in bodo vztrajali pri tem, da gre Slovenija naprej, je v izjavi novinarjem v medijskem središču, kjer so vlada in podporniki zakona spremljali rezultate referenduma, dejal Škoberne. Po njegovih besedah so v SD zadovoljni, da so volivci sprejeli poziv SD, da razumejo, da je Luka Koper pomembna in da je pomemben razvoj logistike.

Okoli 80 odstotkov državljanov je izkoristilo možnost, tako Škoberne, da ne gredo na volišča, s tem pa da so podprli zakon in izgradnjo drugega tira. “Pobudnik referenduma Vili Kovačič se bo pač moral naučiti šteti,” je pristavil poslanec.

Tudi meddržavna pogodba z Madžarsko za drugi tir po njegovih navedbah bo, ko bo oz. če bo dogovorjeno. “Mi smo si želeli, da do izgradnje pride v partnerstvu z Luko Koper in Slovenskimi železnicami, torej državo. A v SD ne bomo zavirali, želimo si napredek,” je dejal in dodal, da je pri tem ključno vlogo prevzel minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in v SD so ga podprli.

Na vprašanje, kaj lahko še ogrozi projekt, je poslanec odgovoril z besedami, da verjame, da bo ne glede na dogovor z zalednimi državami prišlo do izgradnje drugega tira oz. njenega začetka, tudi evropska sredstva so na razpolago. Tisto, kar lahko bistveno ogrozi projekt, pa bi po Škobernetovih ocenah lahko bile morebitne težave pri potencialno korupcijskih tveganjih, ki bi se lahko pojavila že znotraj pripravljalnih del. “Če bodo ta stekla brez težav, verjamem, da bo projekt v celoti uspel,” je sklenil Škoberne.

Predsednik Sveta SD za infrastrukturo in nekdanji minister za promet Patrick Vlačič pa je v izjavi za medije ocenil, da razmeroma nizka udeležba na referendumu kaže na to, da večina državljanov in državljank meni, da bi o takih projektih morala odločati politika.

Potrditev zakona pa kaže na to, da so državljani in državljanke ob soočenju argumentov za in proti kljub nekaterim slabim izkušnjam v preteklosti ob velikih projektih dali možnost, da se projekt izvede, ker verjamejo, da je dober za delovna mesta, za ljudi, ki živijo ob obstoječi progi in za razvoj slovenskega gospodarstva, ocenjuje Vlačič.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja