Predsednik SD Židan: “Sporno je, da se – ob kapacitetah javnih zdravstvenih zavodov – program operacij na dopisni seji podeljuje zasebnikom.” 

Po neformalnem pogovoru z novinarji, ki je v potekal v luči ponedeljkovega posveta Samozavestna Slovenija – Družbeni dogovor za preboj Slovenije, je predsednik stranke Socialnih demokratov mag. Dejan Židan pokomentiral tudi nekatera najbolj pereča vprašanja aktualno-političnega dogajanja. Med njimi tudi minulo dopisno sejo vlade, na kateri se je sprejel program izvajanja ortopedskih operacij za MD Medicino. Netransparetnost postopka sprejemanja tovrstnih odločitev po mnenju predsednika SD terja vsebinsko razpravo, zato pozdravlja odločitev vlade – sprejeto na njegov predlog – o prestavitvi glasovanja glede zapisnika dopisne seje.

“Socialni demokrati menimo, da sprejemanje ni bilo v skladi s pravili, vlada je sejo o zelo sporni temi, ko se koncesije podeljuje zasebnikom, kljub temu, da imajo javni zdravstveni zavodi prostorske in kadrovske kapacitete, končala prehitro,” je bil odločen Židan. Predsednik SD si želi, da generalni sekretariat in pravna služba vlade ugotovita, da se mora o tem odločati še enkrat.

Poplavo vloženih poslanskih zakonov zadnje dni pa predsednik Socialnih demokratov vidi kot dejanja “mimo vseh koalicijskih protokolov”. Prepričan je, da je tovrstno početje neučinkovito, saj sama časovnica dela državnega zbora možnost sprejemanja te zakonodaje postavlja na minimum. “S tem posamezni poslanci želijo vplivati na svoj volilni rezultat, volivke in volivci pa niso več naivni,” je poudaril Židan.

V luči prihajajočega ponedeljkovega sestanka s slovenskimi ribiči predsednik SD izpostavi razliko delovanja hrvaške in slovenske strani, saj meni, da je slednja bistveno bolj pripravljena. “Na izvedbo arbitraže smo se pripravljali šest mesecev preko dobrega interventnega zakona, podzakonskih aktov in dela na terenu. Našim ribičem smo zagotovili pravno pomoč, vse stroške teh pa bo nosila država,” je poudaril Židan.

Ob tem je dodal, da sta bila sprejeta tudi dva nujna ukrepa, zaradi česar se bo med drugim slovenskim ribičem zagotovila večja socialna varnost preko sofinanciranja ribiške dejavnosti vse do leta 2020. “Moja želja pa je, da do takrat pridemo do sistema stalne podpore ribištvu, ki ni samo gospodarska dejavnost, temveč del naše kulture, zgodovine in tudi turizma,” je še pojasnil predsednik SD.

Na vprašanje o povabilu na kavo s strani novega v.d. predsednika Nove Slovenije mag. Mateja Tonina je Židan odgovoril, da se bo takšnemu povabilu odzval, morebitnega sodelovanja pa v politiki po njegovem razen redkih izjem vnaprej ne gre izključevati. “Želim pa si, da bi se tudi slovenski krščanski demokrati bolj približali programu nemške krščanske demokracije in naredili premik od liberalnega k socialnemu,” je ob tem poudaril Židan.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja