Predsednik Židan predstavil deset zavez SD za razvojni preboj Slovenije med najboljše

Predsedstvo Socialnih demokratov je sprejelo 10 zavez razvojni preboj Slovenije med najboljše. Zaveze temeljijo na programu Samozavestna Slovenija, ki smo ga pripravili skupaj s članicami in člani SD, številnimi strokovnjaki, združenji in ostalimi družbeno aktivnimi skupinami, z njim pa želimo Slovenijo po kakovosti življenja, trajnostnega razvoja, inovativnosti, socialne in ekonomske uspešnosti umestiti med prvih deset držav sveta.

10 zavez Socialnih demokratov za razvojni preboj Slovenije med najboljše:

1. Modernizirali bomo upravljanje države in javnega sektorja, da bomo učinkovito dosegali rezultate in vsem zagotovili kakovostne javne storitve.

2. Skrajšali bomo čakalne dobe v zdravstvu. Namenili mu bomo več denarja in ga bolje organizirali, da vsem zagotovimo kakovostno in dostopno oskrbo.

3. Javni izobraževalni sistem bomo posodobili, da bo zagotavljal najboljša znanja in kompetence za izzive spreminjajočega se sveta.

4. Pospešili bomo gospodarski razvoj s pametnimi vlaganji, povečevanjem pro-duktivnosti in dodane vrednosti ter s spodbujanjem delitve dobička zaposlenim.

5. Spremenili bomo dohodninsko lestvico, da razbremenimo socialno najšibkejše in srednji razred, družinam, starejšim in ranljivim pa zagotovili dostopno pomoč.

6. Zgradili bomo najemna stanovanja in vzpostavili aktivno stanovanjsko politiko za mlade, družine in starejše.

7. Trajnostno bomo upravljali z naravnimi viri in poskrbeli za zavarovanje pitne vode, za kakovostno hrano, za življenjski prostor in za zdravo okolje.

8. Vlagali bomo v javno infrastrukturo, da moderniziramo železnice, ceste, energetiko in digitalna omrežja.

9. Poenostavili bomo zapleten pravni red in ga približali državljanom, sodstvu in javni upravi pa dali več odgovornosti za pravilno odločanje.

10. Slovenijo bomo razvijali kot državo svobode, človekovih pravic, varnosti in kulture, povezovano v napredno jedro Evropske unije.

Celoten program Samozavestna Slovenija vam je dosegljiv na: http://socialnidemokrati.si/nacrt/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja