Predsednik SD Židan na javni tribuni v Mariboru: Socialni demokrati smo edini garant proti orbanizaciji Slovenije!

“Ankete kažejo, da obstajajo tri stranke, ki imajo v tem trenutku možnost voditi vlado in med njimi je tudi SD,” je povedal predsednik stranke na javni tribuni v Mariboru. “Vendar, če nočemo imeti vlade tipa politike po zgledu madžarskega Orbana, je samo glas za SD tisti, ki to jamči,” je na pogovoru z državljani o programu Samozavestna Slovenija v mariborskem IZUM-u dejal mag. Dejan Židan.

Ker je pred vsakimi volitvami aktualno vprašanje novih obrazov, je Židan pritrdil besedam vodje Poslanske skupine SD Matjaža Hana, da imamo Socialni demokrati verjetno več novih obrazov, kot imajo nove stranke skupaj vseh svojih članov.

Po mnenju Židana je politika lahko uspešna le, če so v njej ljudje, ki so se že dokazali, pa tudi taki, ki prinašajo novo energijo in znanje. “Tudi, če gremo v bolnišnico, želimo, da nas operira izkušen kirurg, ne nekdo, ki prvič drži skalpel v roki. Enako tudi politik mora vedeti, kaj počne,” je dejal Židan.

Na javni tribuni v Mariboru so se predstavili tudi vsi kandidati stranke v 7. volilni enoti. Kot edina aktualna poslanka v Rušah kandidira mag. Bojana Muršič, na listi sta dva mestna svetnika Matej Žmavc in Mateja Dover Emeršič, nekdanji županski kandidat Bojan Horvat, tudi nekdanji predsednik Mladega foruma SD Žiga Štajnbaher in nekdanja direktorica Term Maribor Alenka Iskra. Ob njih so na listi še Andrejka Flucher, Ludvik Repolusk, Jernej Štromajer, Boris Potrč in Renata Prislan.

Kot je v zvezi s štajersko prestolnico dejal Židan, je mesto s tako velikim znanstvenim in razvojnim nabojem, dobro univerzo in kliničnim centrom, v zadnjem desetletju nazadovalo povsem brez potrebe in si tega ni zaslužilo. Naš volilni program Samozavestna Slovenija 2018-2026 zato nikakor ne vidimo kot centralizirane države, pač pa v SD zagovarjamo policentrični razvoj, s katerim bi tudi Maribor lahko zadihal s polnimi pljuči.

“Maribor bi lahko bil v marsičem prvak, ne le v nogometu, tudi v znanosti,” je dejal Židan in dodal, da smo za razliko od marsikatere stranke, v katerih v Ljubljani določajo, kdo bodo kandidati, to povsem prepustili mestnemu odboru stranke in jih pri tem podprli.

Ne glede na dejstvo, da so naši odstotki na anketah nekoliko padli, Židan zatrjuje, da na terenu občutimo bistveno večje zaupanje med ljudmi. Predsednik SD upa, da bodo zato volivke in volivci razumeli, da se v tem trenutku oz. na volitvah, ki bodo v nedeljo, 3. junija letos, odločamo o smeri razvoja Slovenije – v smeri orbanizacije na čelu z radikalno SDS ali v smeri odprte in samozavestne države, kjer ima vsak pravico do svojega mnenja in življenja.