Židan po srečanju vodstev SD in Levice: Še vedno možnost, da Slovenija dobi levosredinsko vlado

Na srečanju vodstev Socialnih demokratov in stranke Levica v Ljubljani so spregovorili o sodelovanju strank v novem mandatu Državnega zbora ter izmenjali poglede na sestavljanje vladne koalicije. Predsednik SD mag. Dejan Židan je po koncu srečanja poudaril, da še nič ni dokončno dogovorjeno in da je odprta tudi opcija, da Slovenija dobi levosredinsko vlado.

Židan je dejal, da je za SD pomembno, da v Sloveniji ne pride do vlade, “ki bila vlada radikalne desnice”. “Če bi takšna vlada štiri leta Slovenijo spreminjala po svojih načelih, bi jo dejansko spremenila nepovratno, česar “si pa državljanke in državljani ne zaslužimo,” je pojasnil predsednik SD.

Mnenja so, da v pogovorih o bodoči koaliciji ni nič dokončno dogovorjenega in da je možnost tudi, da Slovenija dobi levosredinsko vlado. “Torej ni še dokončno, da bo prišlo do sredinske koalicije, torej koalicije štirih sredinskih strank, SD iz levega pola ter NSi,” je pojasnil Židan.

Obnašati se, kot da so nekateri izključeni, drugi pa niso, je po mnenju predsednik SD Židana prehitro in napačno. “Zato je naš predlog, da se v tem trenutku ne obnašamo, kot da že imamo dogovorjeno vlado, ker je nimamo,” je poudaril Židan in dodal, da potekajo le pogajanja na različnih področjih.

Židan je na vprašanje, ali bi si v koaliciji bolj želeli Levice kot NSi, odgovoril, da je prioriteta Socialnih demokratov, kako zmanjšati neenakost med ljudmi. “V kolikor sta dve stranki, ki to zelo trdo zagovarjata, bi nam bilo v koalicijskem oz. vladnem delovanju bistveno lažje,” je dodal predsednik SD.