SD ni financirana iz tujine, je del evropske socialne demokracije. Evropa ni tujina. Je naša skupna domovina.

SD ni financirana iz tujine, smo pa močno vpeti v napredno evropsko socialno demokracijo. Filmčki so del obveščanja o aktivnostih in prizadevanjih S&D v Evropskem parlamentu, kar je predvideno in urejeno s pravili Evropskega parlamenta.

SD je del evropskega političnega prostora, močno povezani v evropsko družino progresivnih, socialnodemokratskih in socialističnih strank. Z evropsko poslanko smo tudi del naprednega zavezništva S&D v Evropskem parlamentu. Zato to niso dejavnosti v tujini, pač pa aktivnosti, ki jih soustvarjamo z delovanjem naše evropske poslanke, ki je tudi podpredsednica S&D. Zato je logično, da se aktivnosti obveščanja, ki jih v skladu s pravili izvaja politična skupina S&D, izvajajo tudi v Sloveniji, saj so te informacije namenjene evropski javnosti, katere neločljiv del je tudi slovenska.

24ur.com se sklicuje na napačno pravno podlago, saj citira Uredbo o statutu in financiranju evropskih političnih strank in evropskih političnih fundacij. Potrebno je namreč razumeti, da S&D ni evropska politična stranka, ampak politična skupina v Evropskem parlamentu, katere financiranje urejajo pravila Evropskega parlamenta. Pravila izrecno dovoljujejo aktivnosti obveščanja o idejah in stališčih politične skupine v Evropskem parlamentu.


Več o pravni podlagi za izvajanje aktivnosti obveščanja S&D v Evropskem parlamentu:

Izvajanje tovrstnih akcij obveščanja o dogajanju, stališčih in idejah političnih skupin v Evropskem parlamentu so urejena s posebnimi pravili Evropskega parlamenta, ki urejajo financiranje delovanja poslanskih skupin. Ta pravila med izdatki izrecno navajajo tudi stroške aktivnosti obveščanja, ki jih izvajajo politične skupine in njeni člani v povezavi z aktivnostmi Evropskega parlamenta (točka 1.1.1), medtem ko točka 1.5.1 izrecno zahteva, da se tovrstne aktivnosti obvezno označijo z logotipom politične skupine.

Napačna je interpretacija v objavljenem članku na portalu 24ur.com, da gre za financiranje po Uredbi št- 1141/2014 Evropskega parlamenta in Sveta, ki ureja financiranje evropskih političnih strank. Poudarjamo, da gre pri tem za izvajanje obveščanja poslanske skupine S&D in ne akcijo Stranke evropskih socialistov (PES), katere financiranje je urejeno po pravilih, ki jih zmotno navaja 24ur.com.