Spominska slovesnost pri Treh žebljih na Osankarici:

Bitka Pohorskega bataljona je za vedno del našega DNK zapisa.

Socialni demokrati so se tudi letos množično udeležili spominske slovesnosti pri Treh žebljih na Osankarici v spomin na 77. obletnico zadnjega boja Pohorskega bataljona. Slavnostni govornik dr. Jernej Pikalo je poudaril, da je na temeljih antifašističnega in partizanskega boja zgrajena samostojna Slovenija, antifašizem pa je tudi skupni temelj evropskega povezovanja: “Povezovanje nekdanjih sovražnikov v Evropsko unijo je mirovni projekt, ki je nekdanje sovražnike zavezal k sodelovanju, solidarnosti, medsebojnemu razumevanju, kulturnemu prelivanju in oplemenitenju.”

Dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport ter podpredsednik SD, je dejal, da bo “bitka Pohorskega bataljona za vedno del našega DNK zapisa, naš večni izvir samozavesti in občutka ponosa.” Zgodba Pohorskega bataljona je zanj zgodba o elementarnem pogumu, brez takšnih ali drugačnih kalkulacij: “Ko gre za narodni biti ali ne biti, ne more biti kalkulacij. Takrat je možnost samo ena: biti, obstati, živeti in preživeti.” Zato Pikalo v tem vidi temeljne vrednote tistega in današnjega časa, moralni zgled, izziv in navdih današnjim generacijam: “Skozi delo, solidarnost, strpnost in ustvarjalnost se moramo vsak dan boriti za pravice in prihodnost naših otrok do kvalitetnega znanja, dobrih delovnih mest in enakih možnosti z vsemi vrstniki tega sveta. Mladi morajo biti naša prioriteta – ne samo zato, ker so prihodnost, ampak zato, ker so sedanjost. Naša naloga je, da jim danes, ne jutri, zagotovimo vse pogoje za najboljši razvoj njihovih potencialov. V tej državi nimamo veliko naravnih virov. Imamo pa enega, ki je neprecenljiv: to so naši ljudje.”

Prireditve se je udeležilo številno članstvo stranke na čelu s predsednikom SD mag. Dejanom Židanom ter podpredsedniki stranke Tanjo Fajon, Andrejo Katič in dr. Jernejem Pikalom. Udeleženci so tudi tokrat po slovesnosti nadaljevali z druženjem na vsakoletnem dogodku Socialnih demokratov Slovenske Bistrice, ki v spomin na zadnjo bitko Pohorskega bataljona obeležujejo tudi svoj dan stranke.

Letošnji dogodek je sicer zaznamovala aretacija Andreja Šiška. Židan je v odzivu za medije obsodil tovrstno zlorabo spominske slovesnosti in se zahvalil policistom, ki so ob robu slovesnosti preprečili incident in obsojenca pospremili na prestajanje kazni v zapor.