Nova širitvena strategija zahteva več kredibilnosti od držav Zahodnega Balkana in EU

Evropski komisar za širitev in soseščino Olivér Várhelyi je evropskim poslancem na izrednem zasedanju Odbora za zunanje zadeve (AFET) predstavil novo širitveno strategijo Evropske komisije za države Zahodnega Balkana, ki po mnenju evroposlanke Tanje Fajon prinaša svež zagon državam na Balkanu, »a brez aktivnega delovanja v duhu spoštovanja vladavine prava premikov po lestvici do polnopravnega članstva v EU ne bo.«

Poslanka S&D v Evropskem parlamentu in podpredsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon je ob predstavitvi nove strategije poudarila, da prinaša svež zagon državam na Balkanu, a brez aktivnega delovanja v duhu spoštovanja vladavine prava premikov po lestvici do polnopravnega članstva v EU ne bo. »Predstavljena metodologija namreč zahteva več kredibilnosti in volje tudi s strani voditeljev držav Zahodnega Balkana in njihove zavezanosti k uresničevanju reform in odpiranju novih poglavij. Potrebno bo močno obojestransko zaupanje, predvsem pa odprt, iskren politični dialog med državami iz regije, državami članicami in EU institucijami,« je povedala.

Širitvena strategija za Zahodni Balkan je zastavljena na štirih temeljih, ki bi povrnili in ojačali zaupanje med vsemi deležniki širitvenega procesa in ohranili kredibilnost Evropske unije. »Pozdravljam dejstvo, da je napredovanje k pridružitvi EU pogojeno s spoštovanjem temeljnih vrednot EU, kot sta spoštovanje vladavine prava in delovanja demokratičnih institucij,« je dejala Tanja Fajon in pojasnila, da je jasno, da lahko v nasprotnem primeru Evropska komisija ali države članice proces pridruževanja upočasnijo ali ga celo ustavijo. »Vendar pa Komisijo in Svet ob morebitni presoji za nazadovanje pogajanj pozivam k nepristranskosti, pravičnosti in popolni transparentnosti! Priložnost, da EU dokaže pripravljenost na širitev, ima že zdaj, in sicer z izpolnitvijo obljub do Severne Makedonije, Albanije in Kosova,« je poudarila poslanka ob načrtu, ki navkljub bolj dinamičnemu in predvidljivemu procesu z večjim poudarkom na političnem vodenju predvideva tudi možnost negativnih ukrepov za države Zahodnega Balkana, celo možnost suspenza iz pogajanj.

Poslanka Fajon kot predsedujoča delegaciji za stabilizacijo in pridruževanje Srbije k EU o vplivu nove metodologije širitve na Srbijo in Črno gore opozarja, da je izrednega pomena za stanje obeh držav, da Várhelyijeva metodologija ne bo neposredno vplivala na obstoječi pogajalski okvir brez njunega soglasja. V svoj proces bosta lahko vnesli več dinamike in se osredotočili na odpiranje zanju politično najbolj relevantnih poglavij. Denimo, če bosta želeli pospešiti proces le na področju ekonomskih reform, bosta to lahko z novo metodologijo tudi storili, je pojasnila.

Ob robu predstavitve nove strategije se bo evropska poslanka Tanja Fajon danes, v četrtek, in jutri skupaj s komisarjem Várhelyijem ter poročevalcem Evropskega parlamenta za Srbijo, evropskim poslancem Bilćikom, udeležila pogovorov o pregledu in oceni stanja po zadnjemu decembrskemu medstrankarskemu dialogu v Beogradu.