Posvet Foruma starejših SD osrednje Slovenije

Celostna oskrba starejših mora biti prednostna naloga katerekoli vlade

Forum starejših SD osrednje Slovenije je v sredo, 29. januarja, pripravil posvet o ureditvi dolgotrajne oskrbe starejših z naslovom Kako urediti celostno oskrbo starejših. “Dolgotrajna oskrba je rdeča nit, odkar je bil forum ustanovljen. Vedno znova opozarjamo, da je to preveč resen problem, da bi se malomarno do njega obnašali, kot se zdaj,” je poudaril Franc Hočevar, predsednik Foruma starejših SD. Številna udeležba na posvetu pa potrjuje, da je tema ne samo zanimiva, ampak je problematika pereča in zahteva takojšnje ukrepanje, je izpostavila predsednica osrednjeslovenskega Foruma starejših SD Mira Ključanin.

Mira Ključanin, predsednica Foruma starejših SD osrednje Slovenije, je v uvodnem nagovoru izpostavila, da forum se ne bo samo posvetoval, ampak tudi predlagal, kaj je treba v Sloveniji narediti, da bo ta zahtevna naloga v najkrajšem možnem času urejena. Glede na vse podatke, glede na tendence in vse izkušnje ni več dvoma, da mora biti to prednostna naloga v Sloveniji, je povedala

Hočevar je v razpravi, ki jo je vodila dr. Andreja Črnak Meglič, sociologinja, nekdanja poslanka in državna sekretarka, izpostavil, da v glavnem vsi, ki o tem razpravljajo s političnega vidika, zanemarjajo temelj problema, to pa je pregled stanja konkretnega državljana, ki živi v neustreznih razmerah. Kot je pojasnil, gre pri dolgotrajni oskrbi za ljudi, ki brez pomoči in sodelovanja tretje osebe ali svojcev ne morejo preživeti in gre za povsem elementarne naloge, ki integrirajo znanja s področja zdravstva, sociale, emocionalnega počutja, komunikacije, logistike in podobno.

“Zakon naj bi se pripravljal tako, da bi v ospredje postavil funkcijo lokalne skupnosti, da bi se ta postopoma začela zavedati, da je temeljna skrb za človeka in ne najprej asfaltiranje ceste. Torej poskrbeti za svoje državljane, zlasti za tiste, ki so v velikih stiskah in so potrebni nege in skrbi,” je dejal Hočevar.

Predsednica društva Srebrna nit – Združenja za dostojno starost Biserka Marolt Meden je opozorila, da starejši dejansko že kar nekaj let niso prioriteta nobene od vlad. V društvu si po njenih besedah prizadevajo za dostojno in varno starost za vse. Želi si, da bi vsi živeli čim dlje v svojem domačem okolju in da bi ustrezno pomoč dobili neodvisno od socialnega statusa oziroma zneska pokojnine.

V nadaljevanju se je dotaknila zakona o dolgotrajni oskrbi, ki se pripravlja že skoraj 20 let in bi ga morali po njenem mnenju sprejeti že “včeraj”. Izpostavila je, da so starejši oz. upokojenci, ki jih je že 619.000, za politike zanimivi le pred volitvami, ko so jih polna usta obljub, zato se zavzemajo za ustanovitev samostojnega ministrstva za starejše. Direktorica ljubljanskega zavoda za oskrbo na domu Liljana Batič je med drugim poudarila, da se v zavodu spopadajo s hudo kadrovsko stisko. Zaposleni so slabo plačani in odhajajo v druge, bolje plačane službe. Nujno bi potrebovali najmanj dvajset novih ljudi, preden se sistem dokončno sesuje, je opozorila.

Posvetov o ureditvi dolgotrajne oskrbe starejših bo po navedbah Hočevarja več. Ta je ravno ob pravem času. Ko se oblast spet menja, je namreč treba ljudi pripraviti, da bodo ponovno predstavljali probleme in zadolžili politike, da se ponovno začnejo ukvarjati s problematiko oskrbe starejših. “Namen tovrstnih posvetov je tako opozoriti, da gre za skrb za konkretnega človeka,” je dejal in izrazil upanje, da bi ti posveti “stvari postavili na svoje mesto”.

Pobude, predloge in zahteve oblikovane na posvetu bo vodstvo Foruma starejših posredovalo odgovornim, forum pa se bo aktivno vključil tudi v javno razpravo o omenjenem zakonu, so še izpostavili v vodstvu Foruma starejših SD.