Matjaž Han po srečanju s predsednikom republike:

Predčasne volitve so najpametnejša možnost

Zaradi odgovornosti do ljudi in do države je po odstopu Marjana Šarca najpametneje, da gremo čim prej na predčasne volitve, je po pogovoru pri predsedniku republike Borutu Pahorju povedal vodja Poslanske skupine SD Matjaž Han. Predčasne volitve so prva izbira za Socialne demokrate, se pa po Hanovih besedah zavedajo, da je odločitev o predčasnih volitvah ali novi vladi v rokah SDS.

Predsednik največje stranke Janez Janša lahko v tem sklicu DZ sestavi novo vlado, če bodo druge stranke leve sredine v tej vladi našle smisel, ugotavlja Han. “Za državo pa bi bilo najbolj modro, da se gre na predčasne volitve,” je dejal, a spomnil, da v SD niso tisti, ki bodo o tem odločali.

To, ali bi bila lahko nova vlada uspešnejša od Šarčeve, pa težko ocenjuje, prav tako bodo verjetno različno ocenjevali ljudje, je dejal Han in opomnil, da dosedanja vlada ni bila uspešna zaradi same organizacije, saj če bi bila, bi danes še delovala.

Socialni demokrati se ne bodo udeležili pogovorov za novo koalicijo, na katere je vse stranke povabil SDS. So pa pripravljeni na pogovore, h katerim je povabila predsednica SAB Alenka Bratušek, je dejal ter pojasnil, da “se pogovarjamo vsebinsko, nisem pa povsem prepričan, da lahko sestavimo drugo vlado. Levica in LMŠ sta namreč že povedali, da v to ne gresta, prav tako SNS. V to ne verjamem.”

Socialni demokrati ob aktualni politični situaciji ponovno izpostavljajo, da smo tukaj zato, ker je Levica odrekla podporo levosredinsko vladi in ker je razpadla ekipa Marjana Šarca. Zato je odločitev o predčasnih volitvah ali novi vladi v rokah Janeza Janše. Socialni demokrati ocenjujemo, da so v teh okoliščinah najboljša pot volitve. Vlade Janeza Janše v tej sestavi DZ ne moremo preprečiti, lahko pa jo preprečimo na volitvah z glasom za socialno demokracijo.

Povzeto po STA.