Odziv SD na zaostritev ameriško – iranskega konflikta:
Spirala povračilnih ukrepov vodi v vojno širših razsežnosti

Socialni demokrati obsojamo oborožene aktivnosti med Združenimi državami Amerike in Iranom. Razumemo jih kot neodgovorno grožnjo miru na le v regiji, pač pa tudi v širši soseščini. Zato pozivamo k umiritvi strasti in končanjem spirale povračilnih ukrepov, ki vodijo k izbuhu vojne.

To bi namreč imelo pogubne posledice na Bližnjem vzhodu in tudi v Evropi. Pričakujemo, da se bo Evropska unija nemudoma odzvala, oblikovala enotno sporočilo in z diplomatskimi aktivnostmi preprečila zaostrovanje konflikta, ki lahko preraste v vojno širših razsežnosti. Evropska unija je kot posrednica in podpisnica iranskega jedrskega sporazuma odločilno vplivala na to, da se je Iran ponovno začel vključevati v mednarodno skupnost. Tudi ob tokratnih sovražnostih je zato njena naloga, da vpliva na vse vpletene strani v smeri pomiritve in preprečitve neposrednega oboroženega konflikta.

Poudarjamo, da sta tako Združene države Amerike kot tudi Iran zgodovinsko odgovorna za mir na Bližnjem vzhodu. Dosedanje vojne na Bližnjem vzhodu so dokaz, da z vojaškimi sredstvi ni mogoče zagotoviti miru, pač pa je potreben mednarodni politični proces za umiritev, povojno ureditev in obnovo regije.