Aktualni predlog sprememb volilne zakonodaje gre v prid uveljavitve volje volivk in volivcev

Vodja Poslanske skupine Socialnih demokratov Matjaž Han je danes na skupni novinarski konferenci predstavnikov strank, podpisanih pod predlog sprememb Zakona o volitvah v Državni zbor, predstavil razloge Socialnih demokratov za sopodpis k omenjenemu predlogu.

Poslanec SD verjame, da je namera 59-ih podpisanih poslank in poslancev po spremembah zakona iskrena. Po njegovih besedah bi bil zakonski predlog prišel na mizo poslancem tudi, če do aktualne politične situacije ne bi prišlo.

Za prizadevanje bi se še posebej rad zahvalil predsedniku države, ki je takoj po odločbi Ustavnega sodišča pričel z aktivnostmi za uveljavitev sprememb, dodaja Han. Prepričan je, da se bo v sled odločbe Ustavnega sodišča ter naporov po spremembah, ki naj v največji meri upoštevajo voljo volivk in volivcev, tekom zakonodajnega postopka našel še manjkajoči 60. glas.

Volitve v Evropski parlament z možnostjo preferenčnega glasu kažejo, kako je ta glas pomemben, saj so bili na zadnjih evropskih volitvah vsi naši evropski poslanci in poslanke izvoljeni s prednostnimi glasovi, poudarja poslanec, ki vidi 4,25% delež glasov za preskok prehodnega kandidata na strankarski listi kot vzpodbudnega, saj bo, kot pravi, s tem uveljavljena volja volivcev.

Prav tako je pomembno, da se je tekom usklajevanj upoštevalo naše predloge za uveljavitev spolne kvote, čeprav so Socialni demokrati želeli, da se ta uveljavi tudi v horizontalni smeri, torej, da bi bilo število nosilk in nosilcev list enakovredno. Glede vprašanja morebitnih predčasnih volitev, je po mnenju Hana prav, da se iskreno pove, da bi se te volitve izvedle po aktualni volilni zakonodaji, saj bi se nova uveljavila po izteku dveh let po odločbi Ustavnega sodišča.

V kolikor ta predlog ne bo sprejet, bodo Socialni demokrati tvorno sodelovali tudi pri oblikovanju predloga za spremembe volilnih okrajev.