SD se pripravlja na volitve:
oblikovan volilni štab in odprto evidentiranje kandidatov

Predsedstvo Socialnih demokratov je danes začelo priprave na predčasne volitve, oblikovali so volilni štab in odprli postopek evidentiranja kandidatk in kandidatov. Predsedstvo je soglašalo, da so najboljša pot za izhod iz politične krize, ki jo je sprožil z odstopom Marjan Šarec, predčasne volitve. Predsednik SD mag. Dejan Židan je to v izjavi za medije strnil z izjavo: “Ocenjujemo, da je edina prava, racionalna in transparentna pot za državljane in državljanke, da gremo na predčasne volitve.”

Predsedstvo je začelo s postopkom evidentiranja, v katerem lahko sodeluje članstvo stranke ter njena razvejana organizacijska mreža na terenu. Postopek evidentiranja bo trajal celoten mesec februar, ko bo predsedstvo pristopilo k oblikovanju kandidatne liste.

Volilni štab bo vodil glavni tajnik stranke mag. Dejan Levanič, ki poudarja, da je stranka na volitve pripravljena. Levanič je na seji predsedstva predstavil načrte v volilni kampanji: “Kampanjo načrtujemo tako, da bo inovativna in prepoznavna, osredotočena na dialog z ljudmi o konkretnih rešitvah za izpostavljene družbene in razvojne izzive. Tudi tokrat bomo stavili predvsem na lastne kreativne moči, saj imamo uigrano kreativno ekipo. Fokus kampanje bo na terenu z aktivno podporo na digitalnih orodjih. Tudi tokrat bomo uporabili inovativne pristope, da predstavimo svoje ideje in se z ljudmi pogovarjamo o rešitvah.”

Mag. Dejan Židan je po seji predsedstva v izjavi za medije ponovno ocenil, da so predčasne volitve najboljša pot za izhod iz položaja po odstopu predsednika vlade. Pri tem je zavrnil očitke o tem, da je SD reagirala užaljeno: “Nismo užaljeni, ampak jezni. Jezni, ker zaradi razpada ekipe LMŠ in posledičnega padca vlade ne bomo realizirali nekaterih obljub in zakonskih projektov, ki so bili že pripravljeni. Pri tem je Židan omenil zdravstveno reformo, sistem dolgotrajne oskrbe, stanovanjski zakon, novo organizacijo raziskovalnega in inovacijskega okolja, medijsko zakonodajo ter resolucijo o podnebni krizi.

Na novinarsko vprašanje, ali bi bilo smiselno oblikovanje prehodne, projektne vlade, je Židan dejal, da ne bi želel, “da se išče tisoč in en razlog, zakaj podaljšati, obdržati položaje.” Na morebitnih predčasnih volitvah Židan pričakuje nadaljnjo rast stranke v trendu, ki sega od zadnjih parlamentarnih, lokalnih in evropskih volitev.

Predsedstvo SD se je s posebno izjavo opredelilo tudi do poizkusov rehabilitacije Leona Rupnika. Pri tem je ocenilo, da njegova ravnanja predstavljajo izdajstvo lastnega naroda in zločin proti občečloveškim vrednotam, kar bo za vedno sramotno poglavje slovenske zgodovine. Predsedstvo je v izjavi poudarilo, da nobena procesna napaka izpred tričetrt stoletja ne more izbrisati bremena in madeža te krivde.