SD je polnopravna članica dveh mednarodnih političnih skupin – Socialistične internacionale (Socialist International) in Stranke evropskih socialistov (Party of European Socialists).

Med našimi prioritetami je sodelovanje s sestrskimi strankami in organizacijami. Sodelovanje na Zahodnem Balkanu se nadaljuje, dejavni smo  v podpori državam Zahodnega Balkana na njihovi poti k Evropski uniji, pomagamo pri krepitvi političnega in gospodarskega sodelovanja ter stikov med ljudmi, še posebej med mladimi. Hkrati krepimo stike s socialdemokratskimi strankami Nemčije, Avstrije, Italije in Francije.

SD je dejavno sodelovala pri oblikovanju PES in S&D politik: jamstvo za mlade, davek na finančne transakcije, borba proti davčnim utajam, reindustrializacija Evrope, naložbeni načrt za gospodarsko rast in delovna mesta v Evropi, celovita migracijska in azilna politika, enakost spolov, pravice istospolnih partnerjev, zaščita ranljivih skupin.

Med večje dosežke iz leta 2014 lahko Socialni demokrati štejemo soglasno podporo priznanju Palestine in poziv slovenski vladi, naj nemudoma sproži vse postopke za njeno priznanje kot edini pravi korak k miru in sožitju narodov na Bližnjem vzhodu.