Živimo medgeneracijsko solidarnost.

Uresničimo
potencial
starejših.

In potencial
družbe za
dostojno in
varno starost.

Forum starejših SD smo ustanovili zato, da uporabimo potencial starejših za iskanje odgovorov na širša družbena vprašanja in za uveljavljanje vrednot vključujoče družbe, ki bo krepila družbeno povezanost in tudi v sodobnih spremenjenih družbenih razmerah ustvarjala pogoje za zagotavljanje socialne varnosti vseh prebivalcev in vseh generacij.

Slovenija se stara hitreje kot večina drugih evropskih držav. Živimo dlje, delež starejših nad 65 let se povečuje. Pri tem se materialni položaj starejših poslabšuje. Pokojnine, večini starejših edini vir preživljanja, se v primerjavi s plačami znižujejo.

Institucionalna oskrba starejših je nedostopna zaradi majhnega števila mest in visokih cen. Materialna osnova upokojencev je prenizka, da bi si lahko sami zagotovili zadovoljivo kakovost življenja v starosti. Starejši so tudi največje žrtve čakalnih dob v zdravstvu in daleč najbolj ranljiva skupina v epidemiji.

Trendi se bodo v prihodnji letih še okrepili in nujne so prilagoditve: na trgu dela in v delovnem okolju, v izobraževanju in usposabljanju, v sistemih socialne varnosti, na področju bivanja in pri civilni in politični participaciji.

Tudi zdaj nas čaka veliko dela.

Nič o starejših brez starejših.
Zato se povezujemo.
Imamo svoje mnenje o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti.

Mag. Franc Hočevar: Ne bodi cepec, cepi se

Vem, da ne gre za enostavne odločitve in vem, da marsikdo razmišlja drugače. Prav je tako. Pomembno je le, da so naše odločitve iskrene in lepo bi bilo, če bi jih sprejemali tudi z mislijo na sočloveka. Svet je lahko lep, življenje pa lahko premaga smrt. Odločitev je v vaših rokah. Prosim, cepite se.
7. februarja 2021/by Miha Damiš

Forum starejših SD o cepljenju proti COVID-19: Cepljenje je upanje

Forum starejših SD: S cepljenjem zmanjšujemo tveganja za okužbo in omejujemo širjenje virusa na družino, prijatelje in druge, s katerimi smo v stiku.
4. februarja 2021/by mf
Meira Hot

Ukrep obvezne identifikacije starejših z osebno izkaznico je nepotreben

Na vladni odlok se je odzvala Meira Hot, ki je odločitev vlade, da morajo upokojenci dokazovati svojo starost pred vstopom v trgovino, označila za povsem neživljenjsko, pokroviteljsko in predvsem pretirano ter nehumano.
10. aprila 2020/by Miha Damiš
Opozicija #4

Opozicija: Odnos do starejših je odraz družbe. Solidarnost zdaj.

Poglej celoten posnetek pogovora Opozicija, kjer so sogovorniki iz prve roke opisali, kako se lokalne skupnosti, domovi za varstvo odraslih in sistemi oskrbe starejših na domu spopadajo s trenutnimi razmerami.
9. aprila 2020/by Miha Damiš

Forum starejših SD o ureditvi dolgotrajne oskrbe

Številna udeležba na posvetu potrjuje, da je tema ne samo zanimiva, ampak pereča in zahteva takojšnje ukrepanje, je izpostavila predsednica osrednjeslovenskega FS SD Mira Ključanin.
30. januarja 2020/by Miha Damiš

Evtanazija po mnenju udeležencev posveta Foruma starejših SD ne sme biti politična tema

“Umiranje je sestavni del našega življenja, skrb svojcev…
20. februarja 2019/by Denis Sarkić