#mnenja

Primož Brvar: Kdaj bomo v Sloveniji aktivirali 10.000 najemnih stanovanj?

Dokler država ne bo zagotovila sistemskega vira financiranja za vlaganja v stanovanjsko gradnjo, se bomo vrteli v začaranem krogu in se spraševali, zakaj nam ne uspe zagotoviti prepotrebnega in zadostnega števila stanovanj.
6. marca 2021/by mf

Dr. Milan Brglez: Pismo dr. Milanu Zveru o tem, kaj škodi mednarodnemu ugledu Slovenije

Če torej kdo niža mednarodni ugled naše države, potem to ni Politico, ampak predsednik vlade. Dokumentirano in preverljivo.
20. februarja 2021/by mf

Tanja Fajon: Ti si sprememba. Pridruži se nam.

Stopamo naprej. Prihaja čas, da Socialni demokrati z vsemi, ki Sloveniji iskreno želijo samo dobro, pokažemo, kako je mogoče povezovati in delati drugače. Naš cilj je resnična sprememba, ne le oblasti, ampak predvsem načina upravljanja Slovenije.
17. februarja 2021/by mf

Dr. Emilija Stojmenova Duh: Za ženske v znanosti

Zakaj ob vsakem mednarodnem dnevu žensk in deklet v znanosti opozarjam na ta dan in se trudim povečati pozornost za ženske v znanosti? Ker sem inženirka. In ko se inženirji srečamo s problemom, ga želimo rešiti. Ženske v znanosti se namreč pogosto soočamo s številnimi problemi in izzivi, ki jim posredno ali neposredno botruje spol.
14. februarja 2021/by mf

Neva Grašič: Slovenija je izgubila zaupanje EU, da bo v času predsedovanja branik njenih temeljev

Čez slabih pet mesecev bo Slovenija ponovno predsedovala Evropski uniji. Od vsakokratnega predsedstva se pričakuje nepristranskost in nevtralnost pri prizadevanju za skupne rešitve EU, predvsem pa zagotavljanje spoštovanja postopkov in evropske zakonodaje. Toda Evropa je razumela. Slovenija v času njenega predsedovanja ne bo branik njenih temeljnih vrednot. Vsaj ne Slovenija pod vodstvom Janeza Janše.
13. februarja 2021/by mf

Milan M. Cvikl: Primite se za denarnice – Janša vlada

Tudi tretja Janševa vlada ima enako neodgovorno javnofinančno politiko kot njegovi prvi dve vladi. Če je Fiskalni svet tisti neodvisni opozorilni organ, katerega naloga je sprožiti alarm, ko odpove javnofinančna odgovornost, nam njegovo poročilo kaže, da ta hip alarm tuli na vso moč.
12. februarja 2021/by mf

Mag. Franc Hočevar: Ne bodi cepec, cepi se

Vem, da ne gre za enostavne odločitve in vem, da marsikdo razmišlja drugače. Prav je tako. Pomembno je le, da so naše odločitve iskrene in lepo bi bilo, če bi jih sprejemali tudi z mislijo na sočloveka. Svet je lahko lep, življenje pa lahko premaga smrt. Odločitev je v vaših rokah. Prosim, cepite se.
7. februarja 2021/by Miha Damiš

Dejan Prešiček: Avtoriteta in odgovornost

Vloga vsakega ministra za kulturo je, da zagotavlja kulturnicam in kulturnikom možnost kreativnega dela. Vloga ministra je, da se v tem materialnem svetu na sejah vlade bori za pravice in položaj slovenske kulture. Naloga ministra ni, da deložira, da po lastni presoji sam ureja register samozaposlenih v kulturi in se ne drži zakonskih obveznosti.
6. februarja 2021/by Miha Damiš

Srečko Zajc: Zelena vseh barv

Zato mora socialna demokracija okrepiti svojo zeleno ob rdeči kot dve komplementarni in samostojni, a združljivi barvi in še tretjo, modro. Zaradi modrosti, ki jo potrebujemo. Iz vseh treh moramo narediti vse barve tega sveta. Tak je čas, tak je svet, take so naše zaveze.
3. februarja 2021/by mf

Dr. Emilija Stojmenova Duh: Strateška vprašanja zahtevajo strateške odgovore

Strinjam se, da je vprašanje o znanjih in kompetencah prihodnosti res strateško vprašanje. Strateška vprašanja pa zahtevajo strateške odgovore. Ni jih mogoče rešiti ad hoc, iz danes na jutri, denimo z zaustavitvijo razpisa prostih študijskih mest v letošnjem letu ali s hitro spremembo razpoložljivih mest. Potrebno se jih je lotiti premišljeno, analitično in dolgoročno. Takšna vprašanja zahtevajo veliko dialoga z različnimi deležniki.
1. februarja 2021/by mf

Dr. Branko Gabrovec: Sindemija

Sindemija je izraz za združitev več zaporednih epidemij ali skupin bolezni. Kakor kaže, jo imamo tudi v Sloveniji. Za epidemijo SARS-COV-2 vemo vsi. Za epidemijo slabih in verjetno tudi koruptivnih dejanj ob vodenju države pa ne.
31. januarja 2021/by mf

Dr. Jernej Pikalo: Šole se odpirajo prve in zapirajo zadnje

Nesposobnost vodenja, pomanjkanje rešitev, odsotnost kakršnekoli empatije, temeljno nerazumevanja izobraževalnega, vzgojnega, raziskovalnega in športnega poslanstva so prepričljivi razlogi za interpelacijo ministrice za izobraževanje, znanost in šport.
29. januarja 2021/by mf

Mitja Rotovnik: MAXXI blamaža oblasti

Namesto, da bi bil veleposlanik ponosen na izjemen prodor Moderne galerije iz Ljubljane, ker je Slovenija dobila povabilo uglednega muzeja, da organizira razstavo, je pompozno, naravnost spektakularno, udaril po izjemno zanimivem in za čase, ki jih živimo, pomembnem umetniškem projektu.
24. januarja 2021/by Miha Damiš

Luka Goršek: Epidemija duševne stiske

Šola ni samo izobraževalna institucija. Za nekatere predstavlja tudi zatočišče pred fizičnim in psihičnim nasiljem. Še kako nas je pretekli teden pretresel podatek, da je bilo v letu 2020 zaznanih 30 % več resnih poskusov samomora med mladimi. 30 odstotkov! Naša prihodnost zaprta za štirimi stenami postaja krhka. Ukrepanje je nujno!
24. januarja 2021/by Miha Damiš
Damijan Zrim

Damijan Zrim: Fracking – simptom časa

Pariški sporazum nas zavezuje k dolgoročnim strategija, ki predvidevajo čimprejšnje zmanjšanje emisij toplogrednih plinov na neto ničelno vrednost. Evropa se je tako zavezala, da bo do leta 2050 ogljično nevtralna in bo z omejevanjem podnebnih sprememb izjemno zmanjšala gospodarsko škodo, ki se kaže tudi v pomanjkanju nujno potrebnih javnih sredstev za ohranitev socialnih in zdravstvenih storitev.
22. januarja 2021/by Miha Damiš

Tanja Fajon: Biden pokazal alternativo. Enotnost je pot do zmage.

Dan simbolne inavguracije je tako v resnici dan odločitve. Odločitve, da prevladajo pravičnost, solidarnost, enakost in socialna varnost. Da zagotovimo dostojanstvo ljudem. Odločitev, da napredne sile družbi vrnemo humanost.
20. januarja 2021/by Miha Damiš

Srečko Zajc: Republika nečastnih

Vlada države pod južnimi obronki Alp, ki resno tekmuje, da bo osvojila vsaj bronasto medaljo v pandemiji oziroma tekmi v številu mrtvih, sprejema kakofonične ukrepe, ki jih vsak član vlade, ki pride do mikrofona, razlaga po svoje, ne bo nikoli odstopila, zato ker na južni strani Alp čast nima domovinske pravice, ampak je še vedno v veljavi prikrivanje dejstev.
19. januarja 2021/by Miha Damiš

Dr. Mirko Pečarič: Aleš Hojs in Donald Trump. Zakaj je razkritje plač policistov napad na republiko.

Kako blizu je ameriški scenarij v Sloveniji? Bolj, kot si mislimo. Zato je toliko bolj pomembno, da vložena konstruktivna nezaupnica Janezu Janši in njegovi vladi uspe. Če želimo ohraniti demokratično republiko seveda. Odločitev je v rokah 90 neposredno izvoljenih. Kmalu pa ponovno tudi aktivni in pasivni volilni pravici vseh nas.
16. januarja 2021/by Miha Damiš

Daša Windischer: Koronavirus, cepljenje in pozabljena družbena pogodba?

Na cepljenje lahko gledamo kot na družbeno pogodbo, h kateri smo kot sodobna družba vsi zavezani. Pogodba, ki je nihče izmed nas ni podpisal, a nas rešuje izpod krempljev anarhije in kaosa. Ta ista družbena pogodba, ki nam na primer s pomočjo vladavine prava omogoča, da živimo v urejeni in svobodni družbi.
12. januarja 2021/by Miha Damiš

Marko Koprivc: Ne ponovimo istih napak

Verjamem, da si vsi želimo živeti v strpni in svobodni družbi. V takšni, ki se zaveda pomena humanizma in vsakomur omogoča razvoj svojih potencialov. Slovenija je ena redkih držav, ki je ohranila javno in vsem dostopno šolstvo, javno zdravstvo in približno dostojne delavske standarde, ki pa se vztrajno znižujejo.
11. januarja 2021/by Miha Damiš

dr. Branko Gabrovec: Tudi, ko bo epidemija za nami, ne pozabimo na pomen javnega zdravstva

Krize imajo eno dobro lastnost: izostrijo resnično sliko. Če smo kdaj prepoznali, kako pomemben je učinkovit javni zdravstveni sistem, smo to prepoznali sedaj, ko nam vladajo izredne razmere hkrati pa je to tudi priložnost za celotno družbo, da zdravje, kot največjo vrednoto vedno postavi na prvo mesto. Ne pozabimo tega tudi takrat, ko se epidemija konča.
8. januarja 2021/by Miha Damiš

Luka Goršek in Damijan Zrim: Totalna vojna in njene žrtve

Ko kritično presodimo vlado z njenimi lastnimi standardi, hitro pridemo do jasnih zaključkov: nespodobnost in nesposobnost. Zapuščina vladne totalne vojne so številne žrtve, ki bi se jim lahko izognili, in številne stiske, ki bi jih lahko in morali preprečiti.
7. januarja 2021/by mf

Dr. Jernej Štromajer: Napad na demokracijo in svobodo

Poznate še kakšnega politika, ki v tujino piše, da so mu ukradli volitve? Kdo je edini evropski predsednik vlade, ki za zmago do včeraj še ni čestital Bidnu? Vam je morda sedaj jasno, zakaj je takšna politika tako zelo nevarna in kam pelje? In kam pelje »vojna z mediji«? Kakšne so posledice, ko četrto vejo oblasti nadomesti strankarsko propagandno orožje? Zdaj vemo, kam pridemo, ko preko twitter računov najvišjih političnih predstavnikov neodgovorno streljajo sporočila, ki se slej ko prej končajo s pravimi streli. Da, besede lahko ubijajo.
7. januarja 2021/by mf

Srečko Zajc: Novi utopični socializem

Ne, leta 2020 nikakor ne smemo pozabiti. Njegove učne ure so boleče, a pomembne, s spoznanji se okrepimo za prihodnje preizkušnje. Nazadnje: nič ne bo narobe, če bomo imeli tudi nekaj sreče in dovolj zdravja v letu 2021 in še naprej. Dobrohotno lepilo je solidarnost in pravo vodilo je 'živeti pri sebi za drugega'.
4. januarja 2021/by mf
Več...