#mnenja

ZA odzivno in učinkovito vlado

Slovenija je zaradi pogostih blokad precejšnja zamudnica glede sodobne organiziranosti vlade, novi zakon o vladi pa bo Slovenijo končno postavil na zemljevid držav, kjer se izvoljene vlade ukvarjajo s sedanjostjo in zlasti s prihodnostjo, ne pa s preteklostjo. Izzivov 21. stoletja namreč ni mogoče reševati z organiziranostjo vlade po vzoru 20. stoletja. Zato na referendumu glasujte trikrat ZA!
10. novembra 2022/by Miha Damiš

ZA vsem dostopno dolgotrajno oskrbo

Ne smemo dopustiti privatizacije sociale in zdravstva; ne tudi zaslužkom na račun starejših in črnemu trgu. Dolgotrajna oskrba je stvar vseh. In omogočanje dolgotrajne oskrbe za vse, ki jo potrebujejo, je priložnost za ustvarjanje novih delovnih mest, novih načinov družbenega sobivanja, za nadgradnjo solidarnosti in pravičnosti v družbi. Od naše skupne sposobnosti dolgoročnega preoblikovanja in izboljšanja države blaginje je odvisno, ali bomo zmogli zares nasloviti ključne probleme časa. ZA družbo po meri ljudi.
9. novembra 2022/by Miha Damiš

ZA neodvisno in kritično RTV SLO

Drage sodržavljanke, dragi sodržavljani. Socialni demokrati bomo glasovali za svobodno, neodvisno, strokovno in gledalcem prijazno RTV Slovenija. Pridružite se nam. Gremo skupaj naprej.
9. novembra 2022/by Miha Damiš

Matjaž Han: Skupaj gradimo gospodarstvo prihodnosti

Skupaj moramo zgraditi gospodarstvo 22. stoletja. Skupaj moramo okrepiti gospodarstvo skozi zeleno in digitalno transformacijo. S tem bomo dvignili dodano vrednost gospodarstva, izboljšali plače zaposlenih in prispevali k splošni blaginji ter boju proti podnebnim spremembam.
12. septembra 2022/by Miha Damiš

dr. Jernej Štromajer: »Ka Ora, Ka Ako« ali kako na Novi Zelandiji urejajo brezplačno šolsko prehrano

Ena glavnih predvolilnih točk Socialnih demokratov na letošnjih parlamentarnih volitvah je bila brezplačna šolska prehrana za vse. Gre za ukrep, ki najbolj pomaga družinam in srednjemu razredu ter poskuša doseči dvig družbenega standarda. Sledi preprostemu cilju, da v Sloveniji 21. stoletja ne sme biti lačnih otrok. Za ta ukrep smo se uspešno pogajali in ga zapisali v koalicijsko pogodbo.
26. avgusta 2022/by Tadej Ekart

Matjaž Han: Slovensko gospodarstvo bomo uspešno pripeljali čez energetsko krizo. Moramo ga!

S takšnim tempom in izjemnim angažmajem vseh deležnikov bomo naše gospodarstvo pripeljali tudi čez čeri energetske krize. V na videz nerešljivo enačbo smo namreč posegli s sodelovanjem in hitrim ukrepanjem. Pogumno naprej!
20. avgusta 2022/by Miha Damiš

Damijan Zrim: Ali prostovoljno gasilstvo kliče na pomoč?

Gasilstvo ni ideološko vprašanje. Gasilstvo je način življenja. Če ga želimo obdržati v takšni oziroma še boljši kondiciji in strukturi, je potrebno drugače pristopiti. Ideje o ekonomskih prijemih v zadnjem obdobju ne bodo dobro vplivali na to našo lepo tradicijo. Vsak izmed nas gasilcev se zaveda, da se pomoči in solidarnosti ne da kupiti. To smo pripravljeni braniti do konca.
3. avgusta 2022/by Miha Damiš

dr. Jernej Štromajer: Laburistični strel v koleno

Zadnje tedne in mesece Veliko Britanijo pretresajo politični škandali ter počasen in za vladajočo konservativno stranko boleč konec vladavine odhajajočega predsednika vlade Borisa Johnsona. Po njegovem odstopu so torijci začeli postopek izbire novega strankarskega voditelja in predsednika vlade. Izbor je za konservativce izredno boleč; na površje je priplavala vsa politična nesnaga posledic njihove neprekinjene več kot desetletne vladavine na Otoku.
30. julija 2022/by Tadej Ekart

Matjaž Nemec: Namesto, da Evropska komisija spreminja zemljevid zelene Evrope do 2050, naj raje pripravi operativni načrt za soočanje z energetsko krizo

Evropska unija (EU) si je zadala jasen cilj: EU naj do leta 2050 postane ogljično nevtralna družba. V novih okoliščinah energetske krize moramo najti primerna orodja za realizacijo zelenih politik ter hkrati zagotoviti ukrepe blaženja posledic krize. Način izpolnjevanja tega cilja, kot si ga je z umestitvijo jedrske energije in plina v taksonomijo zelenih virov zadala Evropska komisija (EK), žal ni prava pot.
7. julija 2022/by Tadej Ekart

dr. Jernej Štromajer: Roe proti Wadu ali volitve imajo posledice

Odločitev ameriškega vrhovnega sodišča, da razveljavi sodbo Roe proti Wadu, ki je bila 50 let temelj ustavno zagotovljene pravice do splava v ZDA, je dodobra pretresla svetovno javnost. Vendar do te odločitve večine skrajno konservativnih vrhovnih sodnikov ni prišlo čez noč, ampak je šlo za dolgoročno uresničevanje načrta desnice v ZDA, da si s pomočjo konservativnih sodnikov in republikanskih politikov oblikuje družbeno ureditev po svoji meri.
1. julija 2022/by Tadej Ekart

Matjaž Nemec: Vprašanje Zahodnega Balkana je test kredibilnosti EU in njena odgovornost za preprečevanje EU nešteto hitrosti

Ko ugasnejo luči velike dvorane, kjer so za okroglo mizo pred dnevi voditelji držav članic na Evropskem svetu zasedali ob strateško pomembnih temah, se pokaže realnost. Ta (žal) največkrat na obrazu nima nasmeškov in polna usta spodbudnih besed, temveč stare probleme, pri Bosni in Hercegovini šest let trajajočo težnjo, da jo EU (do)končno spozna kot kredibilnega partnerja, s katerim je vredno pričeti vsaj formalne pridružitvene procese. Ti sami po sebi ne pomenijo ne članstva v EU, ne garanta zanj.
28. junija 2022/by Tadej Ekart

Dr. Milan Brglez: Slovenska zunanja politika v času peticij, vojne v Ukrajini ter novih evropskih kriz

Pred dnevi sta v slovenski javnosti zaokrožili dve peticiji dveh skupin intelektualcev in vidnih osebnosti, med njimi tudi dveh bivših predsednikov republike in uglednih bivših politikov, ki sta vsaka na svoj način predstavili videnje rešitve agresije Ruske federacije proti in v Ukrajini. Sam nisem podpisal ne ene ne druge, ker menim, da je podpisovanje peticij vedno stvar predvsem civilne družbe, na aktivnih politikih, ki lahko glede predmeta peticije kaj političnega storimo (vsaj dokler so zahteve peticij v našem delokrogu), pa je, da zahteve civilne družbe upoštevamo in jih v okviru svojih pristojnosti ter glede na svoje zmožnosti in politične priložnosti tudi udejanjamo.
17. junija 2022/by Tadej Ekart

Marko Sjekloča: Strateške zmote Rusije

Danes je to drugačen svet, tudi s svojimi napakami in zmotami, a tudi z veliko pozitivnih prvin, od katerih je ena najpomembnejša: življenje je na zahodu veliko več vredno od ideologije ali političnih ciljev.
18. maja 2022/by Miha Damiš

Dr. Jernej Štromajer: Shod za odlično znanost

Vesel sem, da bo današnji Shod za znanost opozoril na stranpoti in napake politike v slovenski znanosti in visokem šolstvu. Upam le, da se znanstvena skupnost ni prepozno zbudila iz svojega dokaj trdnega spanca v zadnjih dveh letih mesarjenja po visokošolskem in znanstvenem polju.
5. aprila 2022/by mf

Blaž Zgaga: Čas je, da se pogovorimo o slovenski nacionalni varnosti

Dolgoletnemu ignoriranju primerne zaščite nacionalnih interesov je danes primerna varnost v državi, njena preskrbljenost s strateško pomembnimi dobrinami in energenti. (Foto: Tomislav Čuveljak)
1. aprila 2022/by mf

Gregor Goričar: Kako do energije v spremenjenih mednarodnih okoliščinah?

Spremenjene mednarodne okoliščine zaradi vojne z Ukrajino bodo še poslabšale možnosti naše preskrbe z dostopno energijo. Zato potrebujemo pametno strategijo. Energetika in z njo povezana samozadostnost je namreč lahko priložnost za razvoj države in njeno blaginjo ali pa stagnacija, nazadovanje ter kolaps!
13. marca 2022/by mf

Mag. Milan M. Cvikl: Pripravljeni

Vojna v Ukrajini je še eden od jasnih znakov, da se svet spreminja. Postaja nevaren. Slovenija in EU unija morata znotraj teh okoliščin definirati svojo agendo s ciljem, da povečata svojo varnost in odpornost, globalno pa pokažeta alternativo destruktivnim silnicam.
13. marca 2022/by mf

Blaž Zgaga: Janša, slovenski Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin je podpiral in tajno financiral skrajna desničarska gibanja v Evropi. Tok denarja za medijski imperij SDS pa preko gradnje madžarske nuklearne elektrarne sega daleč v Rusijo.
12. marca 2022/by mf

Dr. Branko Gabrovec: Načrtno uničevanje javnega zdravstva, da bo edina alternativa privatizacija

Da je uničevanje javnega zdravstvenega sistema namerno, (zdaj) ni več nobenega dvoma. Še bolj ironično bo, ko bodo sedanji »pogrebniki javnega zdravstva« potem, ko ga izčrpajo, rekli: »Vidite, saj ne deluje. Nimamo druge izbire kot zasebništvo.« In točno tja z vzpostavljanjem vzporednega sistema drvimo.
18. februarja 2022/by mf

Dejan Prešiček: 10 kulturnih zapovedi

Verjamem, da bo z uresničitvijo desetih kulturnih zapovedi v dialogu s stroko in civilno družbo politika pridobila zaupanje, da misli resno o razvoju in potencialih kulture. Predvsem pa je pomembno, da s hitrimi in učinkovitimi ukrepi kulturo rešimo pred padcem v mračnjaštvo, ki ji trenutno grozi.
12. februarja 2022/by mf

Jernej Štromajer: Javnomnenjske raziskave se lahko tudi zmotijo

Ta teden sem nekaj malega uspel povedati (kolikor je bilo objavljeno) o javnomnenjskih raziskavah v oddaji Tarča. Vendar objavljeno vsekakor ne pokrije vseh zadev, ki jih je o tej temi treba izpostaviti.
5. februarja 2022/by Tadej Ekart

Dr. Igor Šoltes: Premagajmo Janšo, ustavimo korupcijo 

K boju proti korupciji moramo prispevati vsi. S svojim zgledom in z ničelno toleranco do vsakršne koruptivne prakse. Namesto zaščite kriminalcev, kar je poskušala s spremembo kazenskega zakonika storiti vladajoča garnitura, moramo zaščititi žvižgače, okrepiti javni nadzor in bolje opremiti ter usposobiti organe pregona.
5. februarja 2022/by mf

Mag. Vera Djurić Drozdek: Krajši delovnik, daljši počitek, višje plače?

Ko razmišljam o krajšanju delovnega časa, se mi porajajo številna vprašanja o možnostih in rešitvah kako to izvesti. Ali bo možen družbeni dogovor med socialnimi partnerji? Ali je to posledica družbenega razvoja in napredka? Ali smo to kot družba zreli sprejeti krajši delovnik kot nekaj normalnega?
23. januarja 2022/by mf

Srečko Zajc: Kam, kdo in kaj

Živimo v času in družbi razpadlega vrednostnega sistema. Ali smo že dovolj ponotranjili, da se bo civilizacija obdržala samo s solidarnostjo, pravičnostjo in v enakosti (ne istosti!)?
18. januarja 2022/by Miha Damiš
Več...