#mnenja

Mag. Vera Djurić Drozdek: Krajši delovnik, daljši počitek, višje plače?

Ko razmišljam o krajšanju delovnega časa, se mi porajajo številna vprašanja o možnostih in rešitvah kako to izvesti. Ali bo možen družbeni dogovor med socialnimi partnerji? Ali je to posledica družbenega razvoja in napredka? Ali smo to kot družba zreli sprejeti krajši delovnik kot nekaj normalnega?
23. januarja 2022/by mf

Srečko Zajc: Kam, kdo in kaj

Živimo v času in družbi razpadlega vrednostnega sistema. Ali smo že dovolj ponotranjili, da se bo civilizacija obdržala samo s solidarnostjo, pravičnostjo in v enakosti (ne istosti!)?
18. januarja 2022/by Miha Damiš

Milan M. Cvikl in Sandi Češko: 100 dni za zmago velikih sprememb

Kaj lahko pričakujemo od novega leta 2022? Po mnenju The Economista se bo to leto nadaljevala predvidljiva nepredvidljivost. Posloviti se bo treba od starih paradigm. Svet se je z epidemijo nepovratno spremenil. Na nas pa je odgovornost, da v novih okoliščinah poskrbimo za to, da bo čas po epidemiji čas dobrih sprememb.
15. januarja 2022/by mf

Milan M. Cvikl: Slovenija žal ni med gospodarskimi zmagovalkami epidemije

Odziv Socialnih demokratov na hvalisanje Vlade in naveden izbor indikatorjev je, da Slovenija tudi po gospodarskih kazalcih ni med zmagovalkami epidemije, še posebej zato, ker položaj posameznikov ni boljši kot je bil pred epidemijo in ker smo si nakopičili velik dolg, ki ga bomo še desetletja plačevali. Nismo namreč izvedli nobenega razvojnega niti strukturnega preboja, temveč gre v Sloveniji za porabo deset in več milijard evrov v treh letih za dajanje predvolilnih bonbončkov. In ta denar bo potrebno vrniti.
6. januarja 2022/by Miha Damiš

Jernej Štromajer: Eno leto po napadu na ameriško demokracijo

Zato velja ob obletnici napada na enega od stebrov ameriške demokracije spomniti, da nas naslednjih dobrih 100 dni do parlamentarnih volitev v Sloveniji čakajo turbulentni in naporni časi. Upajmo, da bodo naše demokratične institucije, delitev oblasti in demokracija kot taka vzdržale in ne bodo klonile pred slovenskimi Trumpi – ki bodo podobno kot on uporabili vse možne zvijače, da bi se obdržali na oblasti.
5. januarja 2022/by Miha Damiš

Janja Rednjak: Samostojni in enotni za spremembe

24. aprila bomo na volitvah, kot na plebiscitu pred tridesetimi leti, odločili. Želimo velike spremembe. Želimo srčno in solidarno Slovenijo.
26. decembra 2021/by mf

Dr. Jernej Štromajer: Politična sredina je votla in prazna

Kaj torej pomeni politična sredina? Nič in hkrati vse. Ker je v resnici ne poznamo oziroma zaradi njene narave kot take ne moremo poznati, je sredina lahko karkoli – kot nekakšen Kinder Surprise. Malo bolj strokovno lahko rečemo, da gre za prazen označevalec (ang. empty signifier). In ta prazni označevalec je vedno mogoče začasno zapolniti s čimerkoli, kar je v nekem trenutku najbolj oportuno ali interesno zanimivo.
18. decembra 2021/by mf

Nadja Čakič: Umrla nam je desetletna deklica

Kje ste sedaj, krščanski demokrati? Stranka Za otroke gre? Sedaj bi morali biti vaši glasovi najglasnejši, odstranitev žice z rezili na meji bi morala biti vaša prioriteta, a vendar ostajate v svojih krščanskih vrednotah tiho. »Oče, odpusti jim. Saj ne vedo, kaj delajo.«
17. decembra 2021/by mf

Mag. Milan M. Cvikl: Nismo vsi isti

Slovenija (spet) potrebuje boljše korporativno upravljanje. Dokazi o političnem mešetarjenju Andreja Vizjaka ne kaže le, kako so upravljali z državo v času prve Janševe vlade, ampak kakšna miselnost se je danes polastila države in gospodarstva v njeni lasti.
16. decembra 2021/by mf

Srečko Zajc: Zeleno, ki te hočem zeleno

Paralelni svet, ki so ga ustvarile korporacije, pravzaprav dva, enega zase in drugega za nas, ki jim vsak trenutek prispevamo na račun, je potrebno ponovno prevesti v svet, v katerem resnično živimo in ga poleg korporacij ogrožajo tudi klimatske spremembe, pandemije in splošna neumnost. Ali pa znosnega življenja ne bo več.
15. decembra 2021/by mf

Anonimna avtorica: Vsaka deseta ženska ima svojo #jaztudi zgodbo

Jaz sem molčala 13 let. Še vedno molčim. Kar se je meni zgodilo, sem zakopala tako globoko, da sem potrebovala terapijo za odkopavanje. In odkopavanje je proces, dolgotrajen. Ne izogneš se vzvodom in stikom, ki te spravijo nazaj na tisto raven, ko si bila le in samo žrtev, nič več.
7. decembra 2021/by mf

Andreja Katič in Mija Javornik: Moje telo – moja pravica, moja izbira

Danes Poljska postaja država z enim najstrožjih zakonov na področju ureditve pravice do svobodne izbire o rojstvu otrok. Pobude, da se ukine ali omeji pravica do svobodnega odločanja o rojstvu otrok pa tudi v Sloveniji niso izginile, v zadnjem obdobju postajajo vse glasnejše, zlasti z vidno podporo posameznih predstavnikov aktualne vlade. 
5. decembra 2021/by mf

Mag. Milan M. Cvikl: Vlada povzroča nevarno mešanico makroekonomskih neravnovesij

Vlada se obnaša, kot da jutri ne obstaja: ustvarja zgodovinsko najvišje javnofinančne primanjkljaje, najvišjo inflacijo po prevzemu evra, postopno poslabševanje zunanjetrgovinske bilance in rekorden obseg javnega dolga. To ustvarja nevarno mešanico makroekonomskih neravnovesij.
4. decembra 2021/by mf
Mag. Dejan Židan

Dejan Židan: Čestitke ob dnevu generala Rudolfa Maistra

Smo danes vredni nasledniki truda in vrednot naših predhodnikov? Znamo ceniti prehojeno pot naroda do samoodločbe in do oblikovanja lastne države? Vsa ta vprašanja se v družbi posebej odražajo ob težkih preizkušnjah pandemije, ki botruje vedno večji zdravstveni, socialni in družbeni krizi.
22. novembra 2021/by mf

Srečko Zajc: Mi nismo le številke, smo ljudje

Mesto 216.000 pohabljenih duš in src, skupaj z nepreštetimi in nevidnimi po vsem svetu, je argument nad argumenti, da se izprijenosti reče NE in da politične stranke in posamezniki, ki imajo vsaj ščepec etosa, sklenejo krog okoli tega in dajo v program dobesedno, ne samo deklarativno, ločitev vere in države.
20. novembra 2021/by mf

Dr. Jernej Pikalo in dr. Jernej Štromajer: Naši napori so se obrestovali – znanost ima nov zakon

Danes sprejeti zakon o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti v veliki meri povzema naše rešitve in potrebno povišanje sredstev za znanost na najmanj 1% BDP, stabilno institucionalno financiranje in novo organiziranost raziskovalnih organizacij, ki odraža potrebe časa ter omogoča prepotrebno povezovanje znanosti, inovacij in gospodarstva.
18. novembra 2021/by mf

Dejan Židan: Cepljenje pomaga in varuje

Slovenske analize kažejo, da politiki nismo najbolj primerni, da govorimo in nagovarjamo ljudi glede cepljenja. Bistveno večje zaupanje je namreč prisotno do zdravnikov in drugega medicinskega osebja. Zato bom v nadaljnjih vrsticah samo opisal svojo zgodbo.
13. novembra 2021/by mf

Nastja Trajkovič: Dobro jutro, odločevalci

Na koncu boste primorani prisluhniti milijonom mladim, ki zahtevamo bolj ambiciozne podnebne cilje. Ker se resnični premiki lahko zgodijo samo, če se za svoje cilje boriš s srcem. Dragi odločevalci, najdite svoje srce.
12. novembra 2021/by mf

Jan Škoberne: Janez Janša uničuje vrednote osamosvojitve, kot je Hren uničeval prve slovenske knjige 

Kot so na Hrenovih kresovih gorele prve slovenske knjige, tako 30 let po osamosvojitvi, v dejanjih sedanje oblasti gorijo vrednote osamosvojitve. Gorijo v korupcijskih škandalih, gorijo v sovražnem govoru in govorijo v vsakodnevnih izkazovanjih patološke potrebe oblastnikov, da vladajo, kot da nad njimi ni boga in kakor da jih po koncu ne čaka nobena sodba. Ne božja, ne tista v imenu ljudstva.
31. oktobra 2021/by mf

Tanja Fajon: 216 strani za spremembe

Moja vizija je napredna, odprta Slovenija, v kateri bodo ljudje svobodni in varni. Imamo načrt, da Slovenija takšna tudi postane. 216 strani idej je vodnika za spremembe, ki jih bomo dosegli skupaj. Slovenija je lahko drugačna.
16. oktobra 2021/by mf

Milan M. Cvikl: Neustavna in neustrezna rast javnega dolga

Vlada se pri javnih financah požvižga na ustavo in zdravo kmečko pamet. Vodni topovi na cestah, solze zaradi solzivca in veseljačenje vladajočih. Od vsega tega bo ostal le visok račun.
11. oktobra 2021/by mf

Srečko Zajc: Talibanizacija sveta, micelij novega srednjega veka

In za konec še skromen nauk za tiste, ki mislijo, da vojska in vlaganje v vojsko privedeta do demokracije ali da jo varujeta: Afganistan je kronski dokaz, da ni tako, in milijarde dolarjev, porabljene za urjenje, opremo in plače afganistanskih obrambnih in varnostnih sil, ki so se razbežale ali zamenjale stran, so dodatni dokazi. Samo izobraževanje, izobraževanje in še enkrat izobraževanje, javni servisi, svobodne volitve ter neodvisni mediji.
29. septembra 2021/by Miha Damiš

Dr. Jernej Štromajer: Začetek konca pasokizacije?

Dober rezultat SPD bo pomembna in dobra stvar tudi za Slovenijo. Nemčija je naša najpomembnejša gospodarska partnerica in evropski motor. Istočasno pa predstavlja dober rezultat SPD podlago za rast in razvoj socialne demokracije v Sloveniji.
10. septembra 2021/by mf

Andreja Katič: Načelo delitve oblasti in kako danes tolmačimo slovensko demokracijo?

Ne potrebujemo samo ustrezne zakonodaje, potrebujemo tudi predstavnike ljudstva, tako v vladi kot v parlamentu, ki bodo spoštovali načelo delitve oblasti, ki ne bodo predlagali parlamentarnih preiskav, ki bi posegale v neodvisnost sodstva in tožilstva, ki bodo posredovali kandidata za evropska delegirana tožilca, ki se ne bodo sprenevedali, zavajali javnost in odgovornost za svojo neučinkovitost prelagali na druge…
12. avgusta 2021/by mf
Več...