#mnenja

dr. Jernej Štromajer: Roe proti Wadu ali volitve imajo posledice

Odločitev ameriškega vrhovnega sodišča, da razveljavi sodbo Roe proti Wadu, ki je bila 50 let temelj ustavno zagotovljene pravice do splava v ZDA, je dodobra pretresla svetovno javnost. Vendar do te odločitve večine skrajno konservativnih vrhovnih sodnikov ni prišlo čez noč, ampak je šlo za dolgoročno uresničevanje načrta desnice v ZDA, da si s pomočjo konservativnih sodnikov in republikanskih politikov oblikuje družbeno ureditev po svoji meri.
1. julija 2022/by Tadej Ekart

Matjaž Nemec: Vprašanje Zahodnega Balkana je test kredibilnosti EU in njena odgovornost za preprečevanje EU nešteto hitrosti

Ko ugasnejo luči velike dvorane, kjer so za okroglo mizo pred dnevi voditelji držav članic na Evropskem svetu zasedali ob strateško pomembnih temah, se pokaže realnost. Ta (žal) največkrat na obrazu nima nasmeškov in polna usta spodbudnih besed, temveč stare probleme, pri Bosni in Hercegovini šest let trajajočo težnjo, da jo EU (do)končno spozna kot kredibilnega partnerja, s katerim je vredno pričeti vsaj formalne pridružitvene procese. Ti sami po sebi ne pomenijo ne članstva v EU, ne garanta zanj.
28. junija 2022/by Tadej Ekart

Dr. Milan Brglez: Slovenska zunanja politika v času peticij, vojne v Ukrajini ter novih evropskih kriz

Pred dnevi sta v slovenski javnosti zaokrožili dve peticiji dveh skupin intelektualcev in vidnih osebnosti, med njimi tudi dveh bivših predsednikov republike in uglednih bivših politikov, ki sta vsaka na svoj način predstavili videnje rešitve agresije Ruske federacije proti in v Ukrajini. Sam nisem podpisal ne ene ne druge, ker menim, da je podpisovanje peticij vedno stvar predvsem civilne družbe, na aktivnih politikih, ki lahko glede predmeta peticije kaj političnega storimo (vsaj dokler so zahteve peticij v našem delokrogu), pa je, da zahteve civilne družbe upoštevamo in jih v okviru svojih pristojnosti ter glede na svoje zmožnosti in politične priložnosti tudi udejanjamo.
17. junija 2022/by Tadej Ekart

Marko Sjekloča: Strateške zmote Rusije

Danes je to drugačen svet, tudi s svojimi napakami in zmotami, a tudi z veliko pozitivnih prvin, od katerih je ena najpomembnejša: življenje je na zahodu veliko več vredno od ideologije ali političnih ciljev.
18. maja 2022/by Miha Damiš

Dr. Jernej Štromajer: Shod za odlično znanost

Vesel sem, da bo današnji Shod za znanost opozoril na stranpoti in napake politike v slovenski znanosti in visokem šolstvu. Upam le, da se znanstvena skupnost ni prepozno zbudila iz svojega dokaj trdnega spanca v zadnjih dveh letih mesarjenja po visokošolskem in znanstvenem polju.
5. aprila 2022/by mf

Blaž Zgaga: Čas je, da se pogovorimo o slovenski nacionalni varnosti

Dolgoletnemu ignoriranju primerne zaščite nacionalnih interesov je danes primerna varnost v državi, njena preskrbljenost s strateško pomembnimi dobrinami in energenti. (Foto: Tomislav Čuveljak)
1. aprila 2022/by mf

Gregor Goričar: Kako do energije v spremenjenih mednarodnih okoliščinah?

Spremenjene mednarodne okoliščine zaradi vojne z Ukrajino bodo še poslabšale možnosti naše preskrbe z dostopno energijo. Zato potrebujemo pametno strategijo. Energetika in z njo povezana samozadostnost je namreč lahko priložnost za razvoj države in njeno blaginjo ali pa stagnacija, nazadovanje ter kolaps!
13. marca 2022/by mf

Mag. Milan M. Cvikl: Pripravljeni

Vojna v Ukrajini je še eden od jasnih znakov, da se svet spreminja. Postaja nevaren. Slovenija in EU unija morata znotraj teh okoliščin definirati svojo agendo s ciljem, da povečata svojo varnost in odpornost, globalno pa pokažeta alternativo destruktivnim silnicam.
13. marca 2022/by mf

Blaž Zgaga: Janša, slovenski Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin je podpiral in tajno financiral skrajna desničarska gibanja v Evropi. Tok denarja za medijski imperij SDS pa preko gradnje madžarske nuklearne elektrarne sega daleč v Rusijo.
12. marca 2022/by mf

Dr. Branko Gabrovec: Načrtno uničevanje javnega zdravstva, da bo edina alternativa privatizacija

Da je uničevanje javnega zdravstvenega sistema namerno, (zdaj) ni več nobenega dvoma. Še bolj ironično bo, ko bodo sedanji »pogrebniki javnega zdravstva« potem, ko ga izčrpajo, rekli: »Vidite, saj ne deluje. Nimamo druge izbire kot zasebništvo.« In točno tja z vzpostavljanjem vzporednega sistema drvimo.
18. februarja 2022/by mf

Dejan Prešiček: 10 kulturnih zapovedi

Verjamem, da bo z uresničitvijo desetih kulturnih zapovedi v dialogu s stroko in civilno družbo politika pridobila zaupanje, da misli resno o razvoju in potencialih kulture. Predvsem pa je pomembno, da s hitrimi in učinkovitimi ukrepi kulturo rešimo pred padcem v mračnjaštvo, ki ji trenutno grozi.
12. februarja 2022/by mf

Jernej Štromajer: Javnomnenjske raziskave se lahko tudi zmotijo

Ta teden sem nekaj malega uspel povedati (kolikor je bilo objavljeno) o javnomnenjskih raziskavah v oddaji Tarča. Vendar objavljeno vsekakor ne pokrije vseh zadev, ki jih je o tej temi treba izpostaviti.
5. februarja 2022/by Tadej Ekart

Dr. Igor Šoltes: Premagajmo Janšo, ustavimo korupcijo 

K boju proti korupciji moramo prispevati vsi. S svojim zgledom in z ničelno toleranco do vsakršne koruptivne prakse. Namesto zaščite kriminalcev, kar je poskušala s spremembo kazenskega zakonika storiti vladajoča garnitura, moramo zaščititi žvižgače, okrepiti javni nadzor in bolje opremiti ter usposobiti organe pregona.
5. februarja 2022/by mf

Mag. Vera Djurić Drozdek: Krajši delovnik, daljši počitek, višje plače?

Ko razmišljam o krajšanju delovnega časa, se mi porajajo številna vprašanja o možnostih in rešitvah kako to izvesti. Ali bo možen družbeni dogovor med socialnimi partnerji? Ali je to posledica družbenega razvoja in napredka? Ali smo to kot družba zreli sprejeti krajši delovnik kot nekaj normalnega?
23. januarja 2022/by mf

Srečko Zajc: Kam, kdo in kaj

Živimo v času in družbi razpadlega vrednostnega sistema. Ali smo že dovolj ponotranjili, da se bo civilizacija obdržala samo s solidarnostjo, pravičnostjo in v enakosti (ne istosti!)?
18. januarja 2022/by Miha Damiš

Milan M. Cvikl in Sandi Češko: 100 dni za zmago velikih sprememb

Kaj lahko pričakujemo od novega leta 2022? Po mnenju The Economista se bo to leto nadaljevala predvidljiva nepredvidljivost. Posloviti se bo treba od starih paradigm. Svet se je z epidemijo nepovratno spremenil. Na nas pa je odgovornost, da v novih okoliščinah poskrbimo za to, da bo čas po epidemiji čas dobrih sprememb.
15. januarja 2022/by mf

Milan M. Cvikl: Slovenija žal ni med gospodarskimi zmagovalkami epidemije

Odziv Socialnih demokratov na hvalisanje Vlade in naveden izbor indikatorjev je, da Slovenija tudi po gospodarskih kazalcih ni med zmagovalkami epidemije, še posebej zato, ker položaj posameznikov ni boljši kot je bil pred epidemijo in ker smo si nakopičili velik dolg, ki ga bomo še desetletja plačevali. Nismo namreč izvedli nobenega razvojnega niti strukturnega preboja, temveč gre v Sloveniji za porabo deset in več milijard evrov v treh letih za dajanje predvolilnih bonbončkov. In ta denar bo potrebno vrniti.
6. januarja 2022/by Miha Damiš

Jernej Štromajer: Eno leto po napadu na ameriško demokracijo

Zato velja ob obletnici napada na enega od stebrov ameriške demokracije spomniti, da nas naslednjih dobrih 100 dni do parlamentarnih volitev v Sloveniji čakajo turbulentni in naporni časi. Upajmo, da bodo naše demokratične institucije, delitev oblasti in demokracija kot taka vzdržale in ne bodo klonile pred slovenskimi Trumpi – ki bodo podobno kot on uporabili vse možne zvijače, da bi se obdržali na oblasti.
5. januarja 2022/by Miha Damiš

Janja Rednjak: Samostojni in enotni za spremembe

24. aprila bomo na volitvah, kot na plebiscitu pred tridesetimi leti, odločili. Želimo velike spremembe. Želimo srčno in solidarno Slovenijo.
26. decembra 2021/by mf

Dr. Jernej Štromajer: Politična sredina je votla in prazna

Kaj torej pomeni politična sredina? Nič in hkrati vse. Ker je v resnici ne poznamo oziroma zaradi njene narave kot take ne moremo poznati, je sredina lahko karkoli – kot nekakšen Kinder Surprise. Malo bolj strokovno lahko rečemo, da gre za prazen označevalec (ang. empty signifier). In ta prazni označevalec je vedno mogoče začasno zapolniti s čimerkoli, kar je v nekem trenutku najbolj oportuno ali interesno zanimivo.
18. decembra 2021/by mf

Nadja Čakič: Umrla nam je desetletna deklica

Kje ste sedaj, krščanski demokrati? Stranka Za otroke gre? Sedaj bi morali biti vaši glasovi najglasnejši, odstranitev žice z rezili na meji bi morala biti vaša prioriteta, a vendar ostajate v svojih krščanskih vrednotah tiho. »Oče, odpusti jim. Saj ne vedo, kaj delajo.«
17. decembra 2021/by mf

Mag. Milan M. Cvikl: Nismo vsi isti

Slovenija (spet) potrebuje boljše korporativno upravljanje. Dokazi o političnem mešetarjenju Andreja Vizjaka ne kaže le, kako so upravljali z državo v času prve Janševe vlade, ampak kakšna miselnost se je danes polastila države in gospodarstva v njeni lasti.
16. decembra 2021/by mf

Srečko Zajc: Zeleno, ki te hočem zeleno

Paralelni svet, ki so ga ustvarile korporacije, pravzaprav dva, enega zase in drugega za nas, ki jim vsak trenutek prispevamo na račun, je potrebno ponovno prevesti v svet, v katerem resnično živimo in ga poleg korporacij ogrožajo tudi klimatske spremembe, pandemije in splošna neumnost. Ali pa znosnega življenja ne bo več.
15. decembra 2021/by mf

Anonimna avtorica: Vsaka deseta ženska ima svojo #jaztudi zgodbo

Jaz sem molčala 13 let. Še vedno molčim. Kar se je meni zgodilo, sem zakopala tako globoko, da sem potrebovala terapijo za odkopavanje. In odkopavanje je proces, dolgotrajen. Ne izogneš se vzvodom in stikom, ki te spravijo nazaj na tisto raven, ko si bila le in samo žrtev, nič več.
7. decembra 2021/by mf
Več...