#mnenja

Dr. Jernej Štromajer: Začetek konca pasokizacije?

Dober rezultat SPD bo pomembna in dobra stvar tudi za Slovenijo. Nemčija je naša najpomembnejša gospodarska partnerica in evropski motor. Istočasno pa predstavlja dober rezultat SPD podlago za rast in razvoj socialne demokracije v Sloveniji.
10. septembra 2021/by mf

Andreja Katič: Načelo delitve oblasti in kako danes tolmačimo slovensko demokracijo?

Ne potrebujemo samo ustrezne zakonodaje, potrebujemo tudi predstavnike ljudstva, tako v vladi kot v parlamentu, ki bodo spoštovali načelo delitve oblasti, ki ne bodo predlagali parlamentarnih preiskav, ki bi posegale v neodvisnost sodstva in tožilstva, ki bodo posredovali kandidata za evropska delegirana tožilca, ki se ne bodo sprenevedali, zavajali javnost in odgovornost za svojo neučinkovitost prelagali na druge…
12. avgusta 2021/by mf

Milan M. Cvikl: Janševo veseljačenje, medtem ko slovenske javne finance žalostno tonejo

Očitno se Janševa tretja vlada podobno kot na pravno državo, spoštovanje neodvisnosti sodstva, medijev in podobnih svoboščin, požvižga tudi na javnofinančna pravila. Nadaljuje se neodgovorno povečanje primanjkljajev in očitno namerava postati Janševa vlada “prva v prirastu javnega dolga v BDP” v EU. Le še vprašanje nekaj mesecev je, da bo dolg segel preko 90% BDP.
6. avgusta 2021/by mf

dr. Branko Gabrovec: Proti privatizaciji slovenskega zdravstva. Moramo in zmoremo bolje.

Da je naš zdravstveni sistem potreben resnih posodobitev, se verjetno strinjamo vsi. Ključno vprašanje na tem mestu je: kakšne naj bi te bile? Posodobitve zdravstvenega sistema, ki vodijo v privatizacijo, so korak v napačno smer.
2. avgusta 2021/by Miha Damiš

dr. Branko Gabrovec: Zato, lepo prosim, cepimo se

Ker je obvladovanje te epidemije prevzela politika ali politična stroka, ki v javnosti uživa zelo nizko stopnjo zaupanja, je tudi precepljenost temu primerna. Politike v tem trenutku ne moremo spremeniti, lahko pa smo družbeno bolj odgovorni in solidarni, kot je politika sama. Pomembno je tudi, da se družba ne polarizira na cepljene in necepljene, kot nas želijo razdeliti vladajoči. Bodimo strpni drug do drugega, ne glede na to, kaj si kdo misli in čuti do cepljenja.
25. julija 2021/by Miha Damiš

Gregor Goričar: O prihodnosti jedrske energije se moramo odločiti skupaj

Stroko, nevladne organizacije in politiko čaka veliko dela, veliko potrpežljivosti in veliko kompromisov. Energetski prehod je priložnost in nevarnost. Da dosežemo podnebne in zelene cilje, potrebujemo vso pamet, široko javno razpravo in najboljše možno upravljanje.
23. julija 2021/by Miha Damiš

Tanja Fajon: Spremembe prihajajo. Če ne prej, na volitvah.

V družbi moramo vzpostaviti novo zaupanje in to lahko naredijo le ljudje na volitvah. Brez tega zaupanja ne bomo mogli premagati ne epidemije in ne sprostiti izjemnega razvojnega potenciala, ki ga ima Slovenija. Nedelja je jasno pokazala, da ljudje sprejemajo dobre odločitve, ko dobijo za to priložnost.
16. julija 2021/by mf
Dr. Jernej Pikalo

Dr. Jernej Pikalo: Še en korak k privatizaciji šolstva

Navadna demagogija desničarjev je, da gre za otroke. Ne gre za otroke, gre za denar. Denar nas vseh, ki se ga mesec za mesecem, brez omejitve, preliva v zasebne žepe lastnikov šol.
16. julija 2021/by mf

Neva Grašič: Pismo sosedom

Pišemo pisma sosedom. Na roko, s svojimi besedami. Pišejo jih ljudje, ki iskreno verjamejo, da je drugače mogoče. In jaz zaradi njih vseh verjamem, da nam bo na referendumu uspelo zbrati 340.000 glasov PROTI.
5. julija 2021/by mf

Tanja Fajon: Predsedovanje v rumenem jopiču

Ne glede na svoje delo bomo na koncu deležni besed o »uspešnem predsedovanju in najboljših odnosih«. To je običajna diplomatska vljudnost in njenega pomena ne gre precenjevati. Sama si želim, da bi to vljudnost presegli - s pravim delom za prave evropske ideje. Ponosna bi bila, če bi se Slovenija pri tem resnično izkazala in požela pravo priznanje v mednarodni skupnosti. Žal sem iz dneva v dan manj prepričana, da je to še mogoče.
30. junija 2021/by Miha Damiš

Milan M. Cvikl: Slovenija, čas je, da razpreš razvojna krila

Slovenija, potrebna si sprememb. Ker si zaslužiš bolje. Zdaj si v najboljših letih. Si ustvarjalna in pametna. Znaš trdo delati. Kdor te od zunaj spozna, se zaljubi v tvoje lepote, gostoljublje in pamet. Čas je, da dobiš krila, poženeš globlje korenine razvoja, prelomiš nasprotja preteklosti in se varna in pogumna zazreš v naslednja tridesetletja.
28. junija 2021/by mf

Tanja Fajon: Na novih 30

Naj bo zato 30. rojstni dan razumljen kot mejnik za nov začetek. Za spremembo. Praznujmo z vsem in zaradi vsega, kar imamo dobrega. Ker tega ni malo. Dajmo spet zalet viziji, optimizmu, volji do življenja, veri, da je vse mogoče. Slovenija to potrebuje. Oživimo! Poletimo!
25. junija 2021/by Miha Damiš
Srečko Zajc: Vedno isto, nikoli enako

Srečko Zajc: Kam nas vodi voda?

Glede na to, da se vlada požvižga na veljavni pravni red in ustvarja vzporednega, bo seveda zlahka ignorirala tudi rezultat referenduma. Nekoč so take kršilce postave namakali v vodo. Povem za prijatelje: Ljubljanica še vedno teče. Tudi zato je treba vodo ohraniti svobodno in dostopno.
18. junija 2021/by mf
Lenart Zajc

Lenart Zajc: Po koncu janšizma

Zbrala se je množica ljudi, ki ima dovolj samodrštva vlade do te mere, da so za njen konec pripravljeni oditi na ulico in zahtevati njen odstop.
5. junija 2021/by mf

Marko Koprivc: Če želimo višje plače, se moramo pogovarjati o gospodarstvu, ne o davkih

Sem za to, da namesto davčnih odpustkov najpremožnejšim raje ta sredstva namenimo za gradnjo neprofitnih stanovanj, za subvencije za vrtce, za dodatne štipendije. Če želimo vlagati v ljudi, moramo pozornost nameniti tem temam. Če želimo višje plače se moramo pa pogovarjati o gospodarstvu, ne o davkih.
4. junija 2021/by mf

Andreja Katič: Evropsko javno tožilstvo in nezakonita dejanja aktualnega predsednika vlade

Sedanja vlada se s svojimi dejanji ne le odmika od sprejete politike, temveč povzroča škodo tudi drugim članicam EU.
3. junija 2021/by Tadej Ekart

Srečko Zajc: Dvom v vero ali vera v dvom?

Pred nami je zadnja faza delitve tistega, kar je še ostalo in potem bomo dolgo živeli v somraku, dokler ne bodo nove generacije imele dovolj močne želje znova zapeti pesem o svobodi.
29. maja 2021/by mf

Tanja Fajon: Da bo tokrat drugače

Od Janeza Janše ne moremo pričakovati, da bo na stara leta postal dobronameren in dobrosrčen, ljubezniv gospod, ki ima rad ljudi. Tako tudi sama od sebe ne pričakujem, da se bom na pragu petdesetih let spremenila v nekaj, kar nisem jaz. Še več: to, da v politiki ostajam zvesta sebi in svojim vrednotam, je največ, kar lahko dam ljudem.
27. maja 2021/by mf

Damjan Vinko: 22. maj, mednarodni dan biotske raznovrstnosti

Danes zvečer se s finalom zaključi največje glasbeno tekmovanje, ki nam v več pesmih sporoča, da je ognja tu že veliko. Si ga želimo pogasiti? Če se bomo odločili res narediti korak naprej tudi za nas same, ne pozabimo tudi ob Mednarodnem dnevu biotske raznovrstnosti na zahteve 101 stare Spomenice, kjer moramo za ohranjanje narave angažirati najširše javnosti, tako svoje politične predstavnike, kot nas same. Usoda je v naših rokah.
22. maja 2021/by Miha Damiš
Damijan Zrim

Damijan Zrim: Palestina – vojna in mir

Za nastalo situacijo so prav tako soodgovorne tudi zahodne države, ki s svojim molkom dovoljujejo nasilje, ki ga Izrael izvaja nad palestinskim prebivalstvom. Tukaj bi morala mednarodna politika odigrati svoj del naloge in preprečiti nadaljnjo nasilje v Palestini in širši regiji.
21. maja 2021/by mf

Luka Goršek: Boj za vodo? Ne, boj za življenje.

Bitko za našo osnovno pravico začnimo danes pri nas in zato aktivirajmo vse naše znanke in znance, da podpišejo pobudo za referendum glede Zakona o vodah. To bo naš prvi, a izredno pomemben korak, da zavarujemo našo vodo.
9. maja 2021/by mf

Tanja Fajon: Danes je tvoj dan

Danes je 9. maj, praznik za vsakogar in našo skupnost. Je dan zmage in dan Evropske unije. Oboje nas združuje v enakopravnosti, solidarnosti in upanju in nas povezuje in bogati v naši raznolikosti. Samo skupaj smo dovolj močni, da izzive spremenimo v priložnosti in ustvarimo boljšo prihodnost za vsakega od nas.
9. maja 2021/by Miha Damiš

Andreja Katič: Samo ja pomeni ja!

Kot mnogo drugih pravic, smo tudi to izborile. Človekove pravice niso podeljene in samoumevne. Njihovo varovanje mora biti vsak dan na dnevnem redu naših življenj!
4. maja 2021/by Miha Damiš
Dr. Jernej Pikalo

dr. Jernej Pikalo ob 1. maju: “Naj izgorijo kresovi, ne delavke in delavci.”

Ob 1. maju čestitam vsem, ki živimo od lastnega dela in znanja. Ki delamo za to, da živimo in preživimo. Ki nam delo pomeni več kot zgolj mezdo, temveč tudi način in možnost uresničevanja ter izražanja samih sebe.
1. maja 2021/by Tadej Ekart
Več...