Sprejet nov zakon o zaščiti živali: Odnos do živali je ogledalo vseh nas

Poslanske skupine Socialnih demokratov, Gibanja Svoboda in Levica so v parlamentarno proceduro vložile novelo Zakona o zaščiti živali. Zakon je nastajal v sodelovanju s številnimi društvi in posamezniki, vložen pa je po rednem postopku, kar bo zakonu dalo večjo legitimnost in možnost širše javne razprave.
11. maja 2023/by Miha Damiš

Sandi Češko: Na star način ne bomo šli v nove čase

Uspešen podjetnik in poslovni inovator je prevzel vodenje gospodarske politike Socialnih demokratov. Kdo je Sandi Češko in kakšna je njegova ideja za prihodnost slovenskega gospodarstva?
25. januarja 2022/by mf

SD vložila zakon za pomoč ljudem pri plačilu energije

Socialni demokrati so skupaj s partnerji v koaliciji KUL danes vložili predlog zakona o začasnih ukrepih za preprečevanje energetske revščine. Zakon zagotavlja energetski dobropis v višini 150 evrov za 75.000 najbolj socialno ogroženih posameznikov in 40 evrov na otroka za 200.000 prejemnikov otroškega dodatka, ki lahko dobropis unovčijo pri nakupu energentov.
13. decembra 2021/by mf

Najbolj škodljiva proračuna v zgodovini države

Ta vlada se je v letu in pol zadolžila že za več kot 8 milijard, a le polovico tega zneska je namenila za ukrepe, povezane z epidemijo. Proračunski primanjkljaj je dosegel 8,4 % BDP. Lani je v proračunu zazevala 3,5 milijarde težka luknja, letos se približuje 4 milijardam. Letošnjo dovoljeno porabo je vlada presegla že za več kot milijardo in pol, v proračunih za prihodnji dve leti pa načrtuje še dodatno zadolževanje v višini skoraj 5 milijard.
17. novembra 2021/by mf

Zahvala ni dovolj! Medicinske sestre si zaslužijo višje plače in boljše delovne pogoje

Medicinske sestre, zdravstveni tehniki in babice so naši varuhi zdravja, takrat ko nam je najtežje. Njihova nega, skrb in podpora pri varovanju in ohranjanju zdravja so neprecenljivi. Zaposleni v zdravstveni negi niso zgolj v službi poklica, temveč najbolj humanega poslanstva.
1. oktobra 2021/by Miha Damiš

Socialni demokrati z zakonom za novih 10.000 javnih najemnih stanovanj

Socialni demokrati pripravili zakon za izgradnjo 10.000 javnih najemnih stanovanj. Gre za največji javni projekt gradnje stanovanj doslej, vreden 1,3 milijarde evrov v obdobju med 2023 in 2029. Zakon je pripravljen na predpostavki, da v povprečju najemnina za novo 65 m2 veliko stanovanje v Ljubljani ne presega 350 evrov na mesec.
3. septembra 2021/by mf

Kako ukrepati za zaščito delovnih mest in ohranitev gospodarske dejavnosti?

SD skupaj z LMŠ, Levico in SAB zahtevajo sklic nujne skupne seje Odbora za gospodarstvo ter Odbora za delo, družino socialne zadeve in invalide o ukrepih za preprečitev zapiranja predelovalnih podjetij, ohranitev gospodarske dejavnosti in zaposlenosti ter vključenosti slovenskih podjetij v deglobalizirane globalne verige.
27. marca 2021/by Miha Damiš

Slovenija potrebuje boljši raziskovalni in inovacijski ekosistem

Socialni demokrati predlagamo nov sistemski zakon za financiranje in organizacijo znanstvenoraziskovalne in inovacijske dejavnosti. Podpredsednik SD dr. Jernej Pikalo ocenjuje, da je nov okvir za boljše raziskovanje in inovacije nujen, saj bo mogoče z njim učinkoviteje uporabiti evropska sredstva za okrevanje in odpornost s ciljem, da slovenska družba postane bolj inovativna, naše gospodarstvo pa poveča dodano vrednost, s tem pa ustvarimo kakovostnejša delovna mesta, boljše plače in višjo blaginjo.
19. marca 2021/by mf

Gostinstvo v stiskah: SD z vrsto predlogov za pomoč

Poslanke in poslanci odbora DZ za gospodarstvo so pretekli teden razpravljali o vplivu epidemije Covid-19 na turistično in gostinsko dejavnost. Turizem in gostinstvo sta med panogami, ki jih je epidemija najbolj prizadela.
16. marca 2021/by Miha Damiš