#aktualno

Strateški svet za turizem na prvi seji o prednostnih nalogah

Na ponedeljkovi prvi seji Strateškega sveta za turizem, ki ga vodi minister Matjaž Han, so članice in člani izmenjali mnenja o prioritetnih nalogah v turizmu v letošnjem letu in se seznanili s ključnimi področji potrebnih sprememb in dopolnitev Zakona o gostinstvu in Zakona o spodbujanju razvoja turizma. Ministrstvo je članom predstavilo tudi Strategijo slovenskega turizma 2022-2028 in nadaljnje korake glede priprave akcijskega načrta za izvedbo strategije.
29. marca 2023/by Miha Damiš

Minister Jevšek: Rabljene hitre antigenske teste bo po zaslugi slovenskega znanja mogoče reciklirati

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor je potekala predstavitev projekta, ki s podporo Norveškega finančnega mehanizma uvaja recikliranje hitrih antigenskih testov za covid-19. »Poleg inovativnosti je dodana vrednost tega projekta, da povezuje mariborsko univerzo, tamkajšnji klinični center in podjetja,« je poudaril minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek.
27. marca 2023/by Miha Damiš

Ministrica Fajon v New Yorku na konferenci OZN o vodi: Ne moremo si privoščiti, da bi na tretjo konferenco OZN o vodi spet čakali 46 let

Ministrica Tanja Fajon se je v preteklih dneh mudila v New Yorku na konferenci Organizacije združenih narodov (OZN) o vodi. To je bila šele druga konferenca v 45 letih, ki je bila namenjena izključno vodi.
27. marca 2023/by Miha Damiš

Za SD vprašanje sofinanciranja OFEM-a ni in tudi ne bo stvar prestiža med strankami

V SD se zavedajo pomena dogodkov, kot je OFEM, ne samo za Maribor, ampak za regijo in nenazadnje za Slovenijo, zato, kot so zapisali, vprašanje sofinanciranja OFEM-a ni in tudi ne bo stvar prestiža med strankami koalicije ali opozicije.
27. marca 2023/by Miha Damiš

Meira Hot o pogojih za upokojitev žensk

Poslanka Socialnih demokratov mag. Meira Hot je na ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti naslovila pobudo z zvezi s pogoji za upokojitev žensk, ki dopolnijo starost 60 let.
24. marca 2023/by Eva Zorko

Švarc Pipan: Panika in strah v zdravstvenih krizah ne moreta biti izgovor za teptanje človekovih pravic

Na posvetu Medicina, pravo in družba, ki se je začel danes v Mariboru, je ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan poudarila, da panika in strah tudi v takšnih primerih ne moreta biti izgovor za teptanje človekovih pravic.
23. marca 2023/by Miha Damiš

Vlada potrdila predlog novele zakona o gospodarskih družbah

Vlada je sprejela predlog novele zakona o gospodarskih družbah. »S predlogom zakona omogočamo enostavnejše ustanavljanje podjetij in podružnic tujih podjetij preko spletnih registrskih postopkov, bolj učinkovito izvedbo čezmejnih operacij ter korporativno upravljanje podjetij. S tem krepimo učinkovitejše poslovno okolje za podjetja,« poudarja minister Matjaž Han.
23. marca 2023/by Miha Damiš

Fajon in Švarc Pipan pozdravili nalog ICC za aretacijo Putina

Tanja Fajon je pozdravila odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), da izda nalog za aretacijo ruskega predsednika Putina zaradi suma, da je odgovoren za nezakonite deportacije ukrajinskih otrok z okupiranih območij. Dominika Švarc Pipan je odločitev pozdravila kot zgodovinski korak pri prizadevanjih za pregon odgovornih za zločine, storjene med rusko agresijo v Ukrajini.
21. marca 2023/by Miha Damiš

Matjaž Han v Luki Koper o izzivih in razvojnih priložnostih

Gospodarski minister Matjaž Han je minuli petek skupaj z infrastrukturno ministrico obiskal Luko Koper, kjer sta se srečala s predsednikom uprave in se seznanila z lanskimi rezultati, aktualnimi izzivi ter ključnimi naložbami in razvojnimi priložnostmi.
21. marca 2023/by Miha Damiš

SD: Upravne enote morajo nuditi kakovosten, hiter in učinkovit servis

Poslanci Socialnih demokratov, s prvopodpisano mag. Bojano Muršič, so v pobudi pozvali ministrico za javno upravo k ponovnemu razmisleku glede reorganizacije upravnih enot.
17. marca 2023/by Eva Zorko

Slovenija krepi sodelovanje z Organizacijo ZN za industrijski razvoj

Slovenija krepi sodelovanje z Organizacijo ZN za industrijski razvoj (Unido). Gospodarski minister Matjaž Han je v okviru obiska generalnega direktorja Unida Gerda Müllerja v Ljubljani podpisal sporazum glede poglobitve sodelovanja med Slovenijo in omenjeno organizacijo. Država si od tega obeta podporo prodoru gospodarstva na tuje.
17. marca 2023/by Miha Damiš

Minister Jevšek na Forumu mest 2023: Ponosni smo na dobro medsebojno sodelovanje naših mest

Na povabilo evropske komisarke za kohezijo in reforme Elise Ferreira se je minister za kohezijo in regionalno politiko dr. Aleksander Jevšek v Torinu udeležil dogodka »Forum mest 2023«. V uvodnem nagovoru je izpostavil pomen kohezijske politike ter mehanizem celostnih teritorialnih naložb, ki ima ključno vlogo pri razvoju mest v vseh državah članicah EU.
17. marca 2023/by Miha Damiš

#mnenja

Luka Goršek: Ko začnejo umirati čebele in ribe, bo naslednji na vrsti človek

22. marec je svetovni dan voda. Morda je ravno ta dan primeren, da še posebej opozorimo na podnebno krizo in uničevanje živalskih habitatov. Ko govorimo o podnebni krizi, vedno pogosteje omenjamo podnebne spremembe, žal pa se premalokrat zavedamo ali dotaknemo posledic neukrepanja. Razlog za to je morda občutek, da so te posledice še daleč stran in da se bodo s tem ukvarjale generacije za nami. Vendar temu ni tako.
21. marca 2023/by Miha Damiš

Damijan Zrim: Naj zavlada mir

Konfliktu še ni videti konca. Upajmo, da se bo vojna končala za pogajalsko mizo in mirovno pogodbo, da se ne konča kot še eno konfliktno območje, ki bo leta zaposlovalo in ogrožalo ves svet. Takih poznamo ogromno. Vedno nastradajo nedolžni ljudje. Nepregledne množice preminulih. Pogum in hrabrost Ukrajincev sta izjemna. Slava Ukrajini! Naj zavlada mir!
24. februarja 2023/by Miha Damiš

Mija Javornik: Javni vrtci – pravica, dolžnost in vrednota?

Vlaganje v znanje in veščine je nesporno najboljša dolgoročna naložba za razvoj države. Zagotovitev pogojev, ki bodo omogočali kakovostno predšolsko vzgojo in varstvo vsem otrokom pa mora zato postati ključna naloga države. Sposobnost javnega financiranja ni samo stvar globine javne denarnice, ampak je predvsem stvar političnih prioritet. Brezplačni vrtci zato niso iluzija, ampak vprašanje vrednot in razumevanja, kaj je resnično pomembno.
5. februarja 2023/by Miha Damiš