#aktualno

Tanja Fajon v Zagrebu: Reševanje odprtih vprašanj v dialogu je v korist državljanov obeh držav

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je bila na prvem uradnem obisku Hrvaške, kjer se je srečala s hrvaškim kolegom Gordanom Grlić Radmanom, pa tudi s predsednikom države Zoranom Milanovićem in predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem. »Stiki med državama in izvrstno gospodarsko sodelovanje kličejo po tem, da državi tesno in dobrososedsko sodelujeta, in to ne samo med turistično sezono,« je poudarila ministrica.
6. julija 2022/by Tina

Dr. Milan Brglez: Oskrba je človekova pravica

Poslanci evropskega parlamenta so na plenarnem zasedanju v Strasbourgu potrdili poročilo o skupnih evropskih ukrepih na področju oskrbe, ki ga je skupaj z evropsko poslanko Sirpo Pietikäinen pripravil evropski poslanec dr. Milan Brglez, ki je ob tem dejal: »To je le prvi korak do enakega dostopa do varstva otrok, dolgotrajne oskrbe in drugih skrbstvenih storitev, ki jih potrebujemo skozi življenje, za vse ljudi.«
6. julija 2022/by Tina

Meira Hot: Odnos do živali je ogledalo naše družbe

Podpredsednica Državnega zbora in poslanka Socialnih demokratov mag. Meira Hot je na Upravo Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin naslovila odprto pismo za takojšnje ukrepanje pristojnih organov v primerih nedopustnega ravnanja z živalmi v poletni vročini.
6. julija 2022/by Eva Zorko

Ministrici za zunanje zadeve Slovenije in Nemčije Tanja Fajon in Annalena Baerbock za več sodelovanja med državama

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je mudila na prvem obisku v Berlinu. Z nemško ministrico Annaleno Baerbock sta podpisali akcijski načrt o triletnem strateškem sodelovanju ter napovedali krepitev in širitev sodelovanja med državama. Govorili sta tudi o konkretnih razvojnih projektih za pomoč Ukrajini ter o Zahodnem Balkanu.
1. julija 2022/by Tina

Odziv Nemca na odgovor Evropske komisije glede slovenskih državljank in državljanov, ki delajo v Italiji

Evropska komisija se je pozitivno odzvala na pobudo evropskega poslanca Matjaža Nemca (SD/S&D) in njegova vprašanja glede slovenskih državljank in državljanov, ki delajo v Italiji. Po prepričanju evropskega poslanca Nemca so slednji s strani Italije obravnavni diskriminatorno, ker kljub njihovi vpetosti življenja v Italiji ter plačevanja obveznih davščin tej državi (delo, mešani zakoni) zaradi neizpolnjevanja pogoja stalnega prebivališča v Italiji niso upravičeni do vrste pravic, med drugim do otroškega dodatka.
1. julija 2022/by Miha Damiš

Minister Matjaž Han za okrepljeno vlogo Slovenije v mednarodnih razvojnih projektih

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han je danes na Dunaju v imenu vlade RS podpisal Načrt sodelovanja z Organizacijo Združenih narodov za industrijski razvoj (UNIDO). Okrepljeno sodelovanje Slovenije z UNIDO prispeva k povečanju deleža izvoza in spodbuja internacionalizacijo malih in srednjih podjetij. Hkrati pa krepi razvojno sodelovanje slovenskih visoko tehnoloških podjetij in raziskovalnih inštitutov z državami izven EU.
30. junija 2022/by Tina

Mladi forum s protestom v podporo ženskam, ki jim je bila odvzeta pravica do splava

Mladi forum SD je danes pred ameriškim veleposlaništvo s simbolnim protestom izrazil solidarnost do žensk, ki jim je bila odvzeta pravica do splava in s tem pravica do svobodnega odločanja o rojstvu otrok. S prelomno razsodbo Roe proti Wade, ki je bila sprejeta 24. junija 2022 v ZDA, je namreč okoli 36 milijonov žensk ostalo brez pravice do splava.
29. junija 2022/by Tina

Delovno srečanje SD: Povezani lahko dosežemo najboljše rezultate

V Državnem zboru je potekalo srečanje poslancev, poslanca Evropskega parlamenta, ministric in ministrov ter županj in županov Socialnih demokratov.
28. junija 2022/by Eva Zorko

Človekove pravice so prioriteta slovenske zunanje politike

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je na obisku pri Varuhu človekovih pravic Petru Svetini poudarila, da so človekove pravice ena izmed prioritet njenega mandata. Skupaj sta se zavzela za obuditev Medresorske skupine za človekove pravice, katere koordinator je v preteklosti že bilo Ministrstvo za zunanje zadeve.
27. junija 2022/by Eva Zorko

#mnenja

dr. Jernej Štromajer: Roe proti Wadu ali volitve imajo posledice

Odločitev ameriškega vrhovnega sodišča, da razveljavi sodbo Roe proti Wadu, ki je bila 50 let temelj ustavno zagotovljene pravice do splava v ZDA, je dodobra pretresla svetovno javnost. Vendar do te odločitve večine skrajno konservativnih vrhovnih sodnikov ni prišlo čez noč, ampak je šlo za dolgoročno uresničevanje načrta desnice v ZDA, da si s pomočjo konservativnih sodnikov in republikanskih politikov oblikuje družbeno ureditev po svoji meri.
1. julija 2022/by Tadej Ekart

Matjaž Nemec: Vprašanje Zahodnega Balkana je test kredibilnosti EU in njena odgovornost za preprečevanje EU nešteto hitrosti

Ko ugasnejo luči velike dvorane, kjer so za okroglo mizo pred dnevi voditelji držav članic na Evropskem svetu zasedali ob strateško pomembnih temah, se pokaže realnost. Ta (žal) največkrat na obrazu nima nasmeškov in polna usta spodbudnih besed, temveč stare probleme, pri Bosni in Hercegovini šest let trajajočo težnjo, da jo EU (do)končno spozna kot kredibilnega partnerja, s katerim je vredno pričeti vsaj formalne pridružitvene procese. Ti sami po sebi ne pomenijo ne članstva v EU, ne garanta zanj.
28. junija 2022/by Tadej Ekart

Dr. Milan Brglez: Slovenska zunanja politika v času peticij, vojne v Ukrajini ter novih evropskih kriz

Pred dnevi sta v slovenski javnosti zaokrožili dve peticiji dveh skupin intelektualcev in vidnih osebnosti, med njimi tudi dveh bivših predsednikov republike in uglednih bivših politikov, ki sta vsaka na svoj način predstavili videnje rešitve agresije Ruske federacije proti in v Ukrajini. Sam nisem podpisal ne ene ne druge, ker menim, da je podpisovanje peticij vedno stvar predvsem civilne družbe, na aktivnih politikih, ki lahko glede predmeta peticije kaj političnega storimo (vsaj dokler so zahteve peticij v našem delokrogu), pa je, da zahteve civilne družbe upoštevamo in jih v okviru svojih pristojnosti ter glede na svoje zmožnosti in politične priložnosti tudi udejanjamo.
17. junija 2022/by Tadej Ekart