Socialni demokrati (SD)

Socialni demokrati smo napredno politično gibanje, ki uresničuje idejo socialne demokracije v Sloveniji 21. stoletja. Povezujemo in organiziramo ljudi v močno politično silo, sposobno ustvarjati napredne spremembe. Verjamemo v enakost, solidarnost, svobodo, pravičnost, mir in sodelovanje. Vedno na strani ljudi.

Organizirani
za prihodnost

Socialni demokrati veljamo za eno najbolje organiziranih političnih sil v Sloveniji. Dobra organiziranost nam omogoča, da smo v stalnem stiku z ljudmi v lokalnih okoljih in da lahko s tem dobro prevajamo njihove interese in potrebe v svoje politične odločitve.

Mednarodno
povezani

Socialni demokrati smo del mednarodnega socialdemokratskega, socialističnega in naprednega gibanja. Z dobrimi odnosi in z intenzivnim mednarodnim sodelovanjem imamo odličen vpogled v mednarodno politično, gospodarsko in socialno okolje.

Ideja in
program

Socialni demokrati imamo močne programske temelje, zgrajene na trdnih socialdemokratskih temeljih. Svoje načrte redno dopolnjujemo. Več mesecev smo se pogovarjali z ljudmi. Slišali smo vas. Vse vaše ideje, predloge, stiske in jezo je mogoče strniti v jasno sporočilo: Slovenija hoče spremembe. Skupaj smo pripravili program Nov začetek.

Močna Evropa, močna Slovenija

Socialni demokrati smo pripravili niz pogovorov z evropskima poslancema dr. Milanom Brglezom in Matjažem Nemcem ter strokovnjaki in deležniki po posamičnih področjih, kakšna mora biti v prihodnosti Evropa ter s tem tudi Slovenija: solidarna, zelena, inovativna in varna.

#aktualno

Zaključen 15. Kongres Socialnih demokratov

Nadaljevanje 15. Kongresa SD je danes, 20. aprila, digitalno opravilo še glasovanji za člana Predsedstva SD in člana Nadzornega odbora SD. V Predsedstvo SD je kongres izvolil ob Dejanu Židanu, ki je prejel večino glasov v prvem krogu, v drugem krogu še Primoža Brvarja, Petra Dermola, Tomija Godca, Vida Jereba, Marka Koprivca, Žana Logarja in Jerneja Štromajerja. V tretjem krogu za člana Nadzornega odbora SD so delegatke in delegati izbirali Anžeta Sovinca.
20. aprila 2024/by Miha Damiš

Ministrica Fajon na Japonskem: Želimo privabiti še več vlagateljev iz te visoko tehnološko razvite države

Ministrica je v okviru uradnega obiska na Japonskem, opravila pogovore z gostiteljico, ministrico za zunanje zadeve Japonske Yoko Kamikawa, se srečala z namestnikom ministra za gospodarstvo Kazuchiko Iwatom ter se v Japonskem poslovnem klubu pogovarjala s predstavniki japonskih gospodarskih inštitucij, med drugim z izvršnim direktorjem korporacije Hitachi in predsednikom upravnega odbora druge največje japonske banke, SMBC.
18. aprila 2024/by Miha Damiš

Katič: Vlada potrdila novelo Zakona o kazenskem postopku

Vlada je na seji potrdila predlog novele zakona o kazenskem postopku, s katerim med drugim zaostruje pogoje za preiskavo elektronskih naprav posameznika. Ministrica za pravosodje Andreja Katič je na novinarski konferenci po seji vlade dejala, da bosta policija in tožilstvo z novelo ohranila ustrezna orodja za preiskavo in pregon spletnih groženj.
18. aprila 2024/by Miha Damiš

SD v programskih izhodiščih za evropske volitve za solidarno, zeleno, inovativno in varno Evropo

Izzivi časa terjajo politiko močne Evrope, ki bo omogočila solidarno, demokratično, trajnostno in gospodarsko uspešno družbo, so v razpravi o prioritetah volilnega programa pred evropskimi volitvami izpostavili zbrani na volilnem kongresu SD. V štirih sklopih poudarjajo ukrepe za solidarno, zeleno, inovativno in varno Evropo.
17. aprila 2024/by Miha Damiš

Volilna komisija 15. Kongresa SD delegatom posredovala vmesno poročilo o delu in poteku volitev

Volilna komisija 15. Kongresa SD je na podlagi poziva delovnega predsedstva pripravila vmesno poročilo o delu VK in poteku volitev na 15. Kongresu SD, ki ga je posredovala danes delegatkam in delegatom na kongresu. V njem so poudarili, da je volilna komisija ves čas volitev zagotavljala najvišji nivo transparentnosti dela in nadzora nad potekom volitev.
16. aprila 2024/by Miha Damiš

15. Kongres SD: Matjaž Han nov predsednik Socialnih demokratov

Novi predsednik SD Matjaž Han se zaveda, da je pred njim veliko dela pri konsolidaciji stranke in njeni finančni sanaciji. Trudil se bo, da članstva SD ne bo razočaral, je dejal v izjavi za medije po tesni zmagi na maratonskem kongresu. Obenem pa je zavrnil očitke, da se bodo pod njegovim vodstvom sporne prakse SD nadaljevale.
14. aprila 2024/by Miha Damiš

Matjaž Nemec: Pravica do varnega, zakonitega in brezplačnega splava mora biti zapisana v Listino EU o temeljnih pravicah

Evropski poslanci so danes glasovali za vključitev pravice do splava v listino EU o temeljnih pravicah. »Evropski parlament je na dvodnevnem zasedanju v Bruslju stopil v bran vsem Evropejkam. Evropski poslanci smo ravnokar izglasovali do zdaj najbolj progresivno besedilo resolucije, v kateri države članice pozivamo naj v celoti dekriminalizirajo splav ter odpravijo ovire za varen in zakonit splav,« je izpostavil Matjaž Nemec.
11. aprila 2024/by Miha Damiš

Minister Han uspešno zaključil delovni obisk Švice

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je uspešno zaključil dvodnevni uradni obisk Švice. Med drugim je obiskal sdež UEFA, CERN-a, Sandoz-a, Novartis-a in se srečal s švicarskim gospodarskim ministrom Guyom Parmelinom.
11. aprila 2024/by Miha Damiš

Nemec: Do pravice do prostega potovanja morajo biti deležni tudi Srbi iz Kosova

»Pozdravljam odločitev odbora za notranje zadeve Evropskega parlamenta, ki odpira pot za odpravo vizumske obveznosti še za zadnjo kategorijo državljanov na Zahodnem Balkanu. Ta odločitev pomeni enakovredno obravnavo, za kar si v parlamentu nenehno prizadevamo, ter pravico do prostega potovanja širi tudi na srbske prebivalce iz Kosova,« je po glasovanju poudaril evropski poslanec in poročevalec Evropskega parlamenta za dosje Matjaž Nemec (S&D/SD).
9. aprila 2024/by Miha Damiš

Odprto vsak delovni dan med 8. in 16. uro na Nazorjevi ulici 6 v Ljubljani.

Dobrodošli.