#novice

Matjaž Nemec

Skrb za slovensko kulturno dediščino tudi v tujini

Matjaž Nemec je ponovno podal pobudo o skrbi države za ohranjanje kulturne dediščine v Egiptu, saj je izjemnega pomena za del slovenske kulturne dediščine.
11. decembra 2019/by Miha Damiš

Arbitražna razsodba ostaja zavezujoče in veljavno dejstvo mednarodnega prava

Na današnje mnenje generalnega pravobranilca o slovenski tožbi proti Hrvaški pred Sodiščem EU sta se odzvala tudi predsednik SD mag. Dejan Židan in Matjaž Nemec v imenu poslanske skupine SD.
11. decembra 2019/by mf

Edino, kar potrebujemo, je zadostna politična volja

Klub parlamentark pod vodstvom poslanke SD Bojane Muršič se je na današnjem posvetu zavzel za to, da se v načrtovani reformi volilne zakonodaje zagotovi uravnoteženost spolov.
10. decembra 2019/by mf

Zberimo večino: Živali so čuteča živa bitja!

Na pobudo Meire Hot so poslanske skupine SD, LMŠ, DeSUS, SAB in Levice danes vložile amandma k predlogu Stvarnopravnega zakonika, s katerim se uveljavlja pojmovanje živali kot čutečih živih bitij. Gre za prvi korak k višjim standardom varovanja dobrobiti živali, preprečevanja mučenja in neprimernega ravnanja.
10. decembra 2019/by mf

“Vsi mi imamo svoj glas. In z njim moramo povedati, kaj je prav.”

S pogovorom s Tanjo Fajon na predvečer 70. obletnice splošne deklaracije o človekovih pravicah Ženski forum SD zaokrožil 16 dni akcij proti nasilju nad ženskami. Medtem ko je jasno vidna potreba po nadgradnji koncepta človekovih pravic, se doma in po svetu soočamo s poizkusi njihovega teptanja.
9. decembra 2019/by mf

Dr. Jernej Pikalo član svetovne komisije za trajnostni razvoj širokopasovnih povezav

Ob imenovanju v komisijo, ki sta jo ustanovila UNESCO in Mednarodna telekomunikacijska zveza, je Pikalo poudaril, da si bo prizadeval za nadaljnjo širitev širokopasovnih povezav, saj je to korak dlje za to, da bo znanje kot javno dobro dostopno vsemu človeštvu.
9. decembra 2019/by mf

Židan in Schäuble o skupnih izzivih predsedovanja EU

Dejan Židan se je danes kot predsednik Državnega zbora na prijateljskem srečanju sestal z Wolfgangom Schäubleom, predsednikom nemškega Bundestaga. Ob dobrih odnosih med državama sta govorila predvsem o skupnih prioritetah pred predsedovanjem Svetu EU.
9. decembra 2019/by mf

Židan na kongresu nemške SPD

Predsednik SD Dejan Židan se v Berlinu udeležuje kongresa nemške SPD, kjer je čestital novemu vodstvu in se zavzel za okrepitev sodelovanja, pozdravil pa je tudi premik v levo in v zeleno, ki po članskih volitvah zaznamuje najstarejšo evropsko socialdemokratsko stranko.
6. decembra 2019/by mf

Kongres SD: Pogled v razvojno prihodnost

Kongres je postregel z najnaprednejšim pogledom, kako se moramo kot družba odzvati na spremembe v svetu, ki se spreminja z ne sluteno hitrostjo, ter, kako se odzvati na priložnosti in pasti, ki skozi tehnološki razvoj pomembno spreminjajo naše življenje in delo.
5. decembra 2019/by Miha Damiš

Zdaj gre zares: pri podnebnih ciljih do leta 2030 nam ne sme spodleteti

Poročilo Evropske okoljske agencije (EEA) ugotavlja, da EU do leta 2020 ne bo dosegla podnebnih ciljev. SD s konkretnimi predlogi poudarja, da je čas za ukrepanje, Dejan Židan pa tudi v imenu Državnega zbora in na podlagi podnebnega posveta predlaga razglasitev podnebne krize.
4. decembra 2019/by mf

Čas je za prepoved prodaje in uporabe pirotehničnih izdelkov

Poslanka SD Meira Hot ob obravnavi Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih zaradi škodljivih in nevarnih učinkov za ljudi, okolje in živali predlaga prepoved prodaje in uporabe pirotehničnih izdelkov.
3. decembra 2019/by mf

Za večjo varnost v primeru brezposelnosti, hitrejšo aktivacijo in omejevanje prekarnega zaposlovanja

Sprememba Zakona o urejanju trga dela prinaša višje nadomestilo za brezposelnost, hitrejšo aktivacijo, spodbude za podaljšanje delovne aktivnosti starejših in omejevanje prekarnega zaposlovanja.
29. novembra 2019/by mf
Soniboj Knežak o spremembah pokojninske zakonodaje

Pokojninska zakonodaja: Pravi koraki v pravo smer, a ključni izzivi ostajajo

Socialni demokrati podpirajo spremembe pokojninskega zakona, ki prinaša višji odmerni odstotek, izboljšuje položaj prejemnikov najnižjih pokojnin in spodbuja nadaljevanje dela ob izpolnjenih upokojitvenih pogojih.
29. novembra 2019/by mf
EU razglasila izredne podnebne razmere

Na predlog socialistov EU razglasila podnebne izredne razmere

Evropski parlament je danes na predlog S&D razglasil podnebne izredne razmere. Tanja Fajon je ob tem dejala, da je to pomemben korak, da se v EU organiziramo za učinkovito in pravično podnebno ukrepanje.
28. novembra 2019/by mf
Matjaž Han

Matjaž Han: Centralna banka naj oceni smiselnost zaostrovanja kreditiranja prebivalstva

Parlamentarni odbor za finance je na predlog SD in koalicije sprejel priporočila Banki Slovenije, da ponovno oceni sorazmernost sprejetih ukrepov, s katerimi zaostruje kreditiranje prebivalstva.
28. novembra 2019/by mf
Progresivna lestvica za zdravstveno dajatev

Pravična progresivna lestvica za zdravstveno dajatev: Vsak po svojih močeh

SD predlaga progresivno lestvico za plačilo nove zdravstvene dajatve, po kateri bo njena višina odvisna od dohodka. Tisti z večjimi dohodki bodo plačali več, tisti z manjšimi manj.
27. novembra 2019/by mf

Zoran Poznič: Zagotavljamo pospešen razvoj kulture

»Slovenski jezik mora biti konkurenčen v digitalnem okolju, ohraniti moramo najbolj ogroženo kulturno dediščino in prav vsem državljankam in državljanom omogočiti še večjo dostopnost do kulturnih dobrin,« izpostavlja minister Poznič ob sprejemu zakona.
26. novembra 2019/by Miha Damiš
Kongres SD

Kongres SD: Pogled v zeleno prihodnost

Socialni demokrati so na 12. kongresu v Velenju v središče svojih politik in prioritet delovanja postavili varovanje okolja, boj proti podnebnim spremembam in pravičen prehod v nizkoogljično družbo.
26. novembra 2019/by Miha Damiš
Dr. Jernej Pikalo

Jernej Pikalo: UNESCO center za umetno inteligenco bo v Sloveniji

Pikalo je po potrditvi, da bo prvi globalni center za umetno inteligenco pod okriljem Unesca dobil sedež v Ljubljani, dejal, da smo "lahko ponosni, ker ne samo, da lahko tekmujemo, ampak smo lahko vodilni".
26. novembra 2019/by Miha Damiš
Andreja Katič

Andreja Katič: Uveljavitev načela “DA JE DA” v opredelitvi kaznivih dejanj spolnega nasilja

Ministrica za pravosodje in podpredsednica SD Andreja Katič je napovedala, da bo z novim kazenskim zakonikom kot kaznivo dejanje opredeljeno vsako spolno ravnanje brez nedvomnega soglasja obeh partnerjev.
26. novembra 2019/by mf
Dejan Židan

Židan na podelitvi Zoisovih in Puhovih nagrad poudaril pomen znanstveno-raziskovalne dejavnosti za prihodnji razvoj Slovenije

“Po letih zategovanja pasu smo vendarle na poti, da z večjim in boljšim vlaganjem - tudi v krepitev človeškega potenciala kot ključnega pogoja za uspešen raziskovalno-inovacijski sistem.”
20. novembra 2019/by Denis Sarkić
Dejan Židan

Židan: Sestanek vladnih partnerjev prinaša bolj čvrsto koalicijo petih strank v prihodnje

Na srečanju koalicijskih partnerjev skupaj s premierjem so dorekli podporo proračunu, prioritete za prihodnje leto in se dogovorili za pogostejša srečanja vladnih partnerjev.
20. novembra 2019/by Denis Sarkić
Dejan Židan

Dejan Židan ob svetovnem dnevu otroka

»Otroci so tisti, ki bodo gradili prihodnji svet! Otroci so prihodnji odločevalci! Otroci so naša prihodnost! Zato si zaslužijo svet brez vojn in brez strahu! Zaslužijo si blagostanje in možnost šolanja! Zaslužijo si svet, v katerem ne bo prostorja za revščino, lakoto in preganjanje! Zaslužijo si svet v katerem bodo lahko uživali brezskrbno otroštvo!«
20. novembra 2019/by Miha Damiš
Jani Prednik

Jani Prednik ob sprejemanju proračuna: Naša skrb morajo biti koristi za ljudi

Dolžni smo spomniti, da smo sem poslani zato, da vidimo širšo sliko in sprejmemo celoten, realen in izvedljiv proračun, za vse ljudi, je poudaril Prednik in napovedal enotno podporo Poslanske skupine SD k predlogoma proračunov za leti 2020 in 2021.
19. novembra 2019/by Miha Damiš
Več...