#novice

Soniboj Knežak za sistemsko podporo zbiranju in razdeljevanju donirane hrane

Poslanec SD Soniboj Knežak je slovenski vladi predlagal, da država s sistemsko podporo pomaga projektu zbiranja in razdeljevanja donirane hrane. Vlada se je odzvala pozitivno in obljubila sodelovanje in podporo.
17. januarja 2020/by Miha Damiš

Socialni demokrati: Ne naborništvu in obveznemu vojašemu roku

Poslanec Samo Bevk se je danes v imenu poslanske skupine SD odzval na predlog za ponovno uvedbo naborništva v Sloveniji in izrazil nasprotovanje takšnim idejam, saj ne odgovarjajo ne na sodobne varnostne izzive, zanje pa tudi ni nobene dejanske potrebe.
16. januarja 2020/by mf

Za brezplačno rabo naprednih tehnologij sladkornim bolnikom

Poslanki Socialnih demokratov Bojana Muršič in Meira Hot sta ponovno opozorili na problem dostopa do naprednih tehnologij pri spremljanju in nadzoru sladkorne bolezni.
15. januarja 2020/by Miha Damiš

Vseh 10 podpisov za ukinitev volilnih okrajev in uvedbo preferenčnega glasu

Vseh deset poslank in poslancev SD je prispevalo svoje podpise pod zakon, s katerim se ukinja volilne okraje in uvaja preferenčni glas, s tem pa se povečuje vpliv volivk in volivcev na sestavo Državnega zbora.
15. januarja 2020/by mf

Poznič v Idriji o živih objektih Unescove dediščine in novih tehnologijah v kulturi

Ni dovolj vlagati le v zidove, ampak obnovljenim objektom kulturne dediščine vdahniti "žive" vsebine, nadgrajene z digitalizacijo in sodobnimi pristopi, poudarja Poznič.
15. januarja 2020/by Miha Damiš

Tanja Fajon Plenkoviću: Vrniti je potrebno zaupanje v vladavino prava

V Evropskem parlamentu je Tanja Fajon ob predstavitvi prioritet Hrvaškega predsedovanja Svetu EU poudarila, da je potrebno vrniti zaupanje v vladavino prava in spoštovanje danih zavez.
14. januarja 2020/by Miha Damiš

Matjaž Han s poslansko pobudo za prepoved prehitevanja tovornjakom

Matjaž Han v pobudi poudarja, da lahko po zgledu nekaterih drugih držav s prepovedjo tovornjakom, da prehitevajo druga vozila, bistveno povečamo prometno varnost, izboljšamo pretočnost prometa in zmanjšamo izpuste.
13. januarja 2020/by mf

Dolgotrajna oskrba: Roki se iztekajo

Poslanka SD Bojana Muršič s poslanskim vprašanjem ministru za zdravje opozarja na to, da se roki za javno obravnavo zakona o dolgotrajni oskrbi. Ministra vprašuje o predvidenem sistemu financiranja, košarici potreb, načinu izvajanja storitev in rezultatih pilotnih projektov.
10. januarja 2020/by mf

Korak za boljši položaj samozaposlenih v kulturi

Vlada je na predlog ministra Pozniča določila višjo dnevno nadomestilo za čas zadržanosti od dela zaradi bolezni za samozaposlene v kulturi za polni delovni čas.
9. januarja 2020/by Miha Damiš

Za izdajo slovenskega naroda in kolaboracijo ni opravičila

Socialni demokrati ob razveljavitvi obsodbe vodji domobrancev generalu Leonu Rupniku poudarjamo, da zgodovinske resnice o izdajstvu in kolaboraciji z okupatorjem ni mogoče ne zanikati in ne spremeniti.
9. januarja 2020/by mf

Ustavimo norost: Preprečimo vojno!

SD v odzivu na nočni napad v Iraku poudarja, da je potrebno okrepiti vsa prizadevanja za umiritev razmer in preprečitev vojne. Za to je potrebna enotnost in odločno ukrepanje Evropske unije.
8. januarja 2020/by mf

Predsednik Evropskega sveta skladno s pobudo SD Avstraliji ponudil pomoč EU

Predlog za skupno evropsko pomoč Avstraliji v boju s katastrofalnimi požari padel na plodna tla: Charles Michel, predsednik Evropskega sveta, je Avstraliji danes sporočil, da so EU in države članice pripravljene storiti več in nadgraditi pomoč Avstraliji.
7. januarja 2020/by mf

Socialni demokrati: Z mednarodno solidarnostjo proti požarom v Avstraliji

Ob uničujočih požarih v Avstraliji SD predlaga slovenski vladi in Evropski komisiji akcijo mednarodne solidarnosti za gašenje požarov ter zaščito ljudi, živali in narave.
6. januarja 2020/by mf

Bitka Pohorskega bataljona je za vedno del našega DNK zapisa

Slavnostni govornik na letošnji spominski slovesnosti na Osankarici dr. Jernej Pikalo je poudaril, da je na temeljih antifašističnega in partizanskega boja zgrajena samostojna Slovenija. Prireditve se je udeležilo številno članstvo SD na čelu s predsednikom Dejanom Židanom.
4. januarja 2020/by mf

Odziv SD: Spirala povračilnih ukrepov vodi v vojno širših razsežnosti

Socialni demokrati v odzivu na zaostritev ameriško - iranskega konflikta: poziv k umiritvi strasti in k enotnem odzivu Evropske unije, da z diplomatskimi aktivnostmi prepreči neposreden oborožen konflikt.
3. januarja 2020/by mf
Soniboj Knežak

Žaljivke in diskreditacije nimajo mesta v Državnem zboru

Politično dogajanje zadnjih dni je zaznamoval predlog kandidature dr. Angelike Mlinar za ministrico za kohezijo. V razpravi so v ospredje prihajale nacionalistične in žaljive izjave praktično iz vseh opozicijskih strank.
20. decembra 2019/by Miha Damiš

Jani Prednik: Zgodovinski dan za Koroško in za Slovenijo!

Državni zbor je danes sprejel zakon o poroštvu države za izgradnjo dveh odsekov tretje razvojne osi in 2. tira Divača - Koper, s čimer bo omogočeno cenejše financiranje obeh, trenutno največjih infrastrukturnih projektov v Sloveniji.
18. decembra 2019/by mf

Meira Hot s predlogi za hitrejšo pomoč države ob naravnih in drugih nesrečah

Meira Hot je s poslanskim vprašanjem opozorila na težave občin in gospodinjstev, ki se ob naravnih in drugih nesrečah srečajo še s prepočasno pomočjo države. Predstavila je konkretne ukrepe, ki bi omogočili hitro in učinkovito pomoč prizadetim.
18. decembra 2019/by mf

Pravična in solidarna višina zdravstvene dajatve

SD predlaga pravično in solidarno rešitev. Višina nove, obvezne zdravstvene dajatve mora biti odvisna od prihodkov. S progresivno lestvico bo skoraj 1.400.000 ljudi, plačalo bistveno manj.
18. decembra 2019/by mf

Jani Prednik: Slovenija potrebuje razvoj socialnega bančništva

Poslanec SD Jani Prednik je v vprašanju ministroma za finance in gospodarstvo opozoril na potrebo po razvoju socialnega, vzajemnega in zadružnega bančništva, da se prebivalstvu omogoči dostopne in pravične oblike kreditiranja.
16. decembra 2019/by mf
Matjaž Nemec

Skrb za slovensko kulturno dediščino tudi v tujini

Matjaž Nemec je ponovno podal pobudo o skrbi države za ohranjanje kulturne dediščine v Egiptu, saj je izjemnega pomena za del slovenske kulturne dediščine.
11. decembra 2019/by Miha Damiš

Arbitražna razsodba ostaja zavezujoče in veljavno dejstvo mednarodnega prava

Na današnje mnenje generalnega pravobranilca o slovenski tožbi proti Hrvaški pred Sodiščem EU sta se odzvala tudi predsednik SD mag. Dejan Židan in Matjaž Nemec v imenu poslanske skupine SD.
11. decembra 2019/by mf

Edino, kar potrebujemo, je zadostna politična volja

Klub parlamentark pod vodstvom poslanke SD Bojane Muršič se je na današnjem posvetu zavzel za to, da se v načrtovani reformi volilne zakonodaje zagotovi uravnoteženost spolov.
10. decembra 2019/by mf

Zberimo večino: Živali so čuteča živa bitja!

Na pobudo Meire Hot so poslanske skupine SD, LMŠ, DeSUS, SAB in Levice danes vložile amandma k predlogu Stvarnopravnega zakonika, s katerim se uveljavlja pojmovanje živali kot čutečih živih bitij. Gre za prvi korak k višjim standardom varovanja dobrobiti živali, preprečevanja mučenja in neprimernega ravnanja.
10. decembra 2019/by mf
Več...