#novice

Predsedstvo SD: 9. junija se udeležite volitev in podprite listo SD (9), na referendumska vprašanja obkrožite 4x ZA

Predsedstvo Socialnih demokratov je na današnji, 17. redni seji, razpravljalo o aktualno-političnih zadevah, kampanji Močna Evropa, močna Slovenija ter posvetovalnih referendumih.
16. maja 2024/by Miha Damiš

Minister Matjaž Han na srečanju s panožnimi športnimi zvezami o načrtih nadaljnjega razvoja športa

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je skupaj s sodelavci in vodstvom Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenjem športnih zvez predstavnikom nacionalnih panožnih športnih zvez predstavil načrte ministrstva na področju športa za leto 2024. Ministrstvo je lani za več kot 20 odstotkov povečalo sredstva za šport, letos pa še za dodatnih devet odstotkov, na skupaj 45 milijonov evrov.
16. maja 2024/by Miha Damiš

Ministrica Fajon razpravljala o krepitvi palestinske oblasti s šejkom Zajedom v Abu Dabiju

Na tretji dan svoje turneje po Bližnjem vzhodu in Zalivu se je ministrica Tanja Fajon srečala z Abdulahom Bin Zajedom Al Nahjanom, zunanjim ministrom Združenih arabskih emiratov. Pogovori so se osredotočili na krepitev dvostranskih odnosov in razmere na Bližnjem vzhodu.
15. maja 2024/by Miha Damiš

SD: Podpiramo kandidaturo Tomaža Vesela za evropskega komisarja

Vodstvo Socialnih demokratov se je danes sestalo s Tomažem Veselom, kandidatom za bodočega evropskega komisarja in nekdanjim predsednikom Računskega sodišča.
15. maja 2024/by Miha Damiš

Minister Jevšek v Pragi podpisal skupno izjavo o prihodnosti kohezijske politike po letu 2027

Minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek je na srečanju Višegrajske skupine in še sedmih držav članic EU v Pragi podpisal skupno izjavo o prihodnosti kohezijske politike po letu 2027. V njej ministri 11 držav poudarjajo nujnost krepitve kohezijske politike, ki mora ostati glavna naložbena politika EU, s ciljem zmanjševanja razvojnih razlik med regijami in državami EU.
14. maja 2024/by Miha Damiš

Solidarna Evropa mora postati prva agenda naslednjega mandata evropske politike

Socialni demokrati so danes pričeli z nizom novinarskih konferenc za predstavitev volilnega programa SD »Močna Evropa, močna Slovenija«. Tema današnje je bila solidarnost, ki je po besedah nosilca liste Socialnih demokratov Matjaža Nemca ključna za uspešno premagovanje izzivov Evropske unije na vseh področjih.
14. maja 2024/by Miha Damiš

Ministrica Fajon v Egiptu: Izrael in Hamas morata znova sesti na pogovore, nujna je dostava pomoči v Gazo

Ministrica Tanja Fajon se je v drugem delu obiskov po Bližnjem vzhodu in Zalivu mudila v Egiptu. Z egiptovskim kolegom Samehom Šukrijem sta se strinjala, da je treba narediti vse, da se bosta Izrael in Hamas znova vrnila k pogajanjem. Prvi dan si je ministrica ogledala logistično skladišče Rdečega polmeseca in bolnišnico v kraju Ariš na Severnem Sinaju ter se odpravila do mejnega prehoda Rafa.
13. maja 2024/by Miha Damiš

Matjaž Han: Spodbujamo gostinstvo in urejamo kratkotrajno oddajanje stanovanj v najem

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je skupaj s državnim sekretarjem Matevžem Frangežem, generalno direktorico direktorata za turizem in županom Občine Bled predstavil predlog novega Zakona o gostinstvu, ki sledi sodobnim trendom gostinstva in nastanitvene dejavnosti ter zavezam k trajnostnemu turizmu.
13. maja 2024/by Miha Damiš

Meira Hot za STA ob polovici mandata: Koalicija mora večino učinkoviteje izkoristiti za udejanjanje zavez

Koalicijo v nadaljevanju mandata čaka še veliko dela, na polovici poti aktualnega sklica DZ ocenjuje namestnica vodje Poslanske skupine SD in podpredsednica SD Meira Hot. Meni, da je SD konstruktiven partner, a ne na račun podrejanja in tihega kimanja. Koalicija pa mora prednost prepričljive večine bolj učinkovito izkoristiti za izpolnjevanje zavez, je opozorila.
13. maja 2024/by Miha Damiš

Tanja Fajon ob obisku mejnega prehoda Rafa pozvala k njegovemu odprtju

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je danes svojo bližnjevzhodno turnejo začela z obiskom mejnega prehoda Rafa v Egiptu, kjer je pozvala k ponovnemu odprtju prehoda na meji z Gazo, potem ko ga je zavzela izraelska vojska. Razmere v Gazi je označila za grozljive in izpostavila potrebo po okrepitvi dostave humanitarne pomoči v palestinsko enklavo.
11. maja 2024/by Miha Damiš

SD v Mariboru začela kampanjo Močna Evropa, močna Slovenija

Socialni demokrati so z današnjim srečanjem s kandidati in kandidatkami v Mariboru začeli kampanjo Močna Evropa, močna Slovenija za volitve v Evropski parlament. Po besedah nosilca liste SD Matjaža Nemca je zdaj čas za politiko močne Evrope. »Samo močna Evropa in z njo močna Slovenija je lahko solidarna, zelena, inovativna in varna,« je izpostavil.
11. maja 2024/by Miha Damiš

Tanja Fajon: Vlada sprožila postopke za priznanje Palestine

Vlada je danes sprožila postopke za priznanje Palestine, je v izjavi dejala ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon. Po njenih besedah gre za prvi, pomemben in nepovraten korak v procesu priznanja. Napovedala je še, da bo vlada v roku enega meseca oziroma do 13. junija svojo odločitev poslala v DZ.
9. maja 2024/by Miha Damiš

Frangež v Berlinu: EU je največji mirovni projekt političnega in gospodarskega sodelovanja

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Matevž Frangež je na konferenci ob dvajsetletnici širitve EU v Berlinu predstavil izkušnje Slovenije v luči pristopa k EU. Ob robu konference se je sestal še z gospodarskim ministrstvom, gospodarskimi zbornicami ter si ogledal novo megatovarno Tesla.
8. maja 2024/by Miha Damiš

Odziv evropskega poslanca Matjaža Nemca na začetek izraelske vojaške operacije v Rafi

»Obsojam izraelsko zaprtje dveh ključnih vstopnih točk v Rafo v Gazi, kar bo imelo resne negativne posledice za dostavo humanitarne pomoči, in bi lahko pomenilo še eno hudo kršitev mednarodnega prava,« je v današnjem odzivu izpostavil evropski poslanec S&D in podpredsednik SD Matjaž Nemec.
7. maja 2024/by Miha Damiš

Socialni demokrati z listo kandidatk in kandidatov za solidarno, zeleno, inovativno in varno Evropo

Socialni demokrati so na Državno volilno komisijo vložili listo kandidatk in kandidatov stranke za volitve v Evropski parlament.
7. maja 2024/by Miha Damiš

Hot: Vlada ima vse možnosti, da sama uresniči obljubo, ki jo je Evropska komisija prelomila ter zagotovi boljše pogoje za rejne živali

Poslanka Socialnih demokratov mag. Meira Hot je na ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano naslovila vprašanje v zvezi z izboljšanjem pogojev za rejne živali.
6. maja 2024/by Eva Zorko

Nemec: Evropski SD se z berlinsko deklaracijo zavezujemo k nesodelovanju s skrajnimi desnimi strankami

Evropski socialisti in socialni demokrati (PES) so na včerajšnjem srečanju podpisali berlinsko deklaracijo, s katero so opredelili svojo jasno zavezo spoštovanju demokracije, človekovih pravic, pravne države, svobode medijev ter socialne kohezije v Evropski uniji.
5. maja 2024/by Miha Damiš

Ministrica Tanja Fajon v nedeljo v Izrael in Palestino

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se bo v nedeljo mudila na obisku v Izraelu in na zasedenem Zahodnem bregu, kjer bo z visokimi političnimi predstavniki Izraela in Palestine razpravljala o možnostih razrešitve bližnjevzhodnega konflikta, so danes sporočili z zunanjega ministrstva. To bo njen drugi obisk v Izraelu in Palestini od začetka vojne v Gazi.
3. maja 2024/by Miha Damiš

SD ob 1. maju: Naj izgorevajo samo kresovi

V SD so praznik pospremili s sloganom Naj izgorevajo samo kresovi! »Boj za pravico vseh do dela in za pravice, ki izhajajo iz dela, so temeljno poslanstvo socialne demokracije,« so izpostavili.
3. maja 2024/by Miha Damiš

Andreja Katič: Brez upora in partizanskega boja danes ne bi govorili in peli v slovenskem jeziku

Podpredsednica SD in ministrica za pravosodje Andreja Katič je bila v Sromljah 27. aprila slavnostna govorka ob 80 letnici ustanovitve Kozjanskega odreda. Zahvalila se je vsem borkam in borcem odreda ter domačinom, ki so nudili podporo odredu.
3. maja 2024/by Miha Damiš

SD predstavil kandidatno listo za evropske volitve s sloganom Močna Evropa, močna Slovenija

V SD so na volilni konvenciji potrdili listo kandidatk in kandidatov za volitve v Evropski parlament in program Močna Evropa, močna Slovenija. Nosilec strankine liste je aktualni evropski poslanec Matjaž Nemec, sledijo mag. Mojca Kleva Kekuš, dr. Aleksander Jevšek, Lucija Karnelutti, Matevž Frangež, Aleksandra Vasiljević, Primož Brvar, Neva Grašič ter dr. Milan Brglez.
26. aprila 2024/by Miha Damiš

Andreja Katič za čimprejšnji prenos direktive o boju proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini v naš pravni red

Evropski parlament je po dolgotrajnih pogajanjih potrdil Direktivo Evropskega parlamenta in Sveta o boju proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini. Direktiva bo dokončno potrjena 7. maja, ko akt sprejme še Svet Evropske unije.
26. aprila 2024/by Miha Damiš

SD: Nismo naklonjeni izvedbi posvetovalnih referendumov skupaj z evropskimi volitvami

Predlog za izvedbo posvetovalnih referendumov – o dopustnosti evtanazije, uvedbi preferenčnega glasu na volitvah in legalizaciji uporabe konoplje – skupaj z evropskimi volitvami na nedeljo, 9. junija, ni bil koalicijsko usklajen.
24. aprila 2024/by Miha Damiš

Na predlog Nemca Evropski parlament odobril odpravo vizumov tudi za Srbe iz Kosova

»Na moj predlog je s sprejetjem odločitve Evropski parlament dokončno zaključil proces vizumske liberalizacije za celotno regijo Zahodnega Balkana, vključno tudi za Srbe iz Kosova. Gre za tehnično rešitev, in ne za politično odločitev,« je po glasovanju poudaril evropski poslanec in poročevalec Evropskega parlamenta za dosje Matjaž Nemec (S&D/SD).
23. aprila 2024/by Miha Damiš
Več...