#novice

Tanja Fajon z indonezijsko kolegico Marsudi za končanje vojne v Gazi

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon in indonezijska kolegica Retno Marsudi sta se v Ljubljani zavzeli za končanje vojne v Gazi, pri čemer je Marsudi pohvalila držo in vlogo Slovenije, ko gre za reševanje konflikta na Bližnjem vzhodu. Zavzeli sta se tudi za krepitev odnosov med državama, Fajon pa je napovedala odprtje častnega konzulata v Džakarti.
27. junija 2024/by Miha Damiš

Hot: Ali bo nova pokojninska reforma popravila odmero pokojnine za moške, ki so se upokojili med letoma 2013 in 2022?

Poslanka Socialnih demokratov mag. Meira Hot je na ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti naslovila vprašanje v zvezi z višino odstotka za odmero pokojnine za moške, ki so se upokojili med letoma 2013 in 2022.
26. junija 2024/by Eva Zorko
Soniboj Knežak

Knežak: Nedostopnost do javnega medkrajevnega prometa lahko pomeni socialno izključenost

Poslanec Socialnih demokratov Soniboj Knežak je na ministra za okolje, podnebje in energijo naslovil vprašanje v zvezi z dostopnostjo medkrajevnega avtobusnega prevoza za gibalno in senzorično ovirane osebe.
26. junija 2024/by Eva Zorko

Fajon za vzpostavitev rednega dialoga med EU in Zahodnim Balkanom

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je na zasedanju zunanjih ministrov EU v Luxembourgu zavzela za vzpostavitev rednega političnega dialoga z državami Zahodnega Balkana. Ob tem je poudarila, da od partnerjev v regiji pričakujejo, da bodo podpirali »ključne vrednote EU, vključno s skupno zunanjo in varnostno politiko«.
26. junija 2024/by Miha Damiš

Meira Hot: Znova je čas za pogum

Slovenci smo si svojo prihodnost utirali sami. Pot do slovenske države je bila trnova in negotova, a jasna, je na slavnosti seji DZ spomnila podpredsednica DZ Meira Hot. Temelj uspeha je bila enotnost, ki bo za vedno ostala najmočnejše orožje, ob strahu pred prihodnostjo pa je znova čas za pogum prelomnih časov slovenske državnosti, je poudarila.
26. junija 2024/by Miha Damiš

Soglasna podpora poslancev novemu Zakonu o Kobilarni Lipica

Državni zbor je soglasno sprejel novi Zakon o Kobilarni Lipica (ZKL-2), s katerim se uvaja nov model enovitega in kakovostnejšega upravljanja, da se omogoči pogoje za še večjo dobrobit reje lipicancev, obenem pa nadaljnji razvoj Kobilarne Lipica in učinkovitejše trženje njenih storitev in produktov.
20. junija 2024/by Miha Damiš

Minister Han ob obisku na Bavarskem: Potenciala za sodelovanje je ogromno

Minister Han se je danes v Münchenu udeležil poslovno-investicijskega kongresa Invest&Connect Slovenian Business Pitch: Germany Experiences Slovenia. O priložnostih za krepitev gospodarskega sodelovanja se je pogovarjal tudi s podpredsednikom bavarske vlade in ministrom za gospodarstvo, deželni razvoj in energijo Hubertom Aiwangerjem.
20. junija 2024/by Miha Damiš

Meira Hot sprejela ultramaratonca Tonija Perušiča in mu predala poslanico ob Jurjevanjem

Podpredsednica Državnega zbora in podpredsednica SD mag. Meira Hot je danes sprejela ultramaratonca Tonija Perušiča in mu predala poslanico, ki jo bo prenesel v Belo krajino.
20. junija 2024/by Miha Damiš

Slovenija bo postala triindvajseta polnopravna članica Evropske vesoljske agencije

Predsednik Vlade Republike Slovenije in generalni direktor Evropske vesoljske agencije (ESA) sta podpisala sporazum, na podlagi katerega bo Slovenija postala polnopravna članica ESA po izteku veljavnega pridružitvenega sporazuma 1. januarja 2025. »Ponosen sem na to, kako daleč smo prišli s skupnimi močmi. Verjamem, da bomo polnopravno članstvo v ESA izkoristili do zadnje priložnosti in ponesli Slovenjo še dlje v vesolje,« je povedal minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han.
19. junija 2024/by Miha Damiš

Minister dr. Aleksander Jevšek pred vrhom kohezijskih ministrov držav članic EU na srečanju PES

Minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek se je pred vrhom kohezijskih ministrov držav članic EU v Luxemburgu srečal s kolegi ministri iz vrst Stranke evropskih socialistov na čelu z Evropsko komisarko za kohezijo in reforme Eliso Ferreiro.
19. junija 2024/by Miha Damiš

Zrim: Izobraževalni sistem potrebuje jasne ukrepe pri integraciji tuje-govorečih otrok

Poslanec Socialnih demokratov Damijan Zrim je na ministra za vzgojo in izobraževanje naslovil vprašanje v zvezi z integracijo otrok priseljencev na področju izobraževanja.
19. junija 2024/by Eva Zorko

Andreja Katič: Model soglasja bi moral biti vpet v vse evropske pravne akte, ki naslavljajo kazniva dejana zoper spolno nedotakljivost

Ministrica za pravosodje Andreja Katič se je v Luksemburgu udeležila pravosodnega zasedanja Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve.
19. junija 2024/by Miha Damiš

Hot: Izvajanje vinjetnega režima na hitri cesti Škofije-Koper nesmiselno, neproduktivno in neznosno

Poslanka Socialnih demokratov mag. Meira Hot je na ministrico za infrastrukturo naslovila pobudo v zvezi z ukinitvijo vinjet na hitri cesti Škofije-Koper.
19. junija 2024/by Eva Zorko

Han: Socialni demokrati smo s svojim angažmajem na evropskih volitvah rešili koalicijo

Predsednik SD Matjaž Han je po današnjem predsedstvu SD dejal, da so na evropskih volitvah naredili soliden rezultat, zavedajo pa se, da so koalicijske stranke izgubile te volitve. »Smo pa Socialni demokrati s svojim angažmajem vendarle rešili koalicijo, ker drugače bi bil rezultat neizmerno slabši,« je ocenil.
10. junija 2024/by Miha Damiš

Nicolas Schmit in Matjaž Nemec: Socialna demokracija je edina realna alternativa neuspešni politiki konservativnih sil, ki so zadnjih dvajset let vodile EU

Pred iztekom kampanje za evropske volitve je Socialne demokrate danes v Sloveniji obiskal vodilni kandidat evropskih socialistov in socialdemokratov ter aktualni komisar za delovna mesta in socialne pravice Nicolas Schmit.
6. junija 2024/by Miha Damiš

Lucija Karnelutti in Mladi forum SD z akcionizmom »Domopoli«

Kandidatka za evropsko poslanko Lucija Karnelutti in ekipa Mladega foruma SD je danes na Prešernovem trgu v Ljubljani odigrala družabno igro »Domopolija«. Inovativna inštalacija je z vizualno in interaktivno uprizoritvijo osvetlila stanovanjsko krizo, s katero se soočajo mladi v Sloveniji in širše v Evropi.
5. junija 2024/by Miha Damiš

SD: Pozdravljamo priznanje samostojne in neodvisne države Palestine

Socialni demokrati so pozdravili priznanje samostojne in neodvisne države Palestine. »Slovenija tako, skupaj z drugimi podobno mislečimi državami, vodi zgodovinski proces priznanja in s tem poziva k premirju ter daje jasno podporo rešitvi dveh držav,« so izpostavili.
5. junija 2024/by Miha Damiš

Aleksandra Vasiljević in dr. Aleksander Jevšek: Zagotovimo zeleni prehod, pravičen do ljudi

Socialni demokrati so na današnji novinarski konferenci predstavili programski steber »Zelena Evropa, zelena Slovenija«, na kateri so predstavili svoje programske cilje na področju socialno pravičnega zelenega prehoda, energetske neodvisnosti in trajnostne mobilnosti.
4. junija 2024/by Miha Damiš

Mladi forum Socialnih demokratov z novim vodstvom

Na 25. kongresu Mladega foruma SD, največjega političnega podmladka v Sloveniji, so delegatke in delegati izvolili novo vodstvo. Predsednik Mladega foruma SD je postal Miha Kovačič, generalni sekretar Žan Logar, podpredsednica Mia Lola Živković in podpredsednik Žak Gajšak. Za predsednika nadzornega odbora je bil izvoljen Gašper Ferme. Delegatke in delegati so potrdili tudi zavezo o spremembi Statuta Mladega foruma.
4. junija 2024/by Miha Damiš

Na Slovenskem globalnem forumu o internacionalizaciji gospodarstva

Slovenski globalni forum je v razpravah o internacionalizaciji slovenskega gospodarstva povezal predstavnike podjetij, ministrstev, diplomacije in podpornih organizacij. »Želimo okrepiti možnosti slovenskih podjetij, da osvajajo nove priložnosti v svetu,« je ob tem povedal gospodarski minister Matjaž Han.
3. junija 2024/by Miha Damiš

Matjaž Nemec glede priznanja Palestine: Referendumska napoved SDS je napad na suverenost države in zloraba instituta demokracije

Evropski poslanec S&D in podpredsednik SD Matjaža Nemca se je odzval na vložitev zahteve SDS za posvetovalni referendum o priznanju Palestine.
3. junija 2024/by Miha Damiš

Nicolas Schmit: V nasprotju z desnico imamo ideje in projekte za prihodnost EU

V zaključku predvolilne kampanje za volitve v Evropski parlament, s potekom katere je vodilni kandidat evropskih socialistov Nicolas Schmit zadovoljen, se bodo socialisti in demokrati osredotočili na to, da ljudem sporočijo, da v nasprotju s skrajno desnico imajo ideje in projekte. Obenem je treba čim širšemu krogu volivcev sporočiti, naj ne podprejo strank, ki spodbujajo sovražno retoriko, je še dejal Schmit v intervjuju za Evropsko novinarsko središče (ENR).
30. maja 2024/by Miha Damiš

Matevž Frangež in Lucija Karnelutti: Vlagajmo v raziskave, inovacije in nove tehnologije za razvoj gospodarstva

Socialni demokrati so na današnji novinarski konferenci predstavili tretji vsebinski steber strankinega programa »Močna Evropa, močna Slovenija«, kandidat in kandidatka Socialnih demokratov na evropskih volitvah Matevž Frangež in Lucija Karnelutti pa sta govorila o ukrepih Socialnih demokratov za več inovativnosti.
29. maja 2024/by Miha Damiš

Matjaž Nemec in Mojca Kleva Kekuš pozivata k podpisu vseevropske pobude »Obdavčimo najbogatejše«

Socialni demokrati so danes pozvali k podpisu vseevropske pobude »Tax the rich« oziroma »Obdavčimo najbogatejše«.
27. maja 2024/by Miha Damiš
Več...