#novice

Židan na podnebnem posvetu: “Podnebna kriza zahteva resno ukrepanje!”

Na podnebnem posvetu v Državnem zboru je mag. Dejan Židan opozoril na uničujoče posledice podnebnih sprememb ter pozval politiko, znanost, gospodarstvo in civilno družbo k skupnemu ukrepanju.
14. novembra 2019/by mf

Velika fotogalerija kongresa

Velika fotogalerija sobotnega 12. kongresa Socialnih demokratov, na katerem je stranka na novo opredelila izhodišča za svoje delovanje v novem desetletju.
12. novembra 2019/by Miha Damiš

Kongres, kot ga še ni bilo

12. kongres SD je po mnenju udeležencev postavil nov standard v organizaciji vrhunskih političnih dogodkov v Sloveniji. Na njem je sodelovalo več kot 700 članic in članov, ki so od jutranjih do večernih ur aktivno sodelovali v pestri politični razpravi, osredotočeni na zelene, razvojne in socialne politike.
11. novembra 2019/by mf

Pikalo: Program Aleša Debeljaka za kroženje in ne beg možganov

Minister dr. Jernej Pikalo je danes predstavil program Aleša Debeljaka, ki slovenskim raziskovalcem po svetu omogoča vrnitev in nadaljevanje raziskovalnega dela v Sloveniji.
11. novembra 2019/by mf

Židan na kongresu napovedal premik v levo in v zeleno

Predsednik SD mag. Dejan Židan je v govoru na 12. kongresu stranke poudaril, da podnebna in okoljska kriza ogrožata vse socialdemokratske vrednote, tudi svobodo, solidarnost, pravičnost in mir, medtem ko je poudaril nujnost, da se konča izkoriščanje človeka, skupnosti in okolja, s katerim neoliberalni kapitalizem pelje svet v povezano okoljsko, gospodarsko, socialno, politično in varnostno krizo.
11. novembra 2019/by mf

Pogovor o strateških izhodiščih za delovanje ter organiziranju nadaljujemo v Velenju

Dinamični predkongresna turneja po Sloveniji je odprla številna vprašanja o prihodnosti. Pogovor, da stranko in skupnost organiziramo za upravljanje velikih sprememb nadaljujemo na 12. Kongresu v Velenju.
2. novembra 2019/by Miha Damiš

Strateška izhodišča Pogled v prihodnost

Osrednji dokument 12. kongres SD prihodnjo soboto pripravljamo odprto in vključujoče. Vabljeni k branju in komentiranju. Veseli bomo vaših predlogov.
1. novembra 2019/by mf

SD: Ostra obsodba nasilja in nestrpnosti nad LGBT skupnostjo v Ljubljani

Tudi Socialni demokrati z ostro obsodbo nasilnega napada na ljubljanski klub Tiffany: Nasilje in nestrpnost nad LGBT skupnostjo je potrebno obsoditi in preganjati!
1. novembra 2019/by mf

Tanja Fajon na čelu beograjskega zasedanja parlamentarnega odbora za pridruževanje Srbije k EU

Tanja Fajon je v Beogradu prvič predsedovala zasedanju Stabilizacijsko-pridružitvenega parlamentarnega odbora EU-Srbija in pozvala k izvedbi volilne reforme in sodelovanju srbske opozicje.
31. oktobra 2019/by mf

Dejan Židan: Reformacija 2.0 za ohranitev slovenskega jezika in napredek naroda

»Skrb za ohranjanje našega jezika ne pomeni zapiranja ali ograjevanja odprtosti našega duha. Skrb za ohranjanje lastnega jezika ter razvoj in napredek našega naroda zmoremo in moramo izkazovati drugače.«
31. oktobra 2019/by Miha Damiš

Mladi forum z odločno akcijo proti zaostrovanju pogojev kreditiranja

V podmladku SD pod vodstom Andreja Omerzela pričakujejo izredno sejo parlamentarnega Odbora za finance in sestanek mladinskih organizacij, da se dogovorijo o nadaljnjih aktivnostih proti ukrepu Banke Slovenije.
30. oktobra 2019/by mf

Han s poslanskim vprašanjem opozoril na zaostrovanje pogojev potrošniških posojil

Matjaž Han je ministra za finance opozoril, da z zaostrovanjem pogojev za potrošniška posojila mnogim ljudem onemogoča dostop do potrebnih virov za življenje.
29. oktobra 2019/by mf

Franc Hočevar: Še naprej želimo biti starejši aktivni državljani

Predsedstvo Foruma starejših SD je v luči prihajajočega 12. Kongresa razpravljalo o dosedanjih programskih izhodiščih in poudarkih z namenom, da se oplemeniti vsebina in aktivnosti stranke.
29. oktobra 2019/by Miha Damiš

Dejstva o dodatku za delovno aktivnost

SD nasprotuje ukinitvi dodatka za delovno aktivnost, saj tudi danes učinkovito uresničuje svojo osnovno funkcijo: prejemnike spodbuja k aktivnosti in vključevanju v sfero dela.
28. oktobra 2019/by mf

Več komunikacije s članstvom in javnostjo za močnejšo in organizirano SD

Na mariborskem zboru se je zaključila dinamična predkongresna turneja. Židan je poudaril, da se svet hitro spreminja, zato “je naša odgovornost, da spremembe upravljamo. To je edini način, da bo prihodnost po naši meri.”
26. oktobra 2019/by Miha Damiš

Poziv Bojane Muršič za čimprejšnjo zakonsko ureditev gojenja konoplje v medicinske namene

Poslanka SD Muršič je prepričana, da bi ob tvornem sodelovanju pristojnih institucij lahko na mizi že zdavnaj imeli odgovore na vsa vprašanja povezana z gojenjem konoplje v medicinske namene.
26. oktobra 2019/by Miha Damiš

Meira Hot: Niti minuta navdušenja ne more in ne sme odtehtati tveganja ene same poškodbe

Namesto časovne omejitve prodaje pirotehničnih izdelkov, bi po mnenju poslanke SD Meire Hot morala zakonodajna veja oblasti biti pogumnejša, da ne bomo spet priča tragičnim zgodbam.
24. oktobra 2019/by Miha Damiš

Z zmanjšanjem uporabe sveč prispevamo k zmanjšanju odpadkov

Poslanca SD Matjaž Nemec in Soniboj Knežak z vprašanji okoljskemu ministru za pospešitev reševanja problematike nagrobnih sveč in odpadne embalaže.
23. oktobra 2019/by Miha Damiš

Meira Hot: Nujno potrebujemo zakon o dolgotrajni oskrbi, ki bo uredil vse oblike varstva starejših

Na seji Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti, na kateri so obravnavali problematiko institucionalnega varstva starejših oseb v Sloveniji, je poslanka SD izpostavila potrebo po hitrejši pripravi in sprejemu zakona o dolgotrajni oskrbi.
15. oktobra 2019/by Denis Sarkić

Matjaž Nemec: Socialni demokrati ostro obsojamo turško ofenzivo v Siriji

Podpredsednik Socialnih demokratov Matjaž Nemec je v izjavi za medije obsodil turško ofenzivo v Siriji, pri tem pa jo označil za rušitev vrednostnih temeljev, na katerih sloni na pravilih temelječ svetovni red.
13. oktobra 2019/by mf

Sprejem davčnih sprememb korak v pravo smer za razbremenitev srednjega razreda in pomoč najšibkejšim

SD bo davčni paket podprla, saj se s celotnim paketom davčnih sprememb razbremenjuje srednji razred, dosega višji regres za 700.000 ljudi in več za 50.000 prejemnikov minimalne plače.
12. oktobra 2019/by mf

Štromajer vodja slovenske delegacije na Dnevu slovenske industrije v Cernu

Dan slovenske industrije v CERN-u v organizaciji MIZŠ bo prinesel nove in močnejše odnose ter dal možnosti za skupno znanstveno in gospodarsko delo.
10. oktobra 2019/by Miha Damiš

Na zboru Socialne demokracije na Gorenjskem o novih izzivih, ki so pred Slovenijo

V Kranju se je nadaljeval krog pogovorov s članstvom pred novembrskim Kongresom SD. Osrednje vprašanje je, kako se moramo kot stranka in kot skupnost organizirati, da z upravljanjem sprememb ustvarimo socialdemokratsko družbo.
7. oktobra 2019/by Denis Sarkić

Pikalo v Kjotu predlagal oblikovanje globalnega raziskovalnega prostora

Srečanje ministrov, pristojnih za znanost in tehnologijo, se je odvijalo na temo mednarodnega sodelovanja pri uresničevanju ciljev trajnostnega razvoja skozi znanost, tehnologijo in inovacije.
7. oktobra 2019/by Miha Damiš
Več...