#novice

Franc Trček: Nasilje nad zdravstvenimi delavci v času koronakrize terja največjo pozornost vlade in vseh pristojnih

Poslanec SD dr. Franc Trček je na vlado naslovil poslansko vprašanje glede nasilja nad zdravstvenimi delavci ter pomakanja ustrezne zaščite za zdravstveno osebje, vključno z zaposlenimi v DSO-jih.
25. septembra 2020/by Miha Damiš

Sprejeta zakona SD: Za učinkovito prepoved vard

Državni zbor na predlog SD sprejel noveli zakona za učinkovito prepoved delovanja vard. »Veseli me, da so po večmesečnih naporih prepotrebni noveli zakona sprejeti, katerih temeljni cilj je zaščititi varnost ljudi in ustavni red Republike Slovenije,« je poudaril poslanec SD Predrag Baković.
24. septembra 2020/by Miha Damiš

SD poziva vlado k jasnemu naboru ukrepov za zajezitev epidemije in zagotovitev boljše dostopnosti do zdravstva

Tanja Fajon je naslovila javnost glede upravljanja epidemije in o dostopu do zdravstvenih storitev. V zvezi z zdravstveno situacijo je Fajonova opozorila, da “med ljudmi narašča nemir in strah pred novim vrhom epidemije Covid-19”.
24. septembra 2020/by Miha Damiš

Zakon o slovenskih demografskih rezervah: varčevanje in plemenitenje sredstev za potrebe pokojnin po letu 2040

SD predstavil svoj predlog Zakona o slovenskih demografskih rezervah, ki ga je PS SD vložila skupaj s SAB. Že danes proračun pokriva primanjkljaj za pokojnine v višini 1 - 1,5 milijarde evrov. Projekcije pa kažejo, da bo čez 20 let potrebno pokriti že 3 milijarde evrov primanjkljaja. Ideja je zato jasna: zbrati vire in jih oplemenititi, da bo mogoče zagotavljati pokojnine po letu 2040.
23. septembra 2020/by mf

Franc Trček: Javno zdravstvo potrebuje dodatna sredstva za izboljšanje dostopnosti in kakovosti zdravstvenih storitev

Trček je na ministra za zdravje ponovno naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s financiranjem javnega zdravstvenega sistema, saj je mnenja, da gre za pomembne razlike v stanju v času od 14. 7. 2020, ko je nanj že naslovil problematiko financiranja javnega zdravstvenega sistema.
23. septembra 2020/by Miha Damiš

Vlaganje v znanost, razvoj in inovacije je ključnega pomena za družbeni napredek ter blaginjo

Židan je na ministrico za izobraževanje, znanost in šport naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s predlogom Zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti.
23. septembra 2020/by Miha Damiš

Ta rebalans bi bilo mogoče narediti drugače

Ob obravnavi rebalansa državnega proračuna, ki prinaša kar 4,2 milijarde evrov primanjkljaja, je poslanska skupina Socialnih demokratov kritična do rezov v znanosti in inovacijah, za ustvarjanje novih delovnih mest, za kulturo, za gradnjo šol in vrtec ter za financiranje šolske prehrane otrok.
22. septembra 2020/by mf

Dejan Židan: Investicijska sredstva za zdravstvo so neenakomerno in nesorazmerno porazdeljena

Židan je na ministra za zdravje naslovil poslansko vprašanje glede financiranja investicij v javnih zdravstvenih zavodih. Izpostavlja, da bi bilo potrebno oba klinična centra in ostale javne zdravstvene zavode v državi obravnavati enakopravno in jim zagotoviti sorazmeren ter zadosten delež financiranja za razvoj.
21. septembra 2020/by Miha Damiš

SD skupaj s SAB z zakonom o demografskem skladu za varnost pokojnin prihodnjih generacij

Medtem ko vladni načrti s t.i. demografskim skladom omogočajo popolno razprodajo strateškega gospodarstva in politično kontrolo nad podjetji, SD predlaga boljši način.
17. septembra 2020/by Miha Damiš

Odziv Tanje Fajon na nagovor predsednice Evropske komisije o stanju v Uniji

»Na septembrskem plenarnem zasedanju smo razpravljali o trenutnem stanju v Uniji, ki jo še vedno najbolj izrazito zaznamuje življenje z virusom. Zdravstvena kriza je razkrila, kako krhka so lahko naša življenja in kako hitro postanemo nemočni, če nismo povezani in enotni,« je poudarila Tanja Fajon.
16. septembra 2020/by Miha Damiš

Dejan Židan: Kje je obtičal zakon o podnebni politiki?

Poslanec Socialnih demokratov mag. Dejan Židan je na ministra za okolje in prostor naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s pripravo Predloga zakona o podnebni politiki.
15. septembra 2020/by Miha Damiš

Matjaž Han: Za podaljšanje turističnih bonov in možnost kompenzacije za tiste, ki ga ne morejo koristiti

Matjaž Han je na vlado naslovil pobudo v zvezi s podaljšanjem veljavnosti turističnih bonov in možnostjo kompenzacije vrednosti bonov za druge storitve za starostnike in stanovalce v DSO-jih.
15. septembra 2020/by Miha Damiš

Poziv k ponovni organizaciji podnebnega posveta

Po uspešno izvedenem lanskem podnebnem posvetu, na kateri je politika skupaj z znanostjo in civilno družbo razpravljala o podnebni in okoljski krizi, Dejan Židan poziva Državni zbor k ponovni organizaciji posveta.
11. septembra 2020/by mf

Židan za dialog in strokovno razpravo o cepljenju namesto novih represivnih ukrepov

Pred odločanjem o novih represivnih ukrepih daje mag. Dejan Židan prednost resni strokovni razpravi in odprtemu dialogu v celotni družbi pred novimi represivnimi ukrepi, zato zastavlja poslansko vprašanje o podatkih o izvajanju obveznega cepljenja predšolskih otrok v zadnjem desetletju.
11. septembra 2020/by mf

Tanji Fajon nagrada EWB za zavezanost evropski prihodnosti Zahodnega Balkana

Tanja Fajon je prejemnica letošnje European Western Balkans Award zaradi ''njene brezpogojne zavezanosti evropski prihodnosti Zahodnega Balkana, predanega zastopanja na vrednotah temelječe EU v regiji ter njenega načelnega spodbujanja demokracije, svobode in strpnosti.''
10. septembra 2020/by mf

Mag. Dejan Židan: Teran ostaja samo in izključno slovensko vino!

Poslanec SD mag. Dejan Židan, ki se je v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci terana odločil za sodno izpodbijanje odločitve EU, da Hrvaški dovoli izjemo pri označevanju sorte vinske trte teran, poudarja, da so z odločitvijo sodišča največ izgubili potrošniki, teran pa ostaja "samo in izključno slovensko vino".
9. septembra 2020/by mf

Peter Dermol za novega župana Velenja

Na nadomestnih volitvah 11. oktobra 2020 se bo za zaupanje občank in občanov za vodenje Velenja kot kandidat SD potegoval Peter Dermol, dosedanji podžupan Mestne občine Velenje.
8. septembra 2020/by mf

Rebalans proračuna bo oklestil še zadnje možnosti okrevanja po prvem koronskem valu

Prihajajoča, že pregovorno vroča, politična jesen, kaže na že začete, a na drugi strani vse bolj jasne in nedvoumne namene vlade pri uveljavljanju njenih partikularnih interesov, ki z dobrobitjo državljank in državljanov ter nasploh strateškimi in k razvoju usmerjenimi cilji Slovenije nimajo veliko skupnega.
6. septembra 2020/by Miha Damiš

Meira Hot za odločne ukrepe ministrstva v prid izboljšanja položaja uporabnikov osebne asistence

Meira Hot je na ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s pripravo novele zakona o osebni asistenci h kateremu je pristopilo pristojno ministrstvo.
6. septembra 2020/by Miha Damiš

Prve volitve regijskih koordinatorjev: Za večjo kakovost odločitev v dobro ljudi

Včeraj so po vsej Sloveniji potekale prve in neposredne volitve osmih regijskih koordinatorjev, ki jih je lahko izbiralo celotno članstvo Socialnih demokratov.
5. septembra 2020/by mf

Bojana Muršič: Vsakršen poskus odprave Istanbulske konvencije terja najodločnejšo reakcijo

Bojana Muršič je na predsednico Kluba parlamentark Matejo Udovč naslovila dopis, v katerem predlaga sklic seje Kluba parlamentark v zvezi s pozivom Republike Poljske k izstopu Slovenije od Istanbulske konvencije.
3. septembra 2020/by Miha Damiš

Na predlog SD zelena luč novelama zakonov za prepoved vard

Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je z veliko večino prižgal zeleno luč predlogu Socialnih demokratov za sprejem novele Zakona o nadzoru državne meje in novele Zakona o varstvu javnega reda in miru, ki omejujeta delovanje t.i. vard in ostalih paravojaških skupin.
2. septembra 2020/by Miha Damiš

Dejan Židan: Ukrepi za večjo aktivacijo, opolnomočenje in izenačevanje možnosti invalidov na področju zaposlovanja

Židan je na ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s pravicami invalidov do zaposlitvene rehabilitacije.
2. septembra 2020/by Miha Damiš

Matjaž Nemec: Je načrt vlade stečaj sektorja kulture?

Nemec je na ministra za kulturo naslovil poslansko vprašanje v zvezi z informacijami o neplačevanju prispevkov samozaposlenim v kulturi. Nekateri samozaposleni v kulturi namreč poročajo, da so svoje vloge na ministrstvo za kulturo oddali že marca 2020, a odločb še vedno niso prejeli.
2. septembra 2020/by Miha Damiš
Več...