Poslanska skupina Socialnih demokratov

Matjaž Han

Matjaž Han

Vodja poslanske skupine
Bojana Muršič

Bojana Muršič

Namestnica vodje
Predrag Baković

Predrag Baković

poslanec
Samo Bevk

Samo Bevk

poslanec
Meira Hot

Meira Hot

poslanka
Soniboj Knežak

Soniboj Knežak

poslanec
Marko Koprivc

Marko Koprivc

poslanec
Matjaž Nemec

Matjaž Nemec

poslanec
Jani Prednik

Jani Prednik

poslanec
Franc Trček

Franc Trček

poslanec
Dejan Židan

Dejan Židan

poslanec
Gregor Židan

Gregor Židan

poslanec

#novice

Franc Trček: Kdaj se bo prenehalo z realnostjo popolnoma skreganimi ukrepi šolanja na daljavo?

V času šolanja na daljavo je strani pričevanj staršev in poročanja medijev slišati o raznovrstnih ukrepih, ki se jih učitelji poslužujejo pri podajanju snovi učencem in učenkam po spletu. Med temi so tudi ukrepi, ki so v javnosti sprožili mnogo burnih odzivov. Zadnje dni je tako razburila vest, da naj bi v eni izmed osnovnih šol učiteljica celo zahtevala, da si učenec med ustnim preverjanjem znanja čez oči poveže masko, namenjeno preprečevanju širjenja okužb.
23. novembra 2020/by Barbara Kotlušek

Dejan Židan: Problematika svetlobnega onesnaževanja je (žal) še vedno na stranskem tiru

Poslanec Socialnih demokratov mag. Dejan Židan je na ministra za okolje in prostor mag. Andreja Vizjaka in ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s problematiko svetlobnega onesnaževanja.
23. novembra 2020/by Barbara Kotlušek
Jani Prednik

Jani Prednik s pobudo za zagotovitev prepotrebnih sredstev za Splošno bolnišnico v Slovenj Gradcu

Poslanec Socialnih demokratov Jani Prednik in poslanec LMŠ Jože Lenart sta na ministra za zdravje Tomaža Gantarja naslovila poslansko pobudo za zagotovitev sredstev za Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.
20. novembra 2020/by Barbara Kotlušek

Marko Koprivc: Bo slovenska vlada glede na njeno zgledovanje po Madžarski ohranila medijski pluralizem pri nas, ko se poroča o vse večjih pritiskih vladajoče stranke Fidesz na novinarsko delo na Madžarskem?

Poslanec Socialnih demokratov mag. Marko Koprivc je na ministra za zunanje zadeve dr. Anžeta Logarja in ministra za kulturo dr. Vaska Simonitija naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z madžarsko javno radiotelevizijo.
20. novembra 2020/by Barbara Kotlušek

Dejan Židan: Vključenost koncesionarjev je pomembno vprašanje, redno informiranje javnosti o tem pa ključnega pomena

Poslanec Socialnih demokratov mag. Dejan Židan je na ministra za zdravje, Tomaža Gantarja naslovil zahtevo za dopolnitev odgovora na pisno poslanske vprašanje glede vključitve koncesionarjev v delovanje UKC z dne 22. oktobra 2020.
20. novembra 2020/by Barbara Kotlušek

Samo Bevk: Kdaj bodo stekli postopki in črpanje predvidenih sredstev za izvajanje zakona o t.i. kulturnem evru?

Poslanec Socialnih demokratov Samo Bevk je na ministra za kulturo dr. Vaska Simonitija naslovil pisno poslansko v zvezi z izvajanjem zakona o t.i. kulturnem evru. Bevka predvsem zanima, ali so javni razpisi in javni pozivi že pripravljeni ter kateri projekti za obnovo kulturnih spomenikov in investicij v javno kulturno infrastrukturo so oziroma bodo vključeni v ta načrt.
19. novembra 2020/by Barbara Kotlušek

PKP6 poln kukavičjih jajc, ki grobo posegajo v zaradi epidemije že tako načete temelje socialne države in izobraževanja, represija nad ljudmi pa za vlado še naprej ostaja alfa in omega v boju proti epidemiji

Opozicijske stranke SD, Levice, LMŠ in SAB so danes predstavile zahteve za sklic treh odborov; za izobraževanje, znanost in šport, za delo, družino, socialne zadeve in invalide ter za pravosodje, kot so povedale "s skupnim imenovalcem kukavičjih jajc v šestem protikoronskem paketu oz . t.i. PKP6."
19. novembra 2020/by Barbara Kotlušek

Matjaž Nemec: Pri sabotaži Slovenije s strani predsednika vlade ne gre več za vlado Janše, gre za Slovenijo, za njene državljanke in državljane!

Opozicijske stranke SD, LMŠ, Levica in SAB so v zakonodajni postopek vložile skupno zahtevo za sklic nujne seje Odbora za zunanjo politiko in Odbora za zadeve Evropske unije glede ravnanj predsednika Vlade RS Janeza Janše.
19. novembra 2020/by Barbara Kotlušek

Dejan Židan: Slovenija močno zaostaja za EU po koriščenju vetrne energije kot ljudem in okolju prijaznega vira pridobivanja elektrike

Poslanec Socialnih demokratov mag. Dejan Židan je na ministra za okolje in prostor ter ministra za infrastrukturo naslovil poslansko vprašanje v zvezi z načrti ministrstva za vetrne elektrarne.
19. novembra 2020/by Barbara Kotlušek

Dejan Židan: Zakaj delavci tako težko uveljavljajo priznavanje poklicne bolezni v primeru invalidnosti, čeprav vplačujejo obvezni prispevek tudi za te primere?

Poslanec Socialnih demokratov mag. Dejan Židan je na ministra za zdravje ter ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti naslovil poslansko vprašanje v zvezi s problematiko priznavanja poklicnih bolezni.
18. novembra 2020/by Barbara Kotlušek

Rekordno velik proračun in zadolževanje, rekordno malo transparentnosti!

Tokratni proračuni so rekordni tako po višini kot po zadolževanju, pri tem pa poslanska skupina SD razume, da gre za krizne okoliščine epidemije. Han je izpostavil nizko preglednost načrtovane visoke porabe, nejasnost prioritet, negotovost financiranja in na neodgovorjeno vprašanje odplačevanja dolga v prihodnosti.
17. novembra 2020/by mf

Dr. Franc Trček: Bo vlada pri razdeljevanju in porabi sredstev iz programa SURE končno pristopila k socialnemu dialogu?

Poslanec Socialnih demokratov mag. Franc Trček je na Vlado RS naslovil poslansko vprašanje glede evropskega sklada SURE in sicer glede njenega ravnanja pri razdeljevanju in koriščenju sredstev iz tega sklada. Gre za instrument Evropske unije za preprečevanje brezposelnosti in zaščito delovnih mest v danih razmerah epidemije. Sredstva programa SURE bodo enakomerno porazdeljena med članice EU, Sloveniji pa iz tega naslova tako pripada milijarda evrov v obliki posojil za lažjo premostitev krize v podpori programom in ukrepom za preprečevanje brezposelnosti.
17. novembra 2020/by Barbara Kotlušek

Dejan Židan: Zakaj so podatki vlade in NIJZ o smrti zaradi covid-19 različni?

Poslanec Socialnih demokratov mag. Dejan Židan je danes na ministra za zdravje Tomaža Gantarja naslovil poslansko vprašanje, v katerem poslanec sprašuje o razlikah podatkov glede števila umrlih za covid-19, katere sporoča Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ter Vlada RS.
17. novembra 2020/by Barbara Kotlušek

Izzivi epidemije so tudi dobava zdravil, zmanjševanje brezposelnosti, duševno zdravje ljudi in spodbujanje prostovoljnega dela

Poslanki in poslanec Socialnih demokratov so prvi dan seje Državnega zbora ministrom in ministricam zastavili poslanska vprašanja glede aktualnih vsebin, povezanih s pričujočo epidemijo in njenimi posledicami.
16. novembra 2020/by Barbara Kotlušek

Predvajanje oddaj na TV Slovenija, do katerih se taista televizija ograjuje, kaže na morebitne grobe posege v avtonomnost in neodvisnost javne radiotelevizije

Poslanec Socialnih demokratov mag. Marko Koprivc je na direktorico TV Slovenija Natalijo Gorščak naslovil javno pismo v zvezi z morebitnim političnim posegom v delo RTV Slovenija in zakonitostjo dela javnega zavoda.
13. novembra 2020/by Barbara Kotlušek
Mag. Dejan Židan

Dejan Židan: Zagotoviti moramo pošteno in socialno pravično nagrado za invalide, ki so vključeni v storitve zaposlitvene rehabilitacije

Poglavitni cilj sprememb zakona je po besedah predlagateljev: “zagotoviti pošteno in socialno pravično nagrado za invalide, ki so vključeni v storitve zaposlitvene rehabilitacije”.
12. novembra 2020/by Barbara Kotlušek
SD: Zahtevamo umik določbe predloga PKP6, ki izenačuje poklicno in splošno maturo

Zahtevamo umik določbe predloga PKP6, ki izenačuje poklicno in splošno maturo

Podpredsednik Socialnih demokratov dr. Jernej Pikalo in poslanca Socialnih demokratov Samo Bevk ter mag. Marko Koprivc so na ministrico za izobraževanje naslovili javni poziv za umik določbe PKP6, ki izenačuje splošno in poklicno maturo v delu možnosti vpisa na univerzitetni študij.
11. novembra 2020/by Barbara Kotlušek
Mag. Dejan Židan in Matjaž Nemec

Matjaž Nemec in Dejan Židan za sprejem akcijskega načrta, ki naj Slovenijo do konca leta 2030 očisti azbesta

Poslanca Socialnih demokratov mag. Dejan Židan in Matjaž Nemec sta na ministra za okolje in prostor, mag. Andreja Vizjaka, naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s problematiko glede azbesta.
11. novembra 2020/by Barbara Kotlušek

Meira Hot: Glede na dokazane pozitivne učinke vitamina D v boju zoper covid-19, je treba starejšim in ranljivi populaciji zagotoviti brezplačno oskrbo z vitaminom D

Poslanka Socialnih demokratov mag. Meira Hot je na ministra za zdravje Tomaža Gantarja naslovila poslansko pobudo za brezplačno oskrbo ranljivih skupin z vitaminom D.
11. novembra 2020/by Barbara Kotlušek

Marko Koprivc: Tvit ministra Hojsa o krčenju volilne pravice za državljane EU kaže na nepoznavanje prava EU ali celo namero, da bi Slovenija morala izstopiti iz EU

Poslanec Socialnih demokratov mag. Marko Koprivc je ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu postavil poslansko vprašanje glede ministrovega nedavnega tvita, v katerem ta sporoča, da se pripravljajo tudi »manjše« spremembe volilne zakonodaje glede volilnih upravičencih na lokalnih volitvah.
10. novembra 2020/by Barbara Kotlušek

Dejan Židan ponovno z vprašanji ministru glede umeščanja covid-19 med najbolj nevarne nalezljive bolezni

Poslanec Socialnih demokratov mag. Dejan Židan je na ministra za zdravje Tomaža Gantarja naslovil zahtevo za dopolnitev odgovora na njegovo pisno poslansko vprašanje v zvezi z pripravo in sprejemom odloka in sklepa Vlade o ukrepih za zajezitev virusa Covid-19 1 z dne 1. oktobra 2020.
10. novembra 2020/by Barbara Kotlušek

Varnostna problematika od ministrstva terja izpolnitev dolgoletnega načrta za izboljšanje pogojev dela Fakultete za varnostne vede v Mariboru

Poslanec Socialnih demokratov mag. Marko Koprivc je na ministra za notranje zadeve naslovil poslansko pobudo, v kateri poslanec ministra poziva k izboljšanju pogojev za študij o varnosti na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru kot edini visokošolski izobraževalni instituciji s področja varstvoslovja v Sloveniji.
9. novembra 2020/by Barbara Kotlušek

Potreben je temeljit razmislek o odpravi zapletenih administrativnih zahtev za zaposlitev zdravstvenega osebja iz tujine v Sloveniji

Poslanec Socialnih demokratov mag. Dejan Židan je danes na ministra za zdravje naslovil poslansko vprašanje glede zaposlovanja tujega zdravstvenega osebja, predvsem v luči visokih standardov znanja slovenščine, ki je za to osebje predpisano, v kolikor želijo delati v slovenskem zdravstvenem sistemu.
9. novembra 2020/by Barbara Kotlušek

Kakšni so normativi za izpuste v zrak pri sežigu in sosežigu odpadkov?

Poslanec Socialnih demokratov mag. Dejan Židan je na ministra za okolje in prostor, mag. Andreja Vizjaka naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z normativi za izpuste v zrak pri sežigu in sosežigu odpadkov.
9. novembra 2020/by Barbara Kotlušek
Več...