Eden od najuspešnejših slovenskih podjetnikov na čelu strokovnega sveta SD za gospodarstvo: za gospodarsko politiko, kot jo Slovenija potrebuje

Sandi Češko:

»Na star način ne bomo šli v nove čase.«

Eden od najuspešnejših slovenskih podjetnikov na čelu strokovnega sveta SD za gospodarstvo: za gospodarsko politiko, kot jo Slovenija potrebuje

Sandi Češko:

»Na star način ne bomo šli v nove čase.«

Uspešen podjetnik in poslovni inovator je prevzel vodenje gospodarske politike Socialnih demokratov. Kdo je Sandi Češko in kakšna je njegova ideja za prihodnost slovenskega gospodarstva?

25. januar 2022

Eden najuspešnejših slovenskih podjetnikov

Sandi Češko je uspešen podjetnik in poslovni inovator. V javnosti je najbolj znan kot ustanovitelj Studia Moderna, ki je danes prisotno na trgih 21 držav in zaposluje preko 7000 ljudi. Poslovni model Studia Moderna kot primer dobre prakse proučujejo tudi na uglednih poslovnih šolah (Harvard Business School, Columbia University, Vlerick Business School, Ekonomska fakulteta v Ljubljani, IEDC Bled in mnogih drugih).

Sandi Češko je pred leti svoj delež v Studiu Moderna Holding prodal in zatem soustanovil nova podjetja. Med njimi je tudi Studio Moderna Brands, ki je eno od vodilnih svetovnih podjetij v direktni prodaji ležišč. Prisotni so na več kot 30 trgih, pri tem pa so najpomembnejši Velika Britanija, Nemčija, Avstrija, Švica, Nizozemska, ZDA, Kanada, Japonska in trgi vzhodne Evrope. S patentirano Octaspring tehnologijo so prodrli tudi v letalsko in pohištveno industrijo.

»Razlog, da sem se odločil za to potezo, je predvsem Tanja Fajon, ki me je nagovorila in pregovorila, da se bolj aktivno vključim v spremembe, ki se zdaj dogajajo in ki jih želi stranka tudi uresničiti.«

Mentor številnim mladim podjetnikom

Je predavatelj na elitnih poslovnih šolah (Harvard Business School) in mentor številnim podjetnikom. Je prejemnik nagrade za izjemne gospodarske dosežke revije Finance in nagrade “The New European Champions” kot primer inovativnega rastočega podjetja na trgih srednje in vzhodne Evrope ter Rusije, ki jo podeljuje Evropski forum za raziskovanje podjetništva (EFER).

Aktiven pa v številnih ustanovah in podjetjih doma in v svetu (International Advisory Board pri DMA, Clinton Global Initiative, Balkan Children and Youth Foundation, Svet Ekonomske Fakultete, član nadzorneih svetov IEDC, CEED in Cosylab ter predsednik nadzornega sveta mednarodnega hrvaškega podjetja M+Grupa).

»Doslej smo bili v času skrajnosti tega popolnoma neoliberalističnega koncepta, kjer je bil kapital sveta zadeva in kateremu so bili podrejeni država, narava in ljudje.«

Prioritete: Inovacije, vključevanje in pomlajevanje

Sandi Češko je ob prevzemu vodenja strokovnega sveta za gospodarstvo SD dejal, da “na star način ne bomo šli v nove čase”. Gospodarstvo bo v naslednjih 10 letih deležno verjetno največjih sprememb v zgodovini (digitalizacija, robotizacija, spremembe v dobavnih verigah, novi poslovni modeli, ozelenjevanje, deglobalizacija). Prepričan je, da lahko izzive in priložnosti uspešno obvladamo samo v skupnem in tvornem sodelovanju med državo, civilno družbo in gospodarstvom: “Ne stavimo samo na kapital, niti ne samo na moč države, verjamemo pa v moč družbe in sebe vidimo kot moderatorja in upravljalca teh tokov.”

Kot prioritete svojega delovanja Sandi Češko izpostavlja: 

  • inovacije: tako tehnološke kot novi pristopi, da izboljšamo output gospodarstva in način njegovega delovanja,
  • vključevanje: ekonomska demokracija z močnejšo vlogo zaposlenih, njihovim nagrajevanjem, izboraževanjem in zadružništvom,
  • pomlajevanje: kot mentor vidim fantastične ideje mladih podjetnikov, država jih mora podpreti in ustvariti dobro podporno okolje, da jim uspe.

»Mi verjamemo v drugačno pot. Ta pot je v tem, da verjamemo v tržno ekonomijo, verjamemo v demokratične institucije in verjamemo v to, da probleme, ki jih danes imamo, lahko rešimo samo skupaj – država, gospodarstvo in civilna družba.«

Povej svetu!

FacebookTwitterWhatsAppLinkedInViberEmail

Preberi še:

Minister Jevšek na avstrijskem Koroškem o pomenu čezmejnega sodelovanja

Minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek je skupaj z ministrom za Slovence v zamejstvu in po svetu obiskal avstrijsko Koroško, kjer sta se srečala z deželnim glavarjem Zvezne dežele Koroške dr. Petrom Kaiserjem in slovensko govorečimi župani glede pomembnosti čezmejnega sodelovanja.
30. marca 2023/by Tadej Ekart

Strateški svet za turizem na prvi seji o prednostnih nalogah

Na ponedeljkovi prvi seji Strateškega sveta za turizem, ki ga vodi minister Matjaž Han, so članice in člani izmenjali mnenja o prioritetnih nalogah v turizmu v letošnjem letu in se seznanili s ključnimi področji potrebnih sprememb in dopolnitev Zakona o gostinstvu in Zakona o spodbujanju razvoja turizma. Ministrstvo je članom predstavilo tudi Strategijo slovenskega turizma 2022-2028 in nadaljnje korake glede priprave akcijskega načrta za izvedbo strategije.
29. marca 2023/by Miha Damiš

Minister Jevšek: Rabljene hitre antigenske teste bo po zaslugi slovenskega znanja mogoče reciklirati

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor je potekala predstavitev projekta, ki s podporo Norveškega finančnega mehanizma uvaja recikliranje hitrih antigenskih testov za covid-19. »Poleg inovativnosti je dodana vrednost tega projekta, da povezuje mariborsko univerzo, tamkajšnji klinični center in podjetja,« je poudaril minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek.
27. marca 2023/by Miha Damiš