Predsednik SD Židan: Spotikavci naj bodo vsem skupaj v opomin in spomin na žrtve holokavsta

Socialni demokrati smo počaščeni, da smo bili povabljeni k projektu »spotikavcev«, v organizaciji Judovskega kulturnega Centra Ljubljana (JKC) in Festivala Hiša strpnosti, namenjenem spominjanju in izobraževanju o holokavstu. Projekt, ki ga je zasnoval nemški umetnik Gunter Demnig in po Evropi poteka že od leta 1992, predvideva postavitev 23 spotikavcev s čimer bomo simbolno vrnili v prostor prvih 23 judovskih meščanov Ljubljane in njihovih partnerjev, ki so bili zaradi svojega porekla in nacističnega plana po uničenju iztrgani iz njihovih domov ter odpeljani v različna koncentracijska taborišča v Evropi, od koder se jih večina nikoli ni več vrnila.

V spomin na judovsko družino Moskovič so spotikavce položili tudi pred stavbo na Levstikovi 15, kjer je pred drugo svetovno vojno živela judovska družina Moskovič, danes pa se v njej nahaja sedež stranke SD. Kot je po srečanju z vodjo JKC Robertom Waltlom povedal predsednik stranke Dejan Židan se Socialni demokrati zavezujemo, da bomo prevzeli skrb za položene kamne, ki bodo vsem v opomin in spomin na slovenske žrtve holokavsta.

Vodja JKC Robert Waltl se je predsedniku SD Dejanu Židanu zahvalil, da smo Socialni demokrati podprli projekt. »Verjamem, da smo s spotikavci v simbolnem pomenu v Ljubljano vrnili umorjene Jude, v upanju, da nas bodo kamni opominjali, da se nekaj takšnega, kot je bil holokavst, nikoli več ne bi zgodilo,« je povedal Waltl in ob tem opozoril na ponovno naraščajnje antisemitizma, rasizma, homofobije, sovražnosti do drugega in drugačnega ter drugih oblik nestrpnosti, ki se dogajajo po vsej v Evropi.

»Socialni demokrati bomo za štiri postavljene kamne na Levstikovi 15 spoštljivo skrbeli, saj se zavedamo, da ima zgodovina to grdo lastnost, da se včasih tudi ponavlja, zato moramo vsi skupaj, tudi s takšnimi projekti, ozaveščati ljudi, da se grozljive napake iz preteklosti ne bi več ponovile,« je poudaril predsednik Židan.

»Vsak dan znova se moramo boriti proti nestrpnosti, spoštovati ljudi, ki mislijo drugače, so druge rase, druge vere, ali česarkoli drugega, ta demokratični nivo pa lahko vzdržujemo samo z aktivnim državljanskim naporom in tudi s takšnimi projekti kot so spotikavci, ki nas vse skupaj opominjajo na temne plati zgodovine,« je povedal Židan in se ob tem Waltlu zahvalil, da lahko Socialni demokrati pri tem projektu sodelujemo.

Polaganja spotikavcev pred stavbo na Levstikovi 15 v Ljubljani, ki jih je postavil nemški umetnik Gunter Demnig, so se v delegaciji SD med drugim udeležili ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak in državna sekretarka na MDDSZ ter predsednica Ženskega foruma SD Martina Vuk in podpredsednik Občinske organizacije SD Ljubljana Matjaž Špat.